Теми статей
Обрати теми

Щодо подання довідки про погодження місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу на придбання торгового патенту

Редакція ПБО
Лист від 21.07.2009 р. № 8658/5/15-0416

Щодо подання довідки про погодження місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу на придбання торгового патенту*

Лист Державної податкової адміністрації України від 21.07.2009 р. № 8658/5/15-0416

 

* Див. статтю на с. 40. —

Прим. ред.

 

Частиною третьою ст. 2 Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 98/96-ВР) встановлено, що торговий патент видається за плату суб’єктам підприємницької діяльності державними податковими органами за місцезнаходженням цих суб’єктів або місцезнаходженням їх структурних (відокремлених) підрозділів, суб’єктам підприємницької діяльності, що провадять торговельну діяльність або надають побутові послуги (крім пересувної торговельної мережі), — за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання побутових послуг, а суб’єктам підприємницької діяльності, що здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу, — за місцем реєстрації цих суб’єктів.

Підставою для придбання торгового патенту є заявка суб’єкта підприємницької діяльності, яка повинна містити встановлені Законом № 98/96-ВР реквізити, де, зокрема, передбачено, що

у випадках, якщо патент придбавається для структурного (відокремленого) підрозділу, подається довідка органу, який погодив місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу, із зазначенням цього місця.

Згідно з частиною четвертою ст. 64 Господарського кодексу України підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку.

Положенням про виготовлення, зберігання і реалізацію торгових патентів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.98 р. № 1077 (далі — Положення), встановлено, що підставою для придбання торгового патенту є заявка суб’єкта господарювання, складена за встановленою формою.

У зазначеній формі заявки суб’єкт господарювання вказує, зокрема, назву, дату документа, що засвідчує право власності (оренди), або назву органу, дату, номер документа, що засвідчує дозвіл на розташування пункту торгівлі, обмінного пункту тощо.

Після набрання чинності частиною першою ст. 4 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» Держпідприємництво України вважає, що вимоги посадових осіб податкових органів щодо отримання дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг у місцевих органах влади при видачі суб’єктам господарювання торгового патенту (продовженні терміну його дії) суперечать чинному законодавству, тому у суб’єктів господарювання немає правових підстав для вимог щодо отримання таких дозволів.

Враховуючи викладене, ДПА України вважає, що

у разі наявності у суб’єкта господарювання необхідних документів, визначених частиною четвертою ст. 64 Господарського кодексу України (щодо погодження розміщення підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування), та вимог, встановлених п. 2 ст. 58 цього Кодексу (щодо включення до Єдиного державного реєстру), або при наявності документів, що засвідчують право власності чи оренди приміщення, у якому здійснюється торговельна діяльність, діяльність з надання побутових послуг (відповідно до вимог Положення), державними податковими органами за місцезнаходженням цих суб’єктів або місцезнаходженням їх структурних (відокремлених) підрозділів приймається заявка на видачу торгового патенту без додаткової довідки про погодження місцезнаходження.

В іншому випадку

суб’єкту господарської діяльності для придбання торгового патенту на діяльність, яка підлягає патентуванню, необхідно разом з іншими документами, визначеними Законом № 98/96-ВР, подати до податкового органу довідку про погодження місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу від органу місцевого самоврядування, на території якого здійснюється така діяльність.

 

Заступник голови Н. Рубан

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі