Теми статей
Обрати теми

Про справляння страхових внесків

Редакція ПБО
Лист від 19.03.2010 р. № 01-14-552

Про справляння страхових внесків

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 19.03.2010 р. № 01-14-552

 

Розглянувши <…> звернення щодо порядку нарахування та утримання страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, повідомляємо.

1. Порядок справляння страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонду) визначається законами України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240), «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213 (далі — Закон № 2213).

Відповідно до статті 1 Закону № 2213 базою для нарахування страхових внесків до Фонду є фактичні витрати на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95, та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, відносяться до фонду оплати праці та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Ураховуючи, що в цьому випадку виконуються умови законів № 2240 та № 2213,

на суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, мають нараховуватися (утримуватися) внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.



коментар редакції

Суми індексації зарплати обкладаються внесками
 до Фонду соціального страхування
з тимчасової втрати працездатності

Як відомо, базою для нарахувань та утримань до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є виплати працівникам, що включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, та які обкладаються податком з доходів фізичних осіб.

Згідно з п.п. 2.2.7 Інструкції № 5 суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, уключаються до фонду оплати праці. Такі суми також обкладаються податком з доходів фізичних осіб.

Це означає, що

суми індексації зарплати працівників обкладаються внесками до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Із цієї ж причини суми індексації зарплати працівників обкладаються також усіма іншими внесками до соціальних фондів.

 

Тетяна Онищенко

 

 

2. Згідно із пунктом 1.3 статті 1 Закону № 889 заробітна плата — це дохід, нарахований (виплачений, наданий) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України від працедавця. Також під терміном «заробітна плата» розуміються інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, тобто додаткові блага, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із Законом (пункт 1.1 статті 1 Закону № 889). Підпунктом 4.2.1 пункту 4.2 статті 4 зазначеного Закону визначено, що доходи у вигляді заробітної плати, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу такого платника податку, в тому числі, передбачені нормою частини е) підпункту 4.2.9 пункту 4.2 статті 4 Закону. Отже, дохід, отриманий платником податку від його працедавця, в тому числі, у вигляді безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу як складова частина заробітної плати.

У свою чергу, згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції № 5 до складу інших заохочувальних і компенсаційних виплат включаються одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам’ятних дат як у грошовій, так і в натуральній формі). До таких одноразових заохочень можна віднести і вартість вручених працівникам подарунків.

Отже, доходи,

отримані працівниками підприємства у вигляді подарунків, відповідають поняттю «заробітна плата», обкладаються податком з доходів фізичних осіб, отже ці суми включаються до бази для нарахування страхових внесків до Фонду.



коментар редакції

Вартість подарунків, виданих працівникам до святкових дат,
обкладається внесками до Фонду соціального страхування
з тимчасової втрати працездатності

У цілому висновок фахівців Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на нашу думку, логічний — вартість подарунків, виданих працівникам до святкових дат, обкладається внесками до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Адже згідно з п.п. 2.3.2 Інструкції № 5 до складу інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які включаються до фонду оплати праці, належать одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат як у грошовій, так і в натуральній формі). До таких одноразових заохочень можна віднести і вартість виданих працівникам подарунків. У свою чергу, вартість таких подарунків обкладається податком з доходів фізичних осіб.

Виходячи з цього, вартість подарунків обкладається як внесками до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, так і внесками до всіх інших соціальних фондів.

Єдине, що важливо відзначити: фахівці Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності дещо заплуталися у визначенні зарплати для цілей Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 889 розділяє поняття «зарплата» та «додаткові блага».

Згідно з п. 1.1 Закону № 889 під терміном «

заробітна плата» для цілей цього Закону розуміються також інші заохочувальні та компенсаційні виплати чи інші виплати та винагороди, що виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Додаткові блага

— кошти, матеріальні або нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку його роботодавцем, якщо такий дохід не є заробітною платою або виплатою, відшкодуванням або компенсацією за цивільно-правовими угодами, укладеними з таким платником податку.

Таким чином, виходить, що «заробітна плата» та «додаткові блага» — це різні поняття.

Тому не можна говорити, що дохід, зазначений у п.п. 4.2.9 Закону № 889, є складовою частиною заробітної плати, оскільки в цьому підпункті визначено перелік виплат, що включаються до поняття «додаткове благо».

Водночас у цьому випадку, а саме в разі видачі підприємством своїм працівникам подарунків до святкових дат, для цілей Закону № 889, на нашу думку, на підставі Інструкції № 5 вони включаються до поняття «зарплата» та входять до місячного оподатковуваного доходу на підставі п.п. 4.2.1 Закону № 889.

 

Тетяна Онищенко

 

 

3. Головним критерієм при віднесенні тієї чи іншої виплати до складу фонду оплати праці слід вважати її безпосередній зв’язок з виконанням роботи відповідно до трудового договору.

При цьому слід зазначити, що єдиним документом з питань визначення складу фонду оплати праці, який прийнято відповідно до Закону України «Про оплату праці», є Інструкція № 5. У розділі 3 зазначеної Інструкції наведено вичерпний перелік виплат найманим працівникам, що не належать до фонду оплати праці та відповідно з яких не справляються страхові внески.

Ураховуючи зазначене,

на суму вихідної допомоги у разі припинення трудового договору страхові внески до Фонду не нараховуються.

 

Директор C. Санченко



коментар редакції

Суми вихідної допомоги не обкладаються внесками до Фонду
страхування з тимчасової втрати працездатності

У листі, що коментується, фахівці Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вкотре підтвердили, що для визначення бази обкладення внесками необхідно використовувати положення Інструкції № 5, яка є на сьогодні єдиним документом, що визначає склад фонду оплати праці.

Тому враховуючи, що сума

вихідної допомоги не включається до фонду оплати праці (п. 3.8 Інструкції № 5), вона не обкладається внесками до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. На цій же підставі сума вихідної допомоги не обкладається й усіма іншими внесками до соціальних фондів.

Разом із тим

згідно із Законом № 889 сума вихідної допомоги обкладається податком з доходів фізичних осіб.

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі