Теми статей
Обрати теми

Про практику застосування господарськими судами земельного законодавства. Іноземні юрособи зобов’язані продати сільгоспземлю, незважаючи на діючий мораторій

Редакція ПБО
Рекомендації від 02.02.2010 р. № 04-06/15

Початок

Попередній фрагмент

2.2. Частиною 2 статті 82 ЗК України встановлено обмеження у набутті у власність земельних ділянок іноземними юридичними особами.

Спільні підприємства, засновані за участю іноземних юридичних і фізичних осіб, можуть набувати право власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення у випадках, визначених частинами 1 та 2 статті 82 ЗК України, та в порядку, встановленому цим Кодексом для іноземних юридичних осіб (частина 3 названої статті).

При визначенні понять іноземної юридичної особи та спільного підприємства судам слід враховувати положення статті 1 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність», статті 25 Закону України «Про міжнародне приватне право».

У вирішенні відповідної категорії спорів господарським судам також слід виходити з того, що

мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення не може поширюватися на частину 4 статті 82 ЗК України, оскільки ця норма встановлює обов’язок іноземного підприємства здійснити відчуження земель сільськогосподарського призначення.



коментар редакції

Іноземні юрособи зобов’язані продати сільгоспземлю,
 незважаючи на діючий мораторій

Наступне питання, яке розглянув ВГСУ, —

питання про заборону на придбання земель сільгосппризначення іноземними юридичними особами та спільними підприємствами за участі іноземних юридичних та фізичних осіб.

Відповідно до ч. 4 ст. 82 ЗКУ землі сільськогосподарського призначення, отримані у спадщину іноземними юридичними особами, підлягають відчуженню протягом одного року. Водночас згідно з п. 15 Перехідних положень ЗКУ до набуття чинності законами України про державний земельний кадастр та про ринок земель, але не раніше 01.01.2012 р., не допускається купівля-продаж або відчуження іншим способом земельних ділянок сільгосппризначення. Однак обов’язок, передбачений для іноземних юросіб, провести відчуження землі сільгосппризначення, має розглядатися не як такий, що суперечить мораторію, а як спеціально застережений виняток із нього.

Інше дискусійне питання — чи поширюється ч. 4 ст. 82 ЗКУ на спільні підприємства, які в її тексті не названо? Прямої відповіді на це запитання ВГСУ не дав, однак із загального змісту наведених ним положень можна все ж зробити висновок, що

обов’язок з відчуження протягом року отриманої у спадщину сільгоспземлі поширюється також і на спільні підприємства. Такий підхід простежується й у практиці судів нижчих інстанцій (див., наприклад, постанову Київського апеляційного господарського суду від 25.01.2010 р. № 36/181) та в позиції Держкомзему (див. лист 01.10.2009 р. № 15331/17/12-09).

Наступний фрагмент

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі