Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Імпортний ПДВ не включається до складу валових доходів після спливу строку позовної давності

Редакція ПБО
Стаття

Імпортний ПДВ не включається до складу валових доходів після спливу строку позовної давності

 

Підприємством — платником податку на прибуток було ввезено товар на територію України і сплачено при його розмитненні імпортний ПДВ. Після закінчення строку позовної давності заборгованість перед нерезидентом не погашено. Відповідну суму заборгованості при її списанні включено до складу валових доходів. Чи включається при цьому до складу валових доходів сума зазначеного імпортного ПДВ?

 

Згідно з п.п. 1.22.1 п. 1.22 ст. 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» сума заборгованості платника податку перед іншою юридичною чи фізичною особою, що залишилася нестягнутою після закінчення строку позовної давності, вважається безповоротною фінансовою допомогою. Згідно з п.п. 4.1.6 п. 4.1 ст. 4 цього Закону до валових доходів включаються, зокрема, суми безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному періоді.

Таким чином, сума заборгованості перед нерезидентом включається до складу валових доходів платника в періоді закінчення строку позовної давності. При цьому, оскільки сума імпортного ПДВ, сплачена при ввезенні товару на територію України, не є заборгованістю перед нерезидентом, то незважаючи на включення в періоді закінчення строку позовної давності до складу валових доходів платника суми заборгованості перед нерезидентом, сума такого імпортного ПДВ не підлягає включенню до складу валових доходів цього платника.

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
 заступник директора Департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 заступник директора Департаменту
 — начальник відділу адміністрування податку
 на прибуток та податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі