Теми статей
Обрати теми

Застосування таксометрів підприємцями-єдиноподатниками

Редакція ПБО
Лист від 18.09.2009 р. № 11249

Застосування таксометрів підприємцями-єдиноподатниками

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 18.09.2009 р. № 11249

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув ваше звернення від 28.05.2009, та в межах наданих повноважень повідомляємо наступне.

Відповідно до пункту 33 статті 9 Закону «Про ліцензування» ліцензуванню підлягає господарська діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт».

Статтею 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» визначено, серед іншого:

таксі

— легковий автомобіль, обладнаний розпізнавальним ліхтарем оранжевого кольору, який встановлюється на даху автомобіля, діючим таксометром, сигнальним ліхтарем із зеленим та червоним світлом, розташованим у верхньому правому кутку лобового скла, і який має нанесені композиції з квадратів, розташованих у шаховому порядку на дверцятах автомобіля з лівого та правого боків, призначений для надання послуг з перевезення пасажирів та їхнього багажу в індивідуальному порядку;

таксометр

— прилад, призначений для інформування пасажирів про вартість поїздки та реєстрації параметрів роботи автомобіля-таксі, визначених законодавством.

Згідно зі статтею 9 Закону України «Про автомобільний транспорт» ліцензія видається на господарську діяльність з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів на такі види робіт, як, зокрема:

надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів на таксі;

надання послуг з міжнародних перевезень пасажирів на таксі.

Згідно з частиною п’ятої статті 40 вищевказаного Закону

водій таксі зобов’язаний, серед іншого, називати пасажирам розмір оплати проїзду, показники таксометра на початку і в кінці поїздки.

При цьому, відповідно до частини шостої статті 40 зазначеного Закону

водію таксі забороняється, зокрема,

здійснювати перевезення пасажирів, якщо в таксі відсутній або не працює таксометр;

називати розмір оплати за поїздку, який не відповідає показникам таксометра.

Статтею 8 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» передбачено, що суб’єкт господарювання зобов’язаний провадити певний вид господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відповідно до встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», затверджені спільним наказом Держкомпідприємництва, Мінтрансзв’язку від 01.02.2008 № 9/119, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.02.2008 за № 140/14831.

Організаційні, технічні та кваліфікаційні вимоги до здійснення робіт з надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів на таксі встановлені у Розділі 4 вищезазначених Ліцензійних умов.

Згідно з пунктом 4.2.1 вказаних Ліцензійних умов легкові автомобілі, які будуть використовуватись як таксі, повинні мати відповідне обладнання, а саме: розпізнавальний ліхтар оранжевого кольору, який встановлюється на даху автомобіля, діючий таксометр, сигнальний ліхтар із зеленим та червоним світлом, розташований у верхньому правому кутку лобового скла, і нанесені композиції з квадратів, розташованих у шаховому порядку на дверцятах автомобіля з лівого та правого боків.

Організаційні, технічні та кваліфікаційні вимоги до здійснення робіт з надання послуг з міжнародних перевезень пасажирів на таксі встановлені у Розділі 5 вищезазначених Ліцензійних умов.

Пунктом 5.2.1 зазначених Ліцензійних умов передбачено, що легкові автомобілі, які будуть використовуватись як таксі, повинні мати відповідне обладнання, а саме: розпізнавальний ліхтар оранжевого кольору, який встановлюється на даху автомобіля, діючий таксометр, сигнальний ліхтар із зеленим та червоним світлом, розташований у верхньому правому кутку лобового скла, і нанесені композиції з квадратів, розташованих у шаховому порядку на дверцятах автомобіля з лівого та правого боків.

Разом з цим, правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Статтею 2 Закону визначено, що

таксометр є реєстратором розрахункових операцій.

Відповідно до пункту 6 статті 9 Закону реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються: при продажу товарів (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється згідно із законодавством з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), якщо такі суб’єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив), за умови ведення такими особами книг обліку доходів і витрат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно зі статтею 1 зазначеного Закону

встановлення норм щодо застосування або незастосування реєстраторів розрахункових операцій в інших законах не допускається.

 

Заступник голови С. Третьяков



коментар редакції

Чи повинен бути в таксі
підприємця-єдиноподатника таксометр?

На перший погляд, відповідь на це запитання є очевидною: повинен, оскільки відповідний обов’язок прямо передбачено законодавством України з питань ліцензування послуг з перевезення пасажирів та вантажів і жодних винятків для фізичних осіб — підприємців, які перебувають на єдиному податку, законодавство не робить. Держкомпідприємництва у зв’язку з цим, зокрема, звертається до ст. 40 Закону про автомобільний транспорт, згідно з якою

водій таксі зобов’язаний називати пасажирам розмір оплати проїзду, показники таксометра на початку та в кінці поїздки, та до п.п. 4.2.1 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», затверджених наказом Держкомпідприємництва та Мінтрансу від 01.02.2008 р. № 9/119, відповідно до якого легкові автомобілі, що використовуватимуться як таксі, має серед іншого бути обладнано справним таксометром.

Водночас Закон про РРО відносить таксометри до реєстраторів розрахункових операцій, що робить необхідним при визначенні порядку їх використання дотримуватись вимог цього Закону. Він, у свою чергу, вказує на

необов’язковість використання РРО, а отже, і таксометрів, фізичними особами — підприємцями на спрощеній системі оподаткування.

Слід зауважити, що пряму відповідь на запитання про те, якому із зазначених законодавчих приписів віддати пріоритет, Держкомпідприємництва в листі, що коментується, не дає. Однак його завершальна цитата ч. 2 ст. 1 Закону про РРО, відповідно до якої встановлення норм щодо застосування або незастосування реєстраторів розрахункових операцій в інших законах не допускається, дає підстави припустити, що він схильний до

висновку про необов’язковість застосування таксометра підприємцями-єдиноподатниками.

Висновок позитивний для суб’єктів господарювання, але, маємо зауважити, досить ризикований. Державтоінспекція цілком очікувано займає протилежну позицію, указуючи на необхідність дотримання вимог Закону про автотранспорт незалежно від статусу суб’єкта господарювання (лист від 05.12.2006 р. № 41/2-7-10787), порушення якого може спричинити, по-перше, застосування штрафу в розмірі

680 грн., а по-друге, проблеми з отриманням ліцензії на надання послуг з перевезення пасажирів (які, утім, можна вирішити в судовому порядку шляхом оскарження відмови у видачі ліцензії внаслідок відсутності таксометра). У зв’язку з цим оптимальним виглядає варіант, коли підприємець-єдиноподатник встановлює в таксі таксометр, не переведений у фіскальний режим (докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 97).

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі