Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо Розрахунок коригування (додаток 1 до декларації з ПДВ)

Редакція ПБО
Стаття

Заповнюємо Розрахунок коригування
(додаток 1 до декларації з ПДВ)

 

Часом унаслідок тих чи інших обставин може виникнути необхідність збільшення (зменшення) податкових зобов’язань чи податкового кредиту. У такому разі на допомогу приходять коригувальні рядки 8 і 16 ПДВ-декларацій. А це, у свою чергу, означає, що докладніше розкрити інформацію про них потрібно в додатку 1, який подається разом з декларацією. Розглянемо, як його заповнити.

Людмила СОЛОШЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Порядок № 165

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165.

Порядок № 166

— Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

 

Додаток 1: загальні моменти

Якщо в декларації з ПДВ виявилися заповненими коригувальні

рядки 8 та/або 16, то докладніше розкрити інформацію про здійснювані в них суми коригувань потрібно в додатку 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість», подання якого разом з декларацією в такому випадку є обов’язковим. При цьому, потрапивши у додаток 1, у додатку 5 такі коригування не відображаються.

У додатку 1 наводяться відомості щодо кожної коригувальної операції.

Залежно від того, що коригується (ПДВ-зобов’язання чи податковий кредит), у додатку 1 відповідно заповнюється:

— розділ I «Коригування податкових зобов’язань» (

п. 5.6 Порядку № 166) та/або

— розділ II «Коригування податкового кредиту» (

п. 5.8 Порядку № 166).

При цьому відомості до кожного з розділів уносяться

в розрізі контрагентів та податкових накладних чи інших документів (тобто щодо кожної здійснюваної коригувальної операції). А отже, скільки коригувальних операцій, стільки й рядків у додатку 1 буде заповнено. Отже, призначення додатка 1 — розшифрувати здійснювані коригування в розрізі контрагентів, сум та їх характеру.

У деяких випадках підставою здійснюваних уточнень стане

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної, далі — розрахунок коригування). Зупинимося на деяких пов’язаних із ним моментах.

Якщо в розрахунку коригування немає підпису покупця

. Інколи може виникнути запитання: а як бути в ситуації, коли продавець, провадячи уточнення, виписав розрахунок коригування до податкової накладної (додаток 2), передав його покупцю, але покупець його не підписав (відмовляється від підпису чи поверне з підписом у наступному періоді)? Що робити в цьому випадку: чи подавати взагалі додаток 1, чи не провадити зменшення податкових зобов’язань, а очікувати підпису покупця, чи все-таки заповнити додаток 1, поставивши при цьому в його графі 7 «дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку» про креслення?

Нам здається правильним останній варіант. Отже, вважаємо: продавцю в цьому випадку потрібно

скласти додаток 1, заповнивши його графу 7 з прокресленням. Адже відсутність підпису покупця не звільняє продавця від необхідності коригування ПДВ-зобов’язань. До того ж жодних подібних умов Закон про ПДВ не містить. До речі, у деяких випадках графу 7 додатка 1 не може бути заповнено у принципі. Так, у ситуації, коли покупець, наприклад, є кінцевим споживачем — неплатником ПДВ, відсутність його підпису пояснюватиметься тим, що розрахунок коригування в такому разі йому взагалі не передаватиметься (тоді як обов’язок коригування раніше відображених ПДВ-зобов’язань за продавцем зберігається, п. 2 р. V листа ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517).

При цьому в ідеалі краще отримати підпис покупця в періоді виписування розрахунку коригування та здійснення коригувальних подій. Інакше, якщо розрахунок коригування буде отримано покупцем пізніше (наприклад, підписано в наступному місяці), то податківці (нібито вказуючи на можливість тільки одночасного проведення ПДВ-коригувань сторонами в тому самому звітному періоді) говорять про здійснення таких коригувань (і продавцем, і покупцем) виключно в періоді отримання (підписання) розрахунку коригування покупцем (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 14, с. 30). Підтверджують це й запитання, що надходять на редакційний форум (див., наприклад, замітку з форуму в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 1 — 2, с. 39). З такою позицією податківців ми погодитися не можемо. Зрозумілі прагнення перевіряючих (для полегшення порівнянності інформації) прив’язати коригування сторін до одного звітного періоду, однак це, як показує практика, можливе не завжди. Адже в цьому випадку, дотримуючись букви закону, продавцю потрібно здійснити коригування податкових зобов’язань на дату складання розрахунку коригування незалежно від моменту його отримання покупцем.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається не завжди.

Слід зауважити, що коригувальні рядки 8 і 16 «вбирають» у себе різні випадки (виправлення помилок та інші ситуації), які не завжди супроводжуються виписуванням розрахунку коригування до податкової накладної. У такому разі у графах 6, 7 додатка 1 проставлятиметься прокреслення.

Якщо податкові наслідки та їх коригування відбуваються в одному періоді.

Чи потрібно заповнювати додаток 1 до декларації, якщо відвантаження та повернення товарів (або, скажімо, перерахування і повернення авансів) відбулися в одному звітному періоді (наприклад, в одному місяці)? Отже, чи потрібно такі операції показувати в декларації розгорнуто з відображенням податкових наслідків, що первісно виникають (наприклад, податкових зобов’язань продавцем по рядку 1 декларації), і подальшим їх коригуванням (по рядку 8 декларацій) або слід заповнювати декларацію вже з урахуванням згорнутого результату (наприклад, продавцю взагалі не показувати таке відвантаження в декларації ні в рядку 1, ні в коригувальному рядку 8)? Як роз’яснювалося в консультації фахівців ДПАУ в рубриці «Думка фахівців офіційних органів» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 42, с. 39, якщо обидві операції відбуваються протягом одного звітного періоду, у такому разі продавцю потрібно заповнювати в декларації і рядок 1, і рядок 8 з обов’язковим складанням при цьому до такої декларації додатка 1 (щоправда, зауважимо, що раніше в п. 4 листа ДПАУ від 05.06.2008 р. № 5658/6/16-1515-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 50 саме на це запитання податківці давали протилежну відповідь, говорячи про відображення в такому разі підсумкових (згорнутих) показників у ПДВ-декларації. Однак ті роз’яснення все-таки було надано під стару форму ПДВ-декларації (до внесення до неї змін наказом ДПАУ від 21.01.2009 р. № 8), у рядках 8 і 16 якій тоді ще було наявне посилання на проведення коригувань на підставі «попередніх періодів»). Тому вважаємо: сьогодні платнику податків з урахуванням останніх роз’яснень усе-таки краще показувати такі операції того самого звітного періоду в декларації розгорнуто .

Якщо сума коригування велика

(і значення рядків 9 або 17 виявляються від’ємними). Може статися, що сума коригування виявиться більше задекларованих при цьому податкових зобов’язань (податкового кредиту), що призводить до утворення від’ємних значень у рядках 9 або 17 декларації. У такій не зовсім звичайній ситуації, вважаємо, платнику податків насамперед варто з’ясувати, чим спричинене коригування. Так, якщо воно пов’язане з виправленням помилки, то, мабуть, варто віддати перевагу проведенню виправлень через уточнюючий розрахунок. Якщо ж причини інші, то нічого не залишається, як здійснювати коригування за існуючими правилами, відображаючи їх у коригувальному рядку 8 або 16 декларацій та показуючи при цьому відповідно в рядку 9 або 17 «мінус».

Докладніше особливості заповнення додатка 1 розглянемо на прикладі окремих ситуацій.

 

Повернення товарів

Необхідність коригування податкових зобов’язань (у продавця по

рядку 8.3 декларації) та податкового кредиту (у покупця по рядку 16.2 декларації) при поверненні товарів застережено п. 4.5 Закону про ПДВ.

У такому разі

продавець виписує розрахунок коригування (додаток 2 до податкової накладної) у двох примірниках (пп. 20 — 31 Порядку № 165), один примірник якого передає покупцю (платнику ПДВ), а другий залишає в себе (обидва його примірники продавець залишить у себе, якщо покупець не є платником ПДВ, за умови, звичайно, що здійснювані ПДВ-коригування витримано «у дусі» положень п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ).

При поверненні товару

в роздробі роздрібний продавець випише розрахунок коригування до підсумкової податкової накладної (оскільки згідно з п. 8.4 Порядку № 165 саме підсумкові податкові накладні за щоденними підсумками операцій і складаються на підтвердження податкових зобов’язань, що виникають при продажу товарів за готівку кінцевим споживачам — неплатникам ПДВ). Нагадаємо також, що коригування податкових зобов’язань при поверненні товарів неплатниками ПДВ можливе за умови проведення з ними повного грошового розрахунку (п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ).

Коригування ПДВ-зобов’язань при поверненні товарів продавець відображає у

рядку 8.3 декларацій зі знаком «-» (мінус) і відповідно в розділі 1 додатка 1 до декларації з ПДВ.

Приклад

. У грудні 2009 року в підприємства-продавця було два випадки повернення товару:

— 10.12.2009 р. було повернено товар підприємством ТОВ «Весна» (ІПН 123456789011) на суму 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.);

— 18.12.2009 р. було повернено товар кінцевим покупцем (неплатником ПДВ) на суму 3000 грн. (у тому числі ПДВ — 500 грн.).

Необхідні дані про реквізити виписаних у кожному з випадків податкових накладних і складених до них при поверненні розрахунків коригування наведено в таблиці:

 

Покупець

Сума покупки, грн.

Продаж товарів

Повернення товарів

усього

у тому числі ПДВ

податкова накладна

розрахунок коригування(додаток 2 до податкової накладної)

дата

номер

дата

номер

ТОВ «Весна»

12000

2000

30.11.2009 р.

№ 825

10.12.2009 р.

№ 20/825

Кінцевий покупець

3000

500

14.12.2009 р.

№ 843*

18.12.2009 р.

№ 21/843*

* ПДВ-зобов’язання щодо товару, проданого кінцевому покупцю, відображалися в підсумковій податковій накладній № 843, до якої при поверненні товару було складено розрахунок коригування № 21/843.

 

Наведемо фрагмент заповненого

продавцем додатка 1 до декларації з ПДВ:

 

Розділ I. Коригування податкових зобов’язань

грн.

№ з/п

Отримувач (покупець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкових зобов’язань з податку на додану вартістьрядок 8

Обсяг поставки (без ПДВ)(+ чи -)

Сума ПДВ(+ чи -)

найменування(П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Весна»

123456789011

30.11.2009 р.

№ 825

№ 20/825

10.12.2009 р.

Повернення товару покупцем

-10000

-2000

2

Кінцевий покупець

х

14.12.2009 р.

№ 843

№ 21/843

-*

Повернення товару покупцем

-2500

-500

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: рядок 8 (+ чи -)

-12500

-2500

* У графі 7 додатка 1 у цьому випадку проставляється прокреслення, оскільки товари повертаються кінцевим споживачем (неплатником ПДВ), примірник виписаного розрахунку коригування якому продавець не надає.

 

Повернення товару, купленого за готівку

. Припустимо, підприємство-покупець повертає товар, куплений за готівку (через підзвітну особу), податковий кредит щодо якого було відображено на підставі касового чека згідно з абзацом першим п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ (податкову накладну покупець від продавця при купівлі не вимагав). У такому разі при поверненні товару покупець коригує суму раніше відображеного податкового кредиту в рядку 16.2 декларації зі знаком «-», заповнюючи при цьому розділ II додатка 1 до декларації з ПДВ.

Оскільки товар за готівку придбавався покупцем без податкової накладної, то і примірника розрахунку коригування до неї, складеного продавцем при поверненні товару, покупець не отримає (обидва примірники розрахунку коригування залишаться в такому разі у продавця). Тому

заповнити додаток 1 до декларації з ПДВ у цій ситуації покупець зможе за даними касового чека, на підставі якого було відображено податковий кредит, зазначивши відповідно його реквізити у графах 2 — 5 додатка 1 і проставивши у графах 6 і 7 прокреслення.

Приклад

. Підприємство за готівку (через підзвітну особу) придбало клавіатуру для комп’ютера вартістю 360 грн. (у тому числі ПДВ — 60 грн.). Наданий підзвітною особою касовий чек містив такі реквізити продавця:

— найменування — ТОВ «Сигма»;

— ІПН продавця — 123456789011;

— дату видачі чека — 27.11.2009 р.;

— номер чека — № 10001819.

При підключенні до комп’ютера було виявлено недоліки, і 02.12.2009 р. клавіатуру повернено продавцеві.

Розділ II додатка 1

покупець заповнив таким чином:

 

Розділ II. Коригування податкового кредиту

грн.

№ з/п

Постачальник (продавець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкового кредиту з податку на додану вартістьрядок 16

Обсяг поставки (без ПДВ)(+ чи -)

Сума ПДВ(+ чи -)

найменування(П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Сигма»*

123456789011*

27.11.2009* р.

№ 10001819*

Повернення товару, купленого за готівку

-300

-60

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: сума значень рядків (16.1 + 16.2 + 16.3 + 16.4) (+ чи -)

-300

-60

* Наводяться дані касового чека.

 

Повернення авансів (передоплат)

Зауважимо: формально випадки повернень авансів (передоплат) під

п. 4.5 Закону про ПДВ не підпадають, адже він стосується лише подій, що відбуваються вже після поставки товарів (послуг). Тому в цьому випадку сторони здійснюють податкові коригування, керуючись виключно нормами п. 3.1 Закону про ПДВ, тобто обґрунтовуючи їх розірванням договору купівлі-продажу, відсутністю поставки, а отже, і відсутністю об’єкта оподаткування (п. 3 листа ДПАУ від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 32).

Таке коригування в періоді повернення передоплати в декларації:

— продавець відображає по

рядку 8.4 «інші випадки» зі знаком «-», а

— покупець — по

рядку 16.4 «інші випадки» також зі знаком «-».

І хоча в цій ситуації

Закон про ПДВ не вимагає для зменшення податкових зобов’язань виписувати розрахунок коригування (додаток 2 до податкової накладної), на його складанні все-таки часом наполягають податківці (лист ДПАУ від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117; консультація податківців у рубриці «Думка фахівців офіційних органів» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 42, с. 39). Тому з урахуванням такої позиції перевіряючих при поверненні авансу розрахунок коригування (додаток 2 до податкової накладної) продавцю можна скласти. Причому часом податківці все-таки намагаються підвести випадок повернення авансів під дію «коригувального» п. 4.5 Закону про ПДВ, говорячи про відображення коригованих сум сторонами в рядках 8.3 «згідно з п. 4.5 ст. 4 Закону» і 16.2 «згідно з п. 4.5 ст. 4 Закону» декларації (п. 4 р. II листа ДПАУ від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516), що, на наш погляд, усе-таки не зовсім коректно.

Приклад

. При розірванні договору купівлі-продажу продавець 15.12.2009 р. повернув покупцю (ТОВ «Салют», ІПН 123456789011) передоплату за товар у сумі 7200 грн. (у тому числі ПДВ — 1200 грн.). Податкові зобов’язання щодо отриманої передоплати було відображено в податковій накладній від 24.11.2009 р. № 645. При поверненні передоплати продавець виписав розрахунок коригування № 10/645, який у той же день (15.12.2009 р.) було отримано покупцем.

Розділ I додатка 1 заповнено

продавцем таким чином:

 

Розділ I. Коригування податкових зобов’язань

грн.

№ з/п

Отримувач (покупець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкових зобов’язань з податку на додану вартістьрядок 8

Обсяг поставки (без ПДВ)(+ чи -)

Сума ПДВ(+ чи -)

найменування(П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Салют»

123456789011

24.11.2009 р.

№ 645

№ 10/645

15.12.2009 р.

Повернення покупцю передоплати

-6000

-1200

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: рядок 8 (+ чи -)

-6000

-1200

 

Виправлення помилок

Для виправлення помилок відведено

рядки 8.1 і 16.1 ПДВ-декларації, з відповідним розкриттям інформації про це в додатку 1. У зв’язку з цим нагадаємо, що в поточній декларації може бути виправлено помилки тільки одного періоду (однієї раніше поданої декларації — п. 4.4 Порядку № 166) і тільки помилки одного — попереднього — періоду, якщо вони пов’язані із заниженням податкових зобов’язань (лист ДПАУ від 15.12.2003 р. № 19470/7/11-1217).

Заповнення додатка 1 у такому разі залежатиме від виду виявленої помилки:

— якщо помилка

арифметична (виправлення якої не можна пов’язати з конкретною податковою накладною), то у графах 2 — 7 додатка 1 доведеться поставити прокреслення, заповнивши тільки його графи 8, 9 і 10;

— якщо відомий контрагент, але податкової накладної щодо відображеного податкового кредиту немає, то в додатку 1 відомості про нього буде внесено до графи 2;

— якщо, наприклад, помилка методологічна (скажімо, до податкового кредиту покупця сума ПДВ з податкової накладної потрапила помилково, наприклад, щодо товарів, придбаних для використання в пільговій діяльності), то з’являться відповідні дані для заповнення граф 2 — 5 додатка 1.

Приклад

. У грудні 2009 року було виявлено такі помилки, допущені у жовтні 2009 року:

— до податкового кредиту віднесено суму ПДВ (100 грн.), не підтверджену податковою накладною від ТОВ «Форвард»;

— включено до податкового кредиту суму ПДВ (200 грн., на підставі податкової накладної від 12.10.2009 р. № 148 від ТОВ «Символ», ІПН 123456789011) щодо товарів, призначених для використання в пільгових операціях;

— при підрахунку значення рядка 10.1 декларації допущено арифметичну помилку, унаслідок якої податковий кредит виявився помилково заниженим на 160 грн.

Розділ II додатка 1 у цьому разі буде заповнено платником податків таким чином:

 

Розділ II. Коригування податкового кредиту

грн.

№ з/п

Постачальник (продавець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкового кредиту з податку на додану вартістьрядок 16

Обсяг поставки (без ПДВ)(+ чи -)

Сума ПДВ(+ чи -)

найменування(П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Форвард»

Віднесено до податкового кредиту суму ПДВ, не підтверджену податковою накладною

-500

-100

2

ТОВ «Символ»

123456789011

12.10.2009 р.

№ 148

До податкового кредиту віднесено суму ПДВ щодо товарів, призначених для використання в пільгових операціях

-1000

-200

3

Арифметична помилка при підрахунку значення рядка 10.1 декларації за жовтень 2009 року

+ 800

+ 160

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: сума значень рядків (16.1 + 16.2 + 16.3 + 16.4) (+ чи -)

-700

-140

 

Запізнілі ПН

Під коригувальний випадок підпадають і запізнілі податкові накладні. Так, за роз’ясненнями ДПАУ (

листи від 21.09.2009 р. № 20400/7/16-1517// «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 79, від 04.11.2009 р. № 24259/7/16-1517-26) податкові накладні, отримані із запізненням (не в періоді виписування), підлягають відображенню в рядку 16.4 «інші випадки» декларації, що, у свою чергу, також вимагає розкриття інформації про них у додатку 1 (у додатку 5 до декларації такі податкові накладні відповідно не відображаються).

При цьому податківці, нагадаємо, висувають додаткову умову для відображення за такими накладними податкового кредиту — тільки за умови документального підтвердження їх запізнення (на що ми вже звертали увагу, аналізуючи положення першого з

листів у статті «Старі» ПН знову законні (за мотивами розпорядження КМУ від 09.09.2009 р. № 1120-р») // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 80). Тепер же, не відступаючи від зайнятої позиції та розвиваючи її у другому листі , ДПАУ (чомусь прирівнюючи податкову накладну до документів податкової звітності та проводячи аналогію з поданням звітності поштою) вказує на те, що податкові накладні, відправлені від продавця покупцю поштою, мають надсилатися рекомендованим листом із повідомленням про вручення. Отже, робить висновок ДПАУ, документальним підтвердженням запізнення у покупця в такому разі й буде цей документ — рекомендований лист із повідомленням про вручення з відбитком календарного штемпеля. Здається, цим самим податківці допускають тільки єдиний можливий випадок запізнення податкових накладних — при відправленні їх поштою, документальне підтвердження якого при цьому має здійснюватися в описаному вище порядку. А от в інших випадках запізнення із «запізнілим» податковим кредитом покупця перевіряючі, судячи з усього, навряд чи погодяться. Ми ж, у свою чергу, укотре повторимося, що такі вимоги податкових органів про документальне підтвердження «запізнення» податкового кредиту є незаконними, оскільки нічого подібного Закон про ПДВ не передбачає.

Приклад

. У грудні 2009 року від ТОВ «Тріумф» (ІПН 123456789011) було отримано запізнілу податкову накладну від 18.11.2009 р. № 549 на суму 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400 грн.).

Розділ II додатка 1 буде заповнено

покупцем таким чином:

 

Розділ II. Коригування податкового кредиту

грн.

№ з/п

Постачальник (продавець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкового кредиту з податку на додану вартістьрядок 16

Обсяг поставки (без ПДВ)(+ чи -)

Сума ПДВ(+ чи -)

найменування(П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Тріумф»

123456789011

18.11.2009 р.

№ 549

Податкову накладну отримано із запізненням

+2000

+400

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: сума значень рядків (16.1 + 16.2 + 16.3 + 16.4) (+ чи -)

+2000

+400

 

Перший ПДВ-період

У цьому випадку звернемося до роз’яснень із

листа ДПАУ від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 59 про особливості декларування податкових зобов’язань з ПДВ новозареєстрованими платниками податків, які стали такими не з першого числа місяця і тому перший звітний період яких згідно з п.п. 7.8.1 Закону про ПДВ є «подовженим» та включає два часові відрізки:

(1) неповний місяць — від дати реєстрації до кінця місяця такої реєстрації та

(2) повний календарний місяць, наступний за місяцем такої реєстрації.

Як роз’яснювалося в

листі, податкові зобов’язання, що нараховуються за такий «подовжений» перший податковий період, платники податків мають декларувати таким чином:

— по

рядку 8.4 (з відповідною розшифровкою в додатку 1 до декларації) за перший неповний місяць з моменту реєстрації (тобто до цього рядка потрапляють податкові зобов’язання за податковими накладними, складеними в період від дня реєстрації особи платником ПДВ до останнього дня місяця такої реєстрації);

— по рядку 1 (і з розшифровкою відповідно таких сум у додатку 5) — за перший повний календарний місяць, наступний за місяцем ПДВ-реєстрації (тобто до цього рядка у звичайному порядку включаються податкові зобов’язання за податковими накладними, виписаними протягом наступного повного календарного місяця роботи).

При цьому податковий кредит, як зазначалося в

листі, такі платники податків декларують без будь-яких особливостей, у звичайному порядку (з розшифровкою сум у додатку 5).

Докладніше зупинимося на сумах ПДВ-зобов’язань, що з першого неповного місяця з моменту реєстрації потрапляють до рядка 8.4 і додатка 1 до декларації (хоча все-таки не можемо не відзначити некоректність таких вимог контролюючих органів). Виходить, що заповнити графи 4, 5, 6 і 7 розділу I додатка 1 в цьому випадку не уявляється можливим, у зв’язку з чим у них доведеться поставити прокреслення. А заповненими при цьому в додатку 1 виявляться тільки графи 2, 3, 8 і 9, 10 (зі знаком «+»), причому щодо кожного випадку нарахування в цьому періоді ПДВ-зобов’язань.

 

Приклад

. Підприємство ТОВ «Стимул» зареєструвалося платником ПДВ з 10.11.2009 р. За перший неповний місяць з моменту реєстрації (тобто період з 10.11.2009 р. по 30.11.2009 р. включно) було нараховано податкові зобов’язання на суму 3120 грн. (у тому числі ПДВ — 520 грн.) і виписано такі податкові накладні:

— від 12.11.2009 р. № 1 на ім’я покупця ТОВ «Вітрила» (ІПН 123456789011) на суму 840 грн. (у тому числі ПДВ — 140 грн.);

— від 24.11.2009 р. № 2 на ім’я покупця ТОВ «Бриз» (ІПН 123456789012) на суму 960 грн. (у тому числі ПДВ — 160 грн.);

— від 30.11.2009 р. № 3 на ім’я покупця ТОВ «Лагуна» (ІПН 123456789013) на суму 1320 грн. (у тому числі ПДВ — 220 грн.).

У першій ПДВ-декларації за перший звітний період (неповний місяць реєстрації, що включає листопад і весь повний наступний місяць — грудень) податкові зобов’язання листопада, що відображаються по рядку 8.4, буде показано платником податків у розділі I додатка 1 таким чином:

 

Розділ I. Коригування податкових зобов’язань

грн.

№ з/п

Отримувач (покупець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкових зобов’язань з податку на додану вартістьрядок 8

Обсяг поставки (без ПДВ)(+ чи -)

Сума ПДВ(+ чи -)

найменування(П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Вітрила»

123456789011

Податкові зобов’язання за податковою накладною від 12.11.2009 р. № 1

+700

+140

2

ТОВ «Бриз»

123456789012

Податкові зобов’язання за податковою накладною від 24.11.2009 р. № 2

+800

+160

3

ТОВ «Лагуна»

123456789013

Податкові зобов’язання за податковою накладною від 30.11.2009 р. № 3

+ 1100

+ 220

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: рядок 8 (+ чи -)

+2600

+520

 

Виїзний туризм: ПДВ-коригування щодо винагороди туроператора

У додаток 1 потраплять і ПДВ-коригування туроператорів при продажу закордонних турпакетів (послуг виїзного туризму). Це пов’язане з тим, що виїзний туризм супроводжується своїми особливостями ПДВ-обліку, зумовленими

п. 8.1 Закону про ПДВ, які передбачають, що об’єктом оподаткування в такому разі є виключно сума винагороди туроператора (тобто різниця між вартістю поставленого турпродукту і витратами на його створення). Але враховуючи, що здебільшого туроператори працюють за передоплатою, про те, як бути з ПДВ під час надходження туроператору передоплати від клієнтів за ще не сформований турпродукт (коли суму винагороди достовірно визначити ще неможливо, а необхідність нарахування ПДВ-зобов’язань уже виникає), досить ліберально роз’яснила ДПАУ в листі від 08.10.2009 р. № 22113/7/16-1517-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 92. Як зазначалося в листі, податкові зобов’язання в такому разі туроператор нараховує за першою подією — за датою отримання передоплати виходячи з розрахункового розміру винагороди, після чого надалі, коли турпродукт уже буде сформовано і сума винагороди стане відомою, туроператору потрібно провести відповідний перерахунок податкових зобов’язань, відображаючи його результати як коригування по рядку 8.4 розділу I додатка 1 до декларації з ПДВ.

Приклад

. Туроператор ТОВ «Вояж» 14.12.2009 р. здійснює коригування (донарахування ПДВ-зобов’язань у сумі 300 грн.) стосовно закордонного туру, податкові зобов’язання щодо якого було відображено (виходячи з розрахункової суми винагороди) у податковій накладній від 20.11.2009 р. № 142 — при отриманні передоплати від клієнта (кінцевого покупця).

У розділі I додатка 1 до декларації коригування ПДВ-зобов’язань

туроператором буде відображено таким чином:

 

Розділ I. Коригування податкових зобов’язань

грн.

№ з/п

Отримувач (покупець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкових зобов’язань з податку на додану вартістьрядок 8

Обсяг поставки (без ПДВ)(+ чи -)

Сума ПДВ(+ чи -)

найменування(П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

Кінцевий покупець

х

20.11.2009 р.

№ 142

Уточнення податкових зобов’язань щодо закордонного туру

+1500

+300

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: рядок 8 (+ чи -)

+1500

+300

 

Нагадаємо також, що туризму присвячувався тематичний номер газети «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 49.

 

Списання зіпсованих товарів

Коригування податкового кредиту щодо зіпсованих товарів (як щодо товарів, використаних не в господарській діяльності, і, отже, стосовно яких не дотримуються вимоги

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ) здійснюється по рядку 16.4 декларації з ПДВ та з відображенням відомостей про це в розділі II додатка 1.

При цьому якщо стосовно зіпсованих товарів у підприємства:

— є можливість ідентифікувати контрагента і податкову накладну, що надійшла при купівлі таких товарів, то в такому разі відомості про податкову накладну вноситимуться у додаток 1, а у графах 6 і 7 при цьому проставлятимуться прокреслення;

— немає можливості ідентифікації контрагента і податкової накладної, то у графах 2 — 7 додатка 1 проставляються прокреслення, а заповненню підлягають тільки його графи 8, 9, 10.

Приклад

. За результатами інвентаризації було виявлено зіпсовані товари вартістю 480 грн. (у тому числі ПДВ — 80 грн.), з яких:

— частина товару на суму 300 грн. (у тому числі ПДВ — 50 грн.) виявилася придбаною в постачальника ТОВ «Фрегат» (ІПН 123456789011) за податковою накладною від 08.10.2009 р. № 784;

— щодо решти товару вартістю 180 грн. (у тому числі ПДВ — 30 грн.) постачальника не ідентифіковано.

Розділ II додатка 2 буде заповнено

покупцем таким чином:

 

Розділ II. Коригування податкового кредиту

грн.

№ з/п

Постачальник (продавець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкового кредиту з податку на додану вартістьрядок 16

Обсяг поставки (без ПДВ)(+ чи -)

Сума ПДВ(+ чи -)

найменування(П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

ТОВ «Фрегат»

123456789011

08.10.2009 р.

№ 784

Списання зіпсованих товарів

-250

-50

2

Списання зіпсованих товарів

-150

-30

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: сума значень рядків (16.1 + 16.2 + 16.3 + 16.4) (+ чи -)

-400

-80

 

Уточнення (перерахунок) ПЗ щодо послуг нерезидента

Ще один можливий коригувальний випадок — це уточнення податкових зобов’язань з передоплачених нерезидентських послуг. Так, перерахувавши нерезиденту

передоплату за послуги, надані на митній території України, слід ураховувати вимоги абзацу другого п. 4.3 Закону про ПДВ про подальше проведення перерахунку раніше відображених (за оплатою) ПДВ-зобов’язань. Адже згідно з цим пунктом база оподаткування в такому разі визначається шляхом перерахунку договірної вартості послуг в українські гривні за валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, який передував дню складання акта, який засвідчує факт їх отримання. А отже, якщо курс на день перерахування передоплати відрізняється від курсу на дату, що передує дню підписання акта, то необхідно здійснити уточнення податкових зобов’язань у бік збільшення або зменшення залежно від зміни курсу (лист ДПАУ від 27.05.2005 р. № 4804/6/15-2315).

Таке коригування ПДВ-зобов’язань відображається в

рядку 8.4 «інші випадки» декларації (відповідно зі знаком «+» або «-») і з розкриттям відомостей про нього в розділі I додатка 1. Оскільки розрахунок коригування в цьому випадку не виписується, у графах 6 і 7 розділу I додатка 1 проставляються прокреслення.

Приклад

. У жовтні було перераховано передоплату нерезиденту (компанії «Wellcome») за послуги, що надаються на митній території України, вартістю $10000.

Курс НБУ склав:

— на дату перерахування передоплати нерезиденту (23.10.2009 р.) — 8,005 грн./$ (підприємством як податковим агентом щодо послуг нерезидента було виписано податкову накладну № 1242);

— на дату, що передувала дню складання акта (04.12.2009 р.) — 7,990 грн./$.

Суму уточнення податкових зобов’язань щодо послуг нерезидента [(7,990 - 8,005)

х $10000 х 20 %= -30 грн.] у розділі I додатка 1 буде відображено таким чином:

 

Розділ I. Коригування податкових зобов’язань

грн.

№ з/п

Отримувач (покупець)

Податкова накладна, за якою проводиться коригування

Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної

Підстава для коригування податкових зобов’язань з податку на додану вартістьрядок 8

Обсяг поставки (без ПДВ)(+ чи -)

Сума ПДВ(+ чи -)

найменування(П. І. Б. для фізичних осіб)

індивідуальний податковий номер

дата

номер

номер

дата отримання отримувачем (покупцем) розрахунку

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

Компанія «Wellcome»

300000000000*

23.10.2009 р.

№ 1242

Уточнення податкових зобов’язань щодо передоплачених послуг нерезидента

-150

-30

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього: рядок 8 (+ чи -)

-150

-30

* Згідно з п. 9.7 Порядку ведення реєстру отриманих і виданих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244 (з урахуванням змін, унесених наказом ДПАУ від 26.10.2009 р. № 582), у разі придбання товарів (послуг) у нерезидента використовується умовний індивідуальний податковий номер (ІПН) «300000000000».

 

Як бачимо, заповнення додатка 1 не повинне викликати особливих труднощів. Проте універсальних правил його складання не існує, і в кожному випадку доводиться діяти за обстановкою, підтвердженням чого є розглянуті ситуації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі