Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості товарів

Редакція ПБО
Лист від 27.10.2009 р. № 23569/5/15-0217

Щодо податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості товарів

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.10.2009 р. № 23569/5/15-0217

(витяг)

 

<...>

Відповідно до пункту 5.9 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (окрім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів (далі — запасів) на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно із цим Законом (за винятком тих, що отримано безкоштовно).

У разі коли балансова вартість таких запасів на кінець звітного періоду перевищує їх балансову вартість на початок того ж звітного періоду, різниця включається до складу валового доходу платника податку у такому звітному періоді.

У разі коли балансова вартість таких запасів на кінець звітного періоду менша за їх балансову вартість на початок того ж звітного періоду, різниця включається до складу валових витрат платника податку у такому звітному періоді.

Отже, для визначення приросту (убутку) балансова вартість запасів на кінець періоду порівнюється з балансовою вартістю запасів на початок звітного періоду.

Якщо протягом звітного періоду не відбувалося придбання товарних запасів та їх вибуття або вибуло товарних запасів стільки ж, скільки і придбано, у колонках 3 «на початок звітного періоду» та 5 «на кінець звітного періоду» таблиці 1 додатка К 1/1 до декларації з податку на прибуток будуть визначені однакові суми.

Тому під час проведення камеральної перевірки у випадку виявлення факту відображення платником податку у колонці 3 «на початок звітного періоду» таблиці 1 додатка К 1/1 до декларації з податку на прибуток балансової вартості товарних запасів, придбаних на

спрощеній системі, необхідно з’ясувати у такого платника, чи відбувалося протягом звітного періоду придбання товарних запасів та їх вибуття.

Якщо придбання та вибуття платником не проводилося або придбані товарні запаси вибули у звітному періоді, камеральною перевіркою зменшується значення даних у колонках 3 «на початок звітного періоду» та 5 «на кінець звітного періоду» таблиці 1 додатка К 1/1 до декларації з податку на прибуток на однакові суми

.

В інших випадках розрахунок приросту (убутку) балансової вартості запасів, придбаних на загальній системі оподаткування, здійснюється без урахування вартості запасів, придбаних на спрощеній системі

.

 

Заступник голови О. Любченко



коментар редакції

ДПАУ пояснила, як вичищати з перерахунку
 за п. 5.9 вартість «перехідних» залишків запасів,
 придбаних на спрощеній системі

Очевидно, що цей лист слід розглядати в контексті давно усталеної позиції ДПАУ щодо ситуації, коли

платник єдиного податку (юридична особа) відмовляється від застосування спрощеної системи оподаткування та переходить на загальну — тобто стає платником податку на прибуток підприємств. Ця позиція простежується у низці листів податкового відомства, але тут ми обмежимося вказівкою на один із них — лист ДПАУ від 06.02.2007 р. № 2169/7/15-0217 (див. його перше опублікування — у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 21, с. 6 або нещодавнє — у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 71, с. 45). По суті, ДПАУ забороняє враховувати при визначенні оподатковуваного прибутку за періоди після переходу зі спрощеної на загальну систему оподаткування витрати, які платник поніс на придбання запасів у період застосування ним спрощеної системи, — щодо «перехідних» запасів (тобто запасів, які значилися в залишках на момент переходу зі спрощеної системи на загальну). Це — викладення позиції, так би мовити, у термінології Закону про податок на прибуток, а тепер перейдемо до термінології звітності за цим податком.

Як відомо, перехід зі статусу платника єдиного податку до статусу платника податку на прибуток відбувається з першого числа будь-якого календарного кварталу. Зрозуміло, що свою першу (після переходу) декларацію з податку на прибуток новонавернений платник цього податку зобов’язаний подати саме за такий квартал, а оскільки протягом календарного року декларації за відповідні звітні періоди такого року складаються наростаючим підсумком, зазначене перше число «першого» (не за номером, а за платниківським статусом) кварталу і буде для такого платника «початком звітного року» (а отже, початком усіх «менших» звітних періодів такого звітного року). Акцентуємо, що саме так сформульовано заголовок гр. 3 табл. 1 додатка К1/1 — «На початок звітного

року», незважаючи на те що в п. 5.9 Закону про податок на прибуток говориться про початок «періоду», — проте, ця обставина не може виправдати перекручене цитування авторами листа злощасного заголовка... Загалом, інакше кажучи: до гр. 3 табл. 1 додатка К1/1 такої першої декларації (і подальших декларацій — за всі звітні періоди цього календарного року — аж до декларації за рік) не повинна потрапити вартість згаданих «перехідних» запасів, незважаючи на те що на рахунках 2 кл. бухгалтерського обліку вартість таких запасів відображено на відповідну дату, так би мовити, у повному обсязі. На всяк випадок нагадаємо, що показники гр. 3 табл. 1 додатка К 1/1 усіх декларацій за всі звітні періоди одного календарного року повинні збігатися за величиною (зрозуміло, виключаючи ситуації подальших самовиправлень у частині перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток).

Утім, тут слід зауважити, що зі своєї заборони ДПАУ зробила один виняток: якщо серед таких «перехідних» запасів раптом виявилися запаси, які значилися на обліку цього платника в момент його попереднього (так би мовити, протилежного) переходу, — із загальної системи на спрощену, тобто якщо серед них виявилися запаси, витрати на придбання яких було понесено платником не в період застосування спрощеної системи, а раніше — у колишній період роботи на загальній системі (якщо, звісно, такий період у його податковій історії мав місце), — то вартість

таких «доісторичних» запасів до гр. 3 табл. 1 додатка К 1/1 першої декларації (і відповідних подальших — одного року) уключити можна.

По суті, у листі, що коментується, ДПАУ намагалася пояснити, як вчиняти при камеральній перевірці показників табл. 1 додатка К 1/1 декларації з податку на прибуток

за звітні періоди календарного року, в якому відповідний платник перейшов зі спрощеної системи на загальну (тобто, власне, став — можливо, знову — платником податку на прибуток). Загальна ідея: вартість «перехідних» запасів (без вартості «доісторичних» — якщо такі є) не повинна пройти через механізм перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток, тобто, інакше кажучи, їх вартість не повинна вплинути на жоден із показників такого перерахунку — ані «на початок» (гр. 3), ані «на кінець» (гр. 5), ані сформувати «приріст/убуток» (гр. 6), ані «використаних не в госпдіяльності» (гр. 4).

Не будемо гадати, але, мабуть, цей лист адресовано тим хитромудрим перевіряючим, які виключали такі суми тільки із гр. 3, залишаючи їх у гр. 5, — за рахунок чого формувався штучний приріст вартості запасів і — відповідно — штучні валові доходи за ряд. 01.2 декларації?..

Цей коментар на загалом нерадісну тему хотілося б завершити приємним зауваженням — яке, точно кажучи, не стосується перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток, зате прямо стосується «перехідних» витрат (не запасів!), понесених платником-виконавцем при наданні послуг у період роботи на спрощеній системі, — у консультаціях фахівців ДПАУ простежується лояльна позиція податкового відомства в цьому питанні: зазначені витрати ДПАУ дозволяє включати до складу валових при збільшенні валових доходів, коли після переходу на загальну систему платник отримує кошти в оплату наданих при роботі на спрощеній системі

послуг (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 42, с. 61; «Вісник податкової служби України», 2008, № 14, с. 34).

 

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі