Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування внесків на вартість путівок або на суми їх компенсацій за рахунок підприємства

Редакція ПБО
Лист від 08.07.2010 р. № 11760/03-30

Щодо нарахування внесків на вартість путівок або на суми їх компенсацій за рахунок підприємства*

Лист Пенсійного фонду України від 08.07.2010 р. № 11760/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув лист від 08.06.2010 р. № 374 і повідомляє.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) об’єктом для нарахування страхових внесків для роботодавців є суми фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплата винагород фізичним, особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Застраховані особи сплачують страхові внески з сум доходу у вигляді заробітної плати, інших виплат та винагород, нарахованих (виплачених) платнику відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору, що включаються до складу загального оподатковуваного доходу.

Єдиним нормативним документом, який розроблено відповідно до Закону України «Про оплату праці», що визначає складові фонду оплати, є Інструкція зі статистики заробітної плати, яка затверджена наказом Державного комітету статистики від 13 січня 2004 року № 5 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.01.2004 р. за № 114/8713.

Відповідно до пункту 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати

вартість путівок працівникам та членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства (крім випадків, указаних у п. 3.2), відносяться до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Таким чином,

вищезазначені виплати є об’єктом для нарахування (33,2 %) та утримання (2 %) страхових внесків до Пенсійного фонду.

У разі, якщо страхувальник

нараховує доходи, які є об’єктом для нарахування внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, у формах, відмінних від грошової, то об’єкт оподаткування визначається з урахуванням норм, зазначених у пункті 3.4 статті 3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб».

 

Заступник голови правління В. Короневский

 

* Див. також матеріал на с. 22. —

Прим. ред.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі