Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Передоплату за товар отримано на спрощеній системі (6 %), товари відвантажено на загальній системі оподаткування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Передоплату за товар отримано на спрощеній системі (6 %), товари відвантажено на загальній системі оподаткування

 

Підприємство переходить з єдиного податку (за ставкою 6 %) на загальну систему оподаткування. Передоплату за товар від покупця отримано в період перебування на спрощеній системі оподаткування, з неї було сплачено єдиний податок. Відвантаження товарів покупцю відбулося вже на загальній системі, коли підприємство стало платником податку на прибуток. Чи потрібно тепер у момент відвантаження підприємству показувати валові доходи?

(м. Донецьк)

 

Ні, не потрібно.

У період роботи на єдиному податку підприємство

вже нарахувало та сплатило єдиний податок із суми отриманої виручки (ст. 1 Указу № 727). Отже, операція продажу вже потрапила під оподаткування в єдиноподатний період. Тепер же при переході на загальну систему оподаткування відвантаження товару є для підприємства другою (завершальною) подією. Тому відображати в момент відвантаження валові доходи не потрібно. Інакше це призвело б до повторного (подвійного) оподаткування операції.

Додамо, що після зміни системи оподаткування

податкових зобов’язань з ПДВ при відвантаженні товару на загальній системі оподаткування також не виникне. Адже при переході на загальну систему з 6 % єдиного податку ПДВ уже було нараховано підприємством-спрощенцем в єдиноподатний період за першою подією — отриманням передоплати. Тому повторно при відвантаженні товару ПДВ-зобов’язання нараховувати не потрібно. Отже, податкових наслідків ні з податку на прибуток, ні з ПДВ при відвантаженні товару на загальній системі в цьому випадку в підприємства не буде.

Приклад

. У період сплати єдиного податку за ставкою 6 % підприємство отримало від покупця передоплату за товар у сумі 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). Товар було відвантажено покупцю після переходу підприємства зі спрощеної системи оподаткування на загальну.

В обліку підприємства операції відобразяться так:

 

Перехід з 6 % ЄП на загальну систему оподаткування

(передоплата — на ЄП, відвантаження товарів — на загальній системі)

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

Отримання передоплати (на 6 % ЄП)

1. Отримана передоплата за товар

311

681

6000

2. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

643

641

1000

3. Нараховано ЄП (6 %)

92

641/ЄП

360

Відвантаження товару (на загальній системі оподаткування)

4. Відвантажено товар покупцю

361

702

6000

5. Відображено суму податкових зобов’язань з ПДВ

702

643

1000

6. Здійснено залік заборгованості

681

361

6000

7. Списано собівартість реалізованого товару

902

28

собівартість

 

Нагадаємо також, що перехідні операції єдиноподатників при зміні системи оподаткування розглядалися у статтях «Перехідні угоди при зміні спрощеної системи оподаткування на загальну» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 90; «Змінюємо систему оподаткування (із загальної на спрощену або навпаки)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 96; «Перехідні залишки при зміні спрощеної системи оподаткування на загальну» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 96.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі