Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати листків непрацездатності по вагітності та пологах

Редакція ПБО
Лист від 13.02.2010 р. № 36/18/99-10

Щодо оплати листків непрацездатності по вагітності та пологах

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 13.02.2010 р. № 36/18/99-10

 

Департаментом соціального партнерства і загальнообов’язкового державного соціального страхування Мінпраці розглянуто <…> лист щодо оплати листків непрацездатності по вагітності та пологах та повідомляється.

1. Щодо перерахунку листків непрацездатності по вагітності та пологах, нарахованих з вересня 2009-го з переходом на 2010 рік у зв’язку з переносом робочих днів з метою створення сприятливих умов для святкування Нового року

Відповідно до статті 38 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до п. 20 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, із змінами (в редакції, що діяла до 15 грудня 2009 року), сума допомоги по вагітності та пологах розраховується шляхом множення денної (годинної) суми допомоги на кількість днів (годин), які підлягають оплаті.

Зазначену допомогу застрахованій особі (працівнику) має бути виплачено за робочі дні (години) згідно з графіком роботи підприємства, його структурного підрозділу або графіком роботи працівника, якщо такий для нього встановлений, які припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Для розрахунку допомоги по вагітності та пологах застосовується режим роботи підприємства або працівника, який був установлений на момент настання страхового випадку (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами).

У разі, коли під час перебування застрахованої особи у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами на підприємстві встановлений інший режим роботи, перерахування суми наданої допомоги по вагітності та пологах у бік її зменшення чинним законодавством не передбачено.

2. Щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах у зв’язку із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 р. № 1332 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266»

З 15 грудня 2009 року середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється відповідно до абзацу третього пункту 14 Порядку, а саме:

— шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком) аналогічно обчисленню середньої зарплати для розрахунку страхових виплат за страхуванням на випадок безробіття, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності).

Оскільки із сум оплати відпусток сплачуються страхові внески, їх необхідно враховувати при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по вагітності та пологах. Суми нарахувань за час відпусток на відміну від порядку їхньої фактичної виплати розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці (як при визначенні страхових внесків, так і відповідно при здійсненні розрахунку середньої заробітної плати).

Святкові та неробочі дні не потрібно виключати із складу календарних днів, за які обчислюється середній заробіток для виплати допомоги по вагітності та пологах, аналогічно розрахунку середньої зарплати за 1 календарний день для призначення страхових виплат за іншими видами страхування (приклад 1 розділу «До пункту 14 Порядку» додатка 1 до Порядку).

3. Щодо розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності у випадках встановлення працівникам неповного робочого дня або неповного робочого тижня

Відповідно до пункту 13 Порядку середньоденна заробітна плата (дохід) за відпрацьований час або за один календарний день для розрахунку страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується у випадках, не пов’язаних із застосуванням підсумованого обліку робочого часу або обліку робочого часу в годинах та встановленням неповного робочого дня в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога.

У разі коли робочий час підсумовується або його облік ведеться в годинах, а також коли в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, встановлюється неповний робочий день, для розрахунку застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця згідно з пунктом 15 Порядку застосовується середньогодинна заробітна плата.

Отже, коли працівникові встановлено неповний робочий день, для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності слід застосовувати середньогодинну заробітну плату відповідно до пункту 15 Порядку, в інших випадках, не пов’язаних із застосуванням підсумованого обліку робочого часу, в тому числі при встановленні неповного робочого тижня, — середньоденну заробітну плату, розраховану згідно з пунктом 13 Порядку.

 

Заступник директора департаменту О. Постоюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі