Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку проведення органами Пенсійного фонду України розстрочення сум заборгованості зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, нарахованого до 1 січня 2004 року, з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, із сплати фінансових санкцій та пені, що виникла до 1 січня 2011 року

Редакція ПБО
Постанова від 27.09.2010 р. № 21-4

Міністерства та відомства України

 

Про затвердження Порядку проведення органами Пенсійного фонду України розстрочення сум заборгованості зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, нарахованого до 1 січня 2004 року, з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, із сплати фінансових санкцій та пені, що виникла до 1 січня 2011 року

Постанова від 27 вересня 2010 року № 21-4

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 жовтня 2010 р. за № 948/18243

(витяг)

 

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та пункту 12 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2007 № 1261, правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1.

Затвердити Порядок проведення органами Пенсійного фонду України розстрочення сум заборгованості зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, нарахованого до 1 січня 2004 року, з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, із сплати фінансових санкцій та пені, що виникла до 1 січня 2011 року, що додається.

2. Визнати такою, що

втратила чинність, постанову правління Пенсійного фонду України від 21.05.2009 № 15-1 «Про затвердження Порядку проведення органами Пенсійного фонду України розстрочення сум штрафів та пені, накладених (нарахованих) у період з 1 січня 2007 року до 1 січня 2009 року, і сум штрафів та пені, які підлягають накладенню (нарахуванню) на суми заборгованості із сплати страхових внесків та фінансових санкцій, що виникли до 1 січня 2009 року», зареєстровану в Міністерстві юстиції України 16.06.2009 за № 521/16537.

<…>

5. Ця постанова набирає

чинності з 1 січня 2011 року.

 

Голова правління Б. Зайчук

 

 

Затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-4

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 жовтня 2010 р. за № 948/18243

Порядок проведення органами Пенсійного фонду України розстрочення сум заборгованості зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, нарахованого до 1 січня 2004 року, з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, із сплати фінансових санкцій та пені, що виникла до 1 січня 2011 року

 

1. Цей Порядок розроблено відповідно до пункту 7 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

2.

Розстроченню підлягають:

1) заборгованість із сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, нарахованого до 1 січня 2004 року, не погашена станом на 1  січня 2011 року;

2) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що виникла до 1 січня 2011 року;

3) заборгованість із сплати фінансових санкцій та пені, що виникла до 1 січня 2011 року.

3.

Заборгованість із сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, нарахованого до 1 січня 2004 року, з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та із сплати фінансових санкцій і пені, зазначена у пункті 2 цього Порядку (далі — заборгованість), підлягає розстроченню для сплати рівними частками терміном не більш як на 60 календарних місяців, починаючи з 1 січня 2011 року.

4. Управління Пенсійного фонду України у районі, місті або районі у місті (далі — орган Пенсійного фонду) визначає суму заборгованості, яка підлягає розстроченню, згідно з картками особових рахунків платників та направляє їм повідомлення про розстрочення сум заборгованості за формою згідно з

додатком 1* до цього Порядку.

* Додатки 1 та 3 не публікуються. —

Прим. ред.

5. За заявою платника, яка надається (надсилається) органу Пенсійного фонду за місцем взяття його на облік за формою згідно з

додатком 2 до цього Порядку, орган Пенсійного фонду здійснює звірення сум заборгованості із платниками, результати якого оформлюються відповідним актом, та протягом 10 робочих днів з дня підписання акта звірення вручає (надсилає) платнику рішення про розстрочення за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку.

Розстрочення надається окремо з кожного виду платежу.

6. Сума розстроченої заборгованості вилучається із картки особового рахунку платника датою підписання рішення про розстрочення та обліковується у картці розстрочених сум.

7.

Сплата розстрочених сум здійснюється рівними частками щокварталу не пізніше 20 числа місяця, що настає після зазначеного періоду, незалежно від факту виплати заробітної плати за цей період.

8.

Керівник органу Пенсійного фонду приймає рішення про скасування рішення про розстрочення, якщо страхувальник:

не сплачує чергову частку розстроченої заборгованості протягом трьох базових звітних періодів;

ліквідується (якщо страхувальник є юридичною особою);

виїжджає за кордон на постійне місце проживання (якщо страхувальник є фізичною особою);

визнається неплатоспроможним у встановленому законом порядку.

З дня скасування рішення про розстрочення страхувальник зобов’язаний сплатити невнесену суму розстроченої заборгованості.

Несплачені

суми розстроченої заборгованості переносяться із картки розстрочених сум до картки особового рахунку страхувальника по відповідному платежу днем скасування рішення про розстрочення.

9. У разі прийняття рішення щодо припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця вони зобов’язані

достроково сплатити невнесену суму розстроченої заборгованості.

10. Суми заборгованості, які станом на 1 січня 2011 року є предметом судового розгляду,

підлягають розстроченню відповідно до цього Порядку.

 

Директор департаменту надходження доходів В. Литвиненко

 

img 1



коментар редакції

З’явився порядок розстрочення заборгованості перед Пенсійним фондом

Порядок (далі — Порядок № 21-4), що коментується, розроблено та затверджено Пенсійним фондом на виконання положень п. 7 р. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, який набере чинності з 1 січня 2011 року.

Відповідно до Порядку № 21-4 Пенсійний фонд здійснюватиме

розстрочення сум заборгованості платників:

— зі сплати

збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, нарахованого до 1 січня 2004 року;

— з

відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій;

— зі сплати

фінансових санкцій та пені, що виникли до 1 січня 2011 року;

— яка

станом на 01.01.2010 р. є предметом судового розгляду.

Зазначені суми підлягають розстроченню для сплати рівними частинами

не більше ніж на 60 календарних місяців починаючи з 1 січня 2011 року.

Сума заборгованості визначатиметься органом Пенсійного фонду на підставі даних карток особових рахунків платників та повідомлятиметься їм у повідомленні про розстрочення сум заборгованості.

Звірення сум заборгованості з платником

здійснюватиметься за його заявою, форму якої наведено в додатку 2 до Порядку № 24-1. Результати звірення оформляються відповідним актом. Протягом 10 робочих днів із дня підписання акта звірення платнику вручається або направляється рішення про розстрочення, що надається окремо за кожним видом платежу.

Платник, який отримав рішення органу Пенсійного фонду про розстрочення, повинен буде

сплачувати розстрочені суми щоквартально рівними частками не пізніше 20 числа місяця, наступного за зазначеним періодом.

Порядок № 21-4

набере чинності з 01.01.2011 р.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі