Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення останнього дня відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ПБО
Лист від 17.08.2010 р. № 246/13/116-10

Щодо визначення останнього дня відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 17.08.2010 р.
№ 246/13/116-10

(витяг)

<…>

Частиною третьою статті 179 КЗпП України та частиною першою статті 18 Закону України «Про відпустки» передбачено, що за бажанням жінки після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги по державному соціальному страхуванню.

Згідно з частиною другою статті 2411 КЗпП України строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку.

Коли строки визначаються днями, то їх обчислюють з дня, наступного після того дня, з якого починається строк.

Останнім днем перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до виповнення їй трьох років є день народження дитини

. Тобто жінка має приступити до роботи на наступний день після дня досягнення дитиною трьох років.

Це узгоджується з частиною першою статті 14 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», відповідно до якої допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується щомісяця з дня призначення допомоги по догляду за дитиною по день досягнення дитиною вказаного віку включно.

Враховуючи вищезазначене,

жінка, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, має приступити до роботи після закінчення цієї відпустки на наступний день після дня досягнення дитиною трьох років <…>.

Директор Департаменту О. Товстенко

коментар редакції

 

Про останній день відпустки для догляду за дитиною до трьох років

У листі, що коментується, Мінпраці роз’яснило порядок визначення тривалості відпустки для догляду за дитиною, зокрема відповіло на запитання: який день (день виповнення дитині трьох років або той, що йому передує) вважати останнім днем такої відпустки?

Право жінки на отримання відпустки

для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виникає після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається виключно за бажанням жінки на підставі її заяви.

Керуючись нормами ст. 2411 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), Мінпраці робить висновок, що

останнім днем відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку є день, в який дитина досягла трирічного віку, — день її народження.

Такий висновок узгоджується з нормами Закону України «Про Державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811XII та Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751, згідно з якими допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується в період відпустки для догляду за дитиною з дня призначення допомоги та

по день досягнення дитиною трьох років включно.

Таким чином,

жінка, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, повинна приступити до роботи наступного дня після дня досягнення дитиною трьох років. Якщо жінка вийшла на роботу на умовах повного робочого часу в день виповнення дитині трьох років, вона втрачає право на отримання допомоги по догляду за дитиною за цей день. Нагадаємо, що в період відпустки для догляду за дитиною до 3х років жінка може працювати на умовах неповного робочого часу зі збереженням права на допомогу по догляду за дитиною.

Лілія Ушакова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі