Теми статей
Обрати теми

Комп’ютерний практикум. Калькулювання собівартості послуг

Редакція ПБО
Стаття

Калькулювання собівартості послуг

 

Підприємства, діяльність яких пов’язана з наданням послуг, часто стикаються із ситуацією, коли необхідно визначити виробничу собівартість послуги, що надається. Але в типовій програмі «1С:Бухгалтерія 7.7» при проведенні документа «Оказание услуг» у журналі проводок відсутній запис Дт 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг» — Кт 23 «Виробництво», а документ «Калькуляция», на перший погляд, призначено тільки для калькулювання продукції.

Про те, як же визначити собівартість наданої послуги та відобразити отриманий дохід, читайте нижче.

Ірина АФАНАСЕНКО, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

 

Створення елемента довідника «номенклатура»

Cпочатку необхідно створити для однієї послуги, яку надає підприємство, у довіднику «Номенклатура» два елементи: один — з видом «Услуга», а другий — з видом «Продукция». Необхідність створення для однієї позиції двох елементів довідника «Номенклатура» пов’язана з тим, що документ «Оказание услуг» може бути проведено, тільки якщо він містить елементи довідника з видом «Услуга», а в документі «Калькуляция», у свою чергу, має бути вибрано номенклатуру тільки з видом «Продукция».

Заповнюючи реквізити закладки «Цены» елемента довідника з видом «Услуга», слід вибрати ставку ПДВ, одиницю виміру, занести інформацію до поля «Кво для НН» для коректного заповнення графи 5 податкової накладної (рис. 1). На закладці «Дополнительно» як рахунок витрат і рахунок обліку автоматично вказується рахунок 84 «Інші операційні витрати». Цей рахунок можна змінити на інший, але в нашому випадку в цьому немає потреби, оскільки ця послуга не є для підприємства витратою і не має рахунка обліку.

 

img 1

 

При заповненні реквізитів елемента довідника з видом «Продукция» також вибирають ставку ПДВ, одиницю виміру, а як рахунок обліку фігуруватиме субрахунок 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг» (рис. 2).

 

img 2

 

Для елемента довідника з видом «Продукция» стає доступною кнопка «Состав». Ця кнопка відкриває доступ до довідника «Состав продукции», який можна заповнити списком матеріалів та інших витрат на виробництво цієї послуги (рис. 3). Перш ніж відкрити підпорядкований довідник «Состав продукции» елемент потрібно записати.

 

img 3

 

Калькулювання собівартості послуги

Калькулювання послуги провадиться у три етапи. Перший етап — це створення документа «Предварительная калькуляция». Створити новий документ можна в журналі «Производство». У шапці документа на закладці «Основные» вказують:

— склад матеріалів, якщо у виробництві послуги беруть участь матеріали;

— послугу, що надається, — елемент довідника «Номенклатура» з видом «Продукция»;

— кількість продукції — кількість послуг одного найменування, собівартість яких необхідно визначити;

— склад продукції як обов’язковий реквізит документа (рис. 4).

 

img 4

 

Для заповнення табличної частини можна скористатися кнопкою «Заполнить». Тоді документ буде заповнено складом витрат з підпорядкованого довідника «Состав продукции» вибраної послуги. У разі якщо склад послуги, що надається, не є постійним, табличну частину можна заповнити або за допомогою кнопки «Подбор», або додаванням нових рядків. У табличній частині документа «Предварительная калькуляция» заповнюється лише графа «Сумма предв.», графа «Сумма оконч.» залишається незаповненою.

На закладці «Налоги и рентабельность» можна виконати розрахунок відпускної ціни послуги з урахуванням податків, які буде сплачено при реалізації, та норми рентабельності, яку потрібно отримати (рис. 5).

 

img 5

 

У шапці документа «Предварительная калькуляция» на закладці «Основные» можна побачити інформацію про собівартість послуги, а також її продажну вартість до запису документа. Інформація на рахунках бухгалтерського обліку з’явиться лише після його проведення. При цьому документ «Предварительная калькуляция» набуває статусу «НЕЗАКРЫТАЯ предварительная» та формує проводки, наведені на рис. 6.

 

img 6

 

Другий етап — реєстрація даних про незавершене виробництво за допомогою документа «Незавершенное производство». Документ не формує проводок, а зазначена в ньому сума витрат залишиться по дебету рахунка 23 на кінець поточного місяця. Суму витрат щодо незавершеного виробництва буде враховано при калькулюванні собівартості послуг у наступному місяці. Якщо виробництво послуги здійснюється без залишку по дебету рахунка 23, то цей документ створювати не потрібно.

Третій етап — створення документа «Окончательная калькуляция». Цей документ уноситься в режимі «ввод на основании» документа «Предварительная калькуляция». Документ «Окончательная калькуляция» вводиться наприкінці місяця після того, як до програми буде внесено всю інформацію про додаткові витрати, списані на рахунок 23 (зарплата, оренда тощо) з метою коригування попередніх сум витрат реальними сумами витрат на кінець місяця. Етап створення документа «Окончательная калькуляция» буде можливий після виконання етапів «Закрытие элементов затрат» (рахунків класу 8) і «Закрытие общепроизводственных затрат» (рахунка 91 «Загальновиробничі витрати») документом «Финансовые результаты».

Документ «Окончательная калькуляция» може бути створено також за допомогою обробки «Создание окончательных калькуляций». Ця обробка дуже корисна в разі, якщо існує кілька незакритих документів «Предварительная калькуляция», уведених у поточному місяці. Після проведення документа «Окончательная калькуляция» документ «Предварительная калькуляция» набуває статусу «Закрытая предварительная» (рис. 7).

 

img 7

 

При введенні документа «Окончательная калькуляция» значення реальних сум за видами витрат розбиваються пропорційно сумам, зазначеним у документі «Предварительная калькуляция». У табличній частині документа «Окончательная калькуляция» заповнюється графа «Сумма оконч.», у якій визначено остаточні суми витрат за даними бухгалтерського обліку. Для нематеріальних витрат дані у графі «Сумма оконч.» можна змінити вручну, у графі «Сумма предв.» дані змінити не можна.

При проведенні документ «Окончательная калькуляция» може формувати коригувальні проводки по дебету субрахунка 903 і кредиту рахунка 23.

 

Реалізація послуг

Для реалізації послуг можна скористатися документом «Оказание услуг» (меню «Журналы → Оказание услуг»). У шапці документа на закладці «Основные» необхідно зазначити контрагента, якому надається послуга, вид торгівлі, ставку ПДВ. На закладці «Дополнительно» проставляється рахунок розрахунків з контрагентом (за умовчанням це субрахунок 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»), П. І. Б. представників замовника та виконавця, уповноважених підписувати акт надання послуг. Табличну частину документа заповнюють або за допомогою кнопки «Подбор», або введенням нового рядка елементом довідника «Номенклатура» з видом «Услуга», указують кількість і ціну послуги, що реалізується (рис. 8).

 

img 8

 

Документ «Оказание услуг» сформує проводки, наведені на рис. 9.

 

img 9

 

Тепер, знаючи собівартість послуги та суму отриманого доходу від її реалізації, можна визначити фінансовий результат від наданої послуги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі