Теми статей
Обрати теми

Вимоги щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу

Редакція ПБО
Наказ від 09.06.2004 р. № 65

Затверджено наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 9 червня 2004 р. № 65

Вимоги щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 червня 2004 р. за № 792/9391

(із змінами і доповненнями , останні з яких унесено наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 27 березня 2006 року № 29)

 

1. Загальні вимоги

1.1. Юридична особа повинна мати своє найменування. У найменуванні юридичної особи зазначаються її організаційно-правова форма (крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів влади Автономної Республіки Крим) та назва. Найменування юридичної особи викладається державною мовою.

1.2. Назва юридичної особи може складатися з власної назви юридичної особи, а також містити інформацію щодо мети діяльності, виду, способу утворення, залежності юридичної особи та інших відомостей згідно з вимогами до найменування окремих організаційно-правових форм суб’єктів господарювання, установлених Цивільним та Господарським кодексами України та законами України. Юридична особа, крім повного найменування, може мати скорочене найменування.

1.3. Назва юридичної особи не може містити посилання на організаційно-правову форму (крім випадків, передбачених пунктом 1.8 цих Вимог).

1.4. Найменування юридичної особи не може бути тотожним найменуванню іншої юридичної особи.

1.5. У найменуванні юридичної особи приватного права забороняється використання найменувань органів державної влади, місцевого самоврядування та історичних державних найменувань, перелік яких установлюється Кабінетом Міністрів України.

1.6. У назві юридичної особи не може бути використане слово «національний» у всіх відмінках, крім закладів (установ), які набувають статусу національного закладу (установи) України згідно з Указом Президента України від 16 червня 1995 року № 451 «Про Положення про національний заклад (установу) України» (із змінами і доповненнями).

1.7. Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

1.8. Найменування дочірніх підприємств, підприємств споживчої кооперації та підприємств об’єднань громадян або релігійних організацій можуть містити інформацію, яка вказує на залежність цих підприємств від таких юридичних осіб — засновників.

Найменування комунальних підприємств, державних та комунальних організацій (закладів, установ) можуть містити інформацію про засновника цієї юридичної особи.

1.9. Найменування відокремленого підрозділу повинно містити слова «відокремлений підрозділ» («філія», «представництво» тощо) та вказувати на належність до юридичної особи, яка створила зазначений відокремлений підрозділ.

1.10. При написанні найменування відокремленого підрозділу юридичної особи слід додержуватись вимог, установлених пунктами 1.1, 1.2, 1.4 — 1.6, 2.1 — 2.4 цих Вимог.

 

2. Правила написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу

2.1. Юридична особа, крім повного найменування (не більше ніж 182 символи), може мати скорочене найменування (не більше ніж 38 символів).

2.2. При написанні найменування юридичної особи використовуються букви українського алфавіту та такі розділові знаки та символи: лапки («»), крапка (.), кома (,), дужки /()/, апостроф (’), дефіс (-), тире (—), знак (№), знак оклику (!), знак (/), а також, у разі необхідності, цифри: арабські (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0) та римські (I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X). В установчих документах, при заповненні реєстраційної картки використовуються прописні букви українського алфавіту (А, Б, В, Г, Ґ, Д, Е, Є, Ж, З, И, І, Ї, Й, К, Л, М, Н, О, П, Р, С, Т, У, Ф, Х, Ц, Ч, Ш, Щ, Ь, Ю, Я).

2.3. Використання інших символів, розділових знаків у найменуванні юридичної особи забороняється.

2.4. Назва юридичної особи береться у лапки та зазначається безпосередньо після організаційно-правової форми суб’єкта господарювання (крім юридичних осіб, зазначених у дужках у пункті 1.1). Використання лапок у найменуванні юридичної особи не є ознакою для визначення тотожності найменувань.

 

Директор Департаменту реєстрації та ліцензування Держпідприємництва України О. Єфремов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі