Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. При торгівлі з безготівковим розрахунком торговий патент не потрібний!

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

При торгівлі з безготівковим розрахунком торговий патент не потрібний!

 

Аптека безоплатно надає лікарські препарати застрахованим особам. Оплату за них на підставі наданих документів здійснює страховик — у безготівковій формі. Чи є необхідність в отриманні торгового патенту?

(м. Алчевськ)

 

У випадку, про який ідеться,

отримувати торговий патент не потрібно. Відповідно до абз. «а» п.п. 267.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) при здійсненні торговельної діяльності в пунктах продажу товарів необхідно придбати торговий патент. Торговельною діяльністю визнається роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (ресторанне господарство) сфері за готівку, інші готівкові платіжні засоби та з використанням платіжних карток (п.п. 14.1.246 ПКУ). Як бачимо, при здійсненні торговельної діяльності головною умовою для отримання торгового патенту є готівковий розрахунок. Зважаючи на те, що в ситуації, що розглядається, готівкових розрахунків немає, в отриманні торгового патенту немає необхідності. Аналогічного висновку також доходять і податківці в одному зі своїх роз’яснень в Єдиній базі податкових знань.

Схожа ситуація й у разі видачі ліків за безоплатними рецептами. Так, наразі ДПАУ дотримується думки, згідно з якою при відпуску лікарських препаратів за безоплатними рецептами з їх наступною оплатою сторонньою організацією в безготівковій формі застосовувати РРО не потрібно* — зважаючи на відсутність розрахункової операції (

лист ДПАУ від 23.07.2010 р. № 7237/6/23-7015/868 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 63, с. 12).

* Нагадаємо, що раніше ДПАУ дотримувалася в цьому питанні фіскальної позиції та наполягала на застосуванні РРО (лист ДПАУ від 26.02.2010 р. № 1939/6/23-7015 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 23, с. 5)

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі