Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Відображення неврахованих раніше валових витрат у декларації за II квартал 2011 року

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відображення неврахованих раніше валових витрат у декларації за II квартал 2011 року

 

Як відобразити в Податковій декларації з податку на прибуток підприємств за II квартал 2011 року валові витрати, не враховані при визначенні об’єкта оподаткування в деклараціях за минулий рік та за I квартал цього року?

(м. Харків)

 

Оскільки багаторічна практика декларування з податку на прибуток свідчить про негласну заборону податковим органам на місцях приймати «збиткові» декларації, то підґрунтя запитання цілком зрозуміле. Платники податків часто вимушені були зменшувати суму валових витрат, щоб вийти на мінімальні показники прибутковості, а потім, у наступних звітних періодах, відобразити такі суми ВВ як

самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів. Для цього в декларації за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, існував спеціальний рядок 05.2.

Після переходу на нові форми

податковоприбуткової звітності податківці роз'яснили (див. лист ДПАУ від 26.05.2011 р. № 14847/7/15-0317 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 47), що:

до 01.07.2011 р. виправлення самостійно виявлених помилок, що містяться в раніше поданих платником податкових деклараціях, можна було здійснити шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) за старою формою, затвердженою згаданим вище наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143. Цей варіант виправлення був би найбільш прийнятним у ситуації, що розглядається, оскільки дозволяв не враховані раніше суми валових витрат відобразити в розрізі рядків колишньої декларації, не замислюючись про нову методологію ведення податкового обліку та складання звітності з податку на прибуток, уведену в дію з 01.04.2011 р.;

після 01.07.2011 р. виправлення самостійно виявлених помилок, що містяться в раніше поданих платником податкових деклараціях, має здійснюватися вже з використанням нової форми декларації з податку на прибуток, передбаченої наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114.

Керуючись положеннями

ст. 50 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) щодо внесення зміни до податкової звітності, зазначимо, що в загальному випадку виправити помилку з податку на прибуток після 01.07.2011 р. можна двома способами:

1)

подати уточнюючу декларацію (за формою загальної декларації, при цьому в ряд. 1 її вступної частини зробити відмітку навпроти поля «Уточнююча», а в тих рядках, де наводяться показники, зазначити вже виправлені суми) та сплатити суму недоплати та штрафу в розмірі 3 % від такої суми до подання уточнюючої декларації;

2) відобразити суму недоплати у складі декларації

за поточний звітний період, збільшену на величину штрафу в розмірі 5 % від такої суми з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з податку на прибуток. Для цього призначені ряд. 23 — 27 декларації. Крім того, у цьому випадку необхідно подавати додаток ВП, в якому відображаються вже виправлені показники. Основні моменти виправлення помилок тим та іншим способом описані у статті «Заповнення декларації з податку на прибуток» («Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 56).

Тим часом, крім зазначених способів, які є загальними для всіх установлених

ПКУ податків і зборів, у розд. III «Податок на прибуток підприємств» цього Кодексу (див. абз. третій п. 138.11) передбачено спеціальні правила включення до складу поточних витрат сум витрат, не врахованих у минулих податкових періодах у зв'язку з допущенням помилок та виявлених у звітному податковому періоді в розрахунку податкового зобов'язання. Згідно з цими правилами такі витрати, здійснені в минулі звітні роки, відображаються у складі інших витрат. Якщо ж такі витрати здійснені у звітному податковому році — їх місце у складі витрат відповідної групи (собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, загальновиробничих витрат, адміністративних витрат тощо).

Виходячи з цього, можна стверджувати, що в разі, коли йдеться про відображення у звітності з податку на прибуток

сум витрат, не врахованих у минулих податкових періодах, у використанні будь-якого з двох способів виправлення помилок, наведених у ст. 50 ПКУ, немає необхідності. Такі витрати при визначенні об’єкта оподаткування поточного звітного періоду відображаються у відповідних рядках того чи іншого додатка (СВ, ЗВ, АВ, ВЗ або IВ) залежно від того, у звітному чи попередньому(-іх) податковому(-их) році(-ках) вони були здійснені.

Таким чином, повертаючись до запитання читача в частині

відображення «забутих» валових витрат 2010 року, вкажемо їх місце в Податковій декларації з податку на прибуток після 01.07.2011 р. Це буде ряд. 06.5.37 Додатка IB, заповнення якого, нагадаємо, передбачає подання до органу ДПС разом із декларацією детальної розшифровки (у довільній формі) сум та назв витрат, наведених у ньому.

Якщо говорити про

відображення неврахованих валових витрат, понесених у I кварталі 2011 року, у складі поточних витрат звітного періоду відповідно до п. 138.11 ПКУ, то насамперед слід мати на увазі думку, висловлену в одній із консультацій, розміщених на офіційному сайті ДПАУ в Єдиній базі податкових знань за кодом 110.30.03. Незважаючи на те що у п. 2 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» цього Кодексу по-особливому визначено звітні податкові періоди поточного року (II кв., II — III кв., II — IV кв.), кожний з яких відлічується з 1 квітня, податківці наполягають на застосуванні загального підходу до неврахованих витрат I кварталу: їх відображення в податкових деклараціях до кінця 2011 року відбувається у складі витрат відповідної групи.

Звертаємо увагу, що через кардинальні відмінності між новим та старим податковим обліком

не завжди можливо віднести валові витрати, понесені в I кварталі 2011 року, до тих чи інших витрат (наприклад, якщо ВВ, не враховані в зазначеному періоді, мали формуватися за результатами неотоварених дотепер передоплат). Тоді єдиним варіантом обліку таких ВВ до кінця поточного року є їх відображення у складі інших витрат операційної діяльності (у ряд. 06.5.37 Додатка IB, з урахуванням вимог до його заповнення, які наведено вище).

Наостанок обговоримо питання, що залишилось поза увагою нашого читача, але, поза сумнівом, має зацікавити багатьох платників податків. Ідеться про

збитки минулих звітних років, щодо яких у 2010 році починаючи зі звітного податкового періоду «3 квартали 2010 року» діяло 20 % обмеження на їх перенесення. З 1 січня 2011 року такого обмеження вже немає, тому разом із сумою збитків 2010 року на збільшення валових витрат I кварталу 2011 року платники податків мали право віднести і ті 80 % таких збитків, які виявилися «замороженими» до кінця 2010 року.

Далі,

п. 3 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено: якщо за підсумками I кварталу 2011 року в декларації знов утворюється від’ємне значення, то воно включається до витрат II кварталу 2011 року та подальших податкових періодів наростаючим підсумком до повного його погашення. У новій формі декларації з податку на прибуток для обліку від’ємного значення об’єкта оподаткування I кварталу 2011 року, зафіксованого в ряд. 08 першоквартальної декларації, передбачено ряд. 06.6.

Однак і в цьому випадку, з тих самих причин, що описані раніш, деякі платники податків вирішили зазначені 80 % «не розморожувати». Це означає, що при перенесенні показника із ряд. 08 останньої декларації за старою формою до ряд. 06.6 першої декларації за новою формою його дійсне значення буде спотворено. В умовах, що склалися, вважаємо за можливе такі

невраховані 80 % минулих збитків показати в тому ж ряд. 06.5.37 Додатка IB, керуючись абз. третім п. 138.11 ПКУ.

На завершення слід сказати про вкрай фіскальну думку провідного фахівця ДПАУ Н. Хоцянівської, висловлену в ході однієї з інтернет-конференцій (див. за посиланням http://money.comments.ua/monitor/2011/07/01/268556/itogi-chatkonferentsii-gnau.html). Зокрема, на запитання,

чи включаються до декларації за II квартал 2011 року збитки минулих років (2009, 2010), нею була дана негативна відповідь. Тому не виключено, що місцеві податкові органи з урахуванням такої відповіді обмежуватимуть право на перенесення підсумкових збитків до декларації за II квартал тільки збитками I кварталу 2011 року.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі