Теми статей
Обрати теми

Благодійна допомога неприбутковим організаціям

Редакція ПБО
Стаття

Благодійна допомога неприбутковим організаціям

 

У статті розглянемо особливості обліку надання допомоги неприбутковим організаціям — як у грошовій, так і в негрошовій формах. Для зручності податкові наслідки надано в розрізі таких форм допомоги:

— передача ТМЦ, придбаних з метою благодійності;

— передача ТМЦ, придбаних для господарських цілей, а використаних для благодійності;

— передача грошових коштів;

— передача основних засобів.

Віталій СМЕРДОВ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про благодійність

— Закон України «Про благодійництво та благодійні організації» від 16.09.97 р. № 531/97-ВР.

Порядок № 969

— Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. № 969.

 

ТМЦ, придбані з метою благодійності

Податок на прибуток

. Доходи. Питання про доходи, як і раніше, пов'язане з тим, що безоплатна роздача товарів є однією із форм продажу згідно з п.п. 14.1.202 ПКУ, а доходи від продажу включаються до об'єкта обкладення податком на прибуток (п.п. 135.4.1 ПКУ). Поняття «доходи» розкрито в п.п. 14.1.56 ПКУ, згідно з яким це загальна сума доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах — вочевидь, цього при безоплатній роздачі не буде. Цих аргументів вистачило для того, щоб податківці дійшли висновку про відсутність доходів при безоплатній передачі* (див. Єдину базу податкових знань, розділ 110.06.06). Однак вони врахували не всі можливі варіанти — адже в деяких ситуаціях доходи можуть бути. Річ у тім, що п. 153.2 ПКУ зобов'язує обчислювати дохід за звичайними цінами при взаємодії з особами, які (1) не є платниками податку на прибуток або (2) сплачують його за іншими ставками ніж контрагент. Для неприбуткових організацій в цьому плані особливостей не передбачено — вони, як і раніше, є платниками податку та сплачують його за загальною ставкою (у частині доходів, що не звільнені від оподаткування). Водночас, у контексті п. 153.2 ПКУ значення має не стільки «звичайний» податковий статус одержувача, скільки його збіг зі статусом благодійника. Виходячи з викладеного, можливі два варіанти:

1)

якщо благодійник та одержувач сплачують податок на прибуток за загальною ставкою, то доходу у благодійника не буде (саме про це і говорили податківці);

2)

якщо одержувач і благодійник сплачують податок за різними ставками (наприклад, благодійник — «нульовик»), то останній повинен відобразити дохід. При цьому дохід необхідно збільшити за датою переходу права власності (у загальному випадку, за датою передачі ТМЦ). У декларації він відобразиться в рядку 03.27 додатка ІД.

* Щоправда, в цій консультації податківці говорили лише про безоплатну передачу неприбутковим організаціям.

Витрати.

У загальному випадку витрати з безоплатної роздачі не беруть участі при обчисленні податку на прибуток (зважаючи на негосподарську спрямованість), проте з цього правила, як і раніше, є винятки. Так, до витрат дозволяється включати вартість товарів, переданих у тому числі неприбутковим організаціям (перелічені у ст. 157 ПКУ), у межах 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року** (абз. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ). Такі витрати відображаються в періоді фактичної передачі товарів (п.п. 138.5.3 ПКУ) з відображенням в рядку 06.5.1 додатка ІВ декларації.

** Розраховується від значення ряд. 11 декларації за 2010 рік.

При цьому варте уваги питання про те, чи необхідно зменшувати

4 % ліміт на валові витрати, збільшені в I кварталі 2011 року згідно з п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток. Незважаючи на відсутність прямих законодавчих приписів, ми вважаємо, що так — оскільки абз. «а» п.п. 138.10.6 ПКУ є аналогом п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток. Найімовірніше, податківці займуть аналогічну позицію, зважаючи на їх думку щодо схожого питання відносно 10 % ремонтного ліміту (див. лист ДПАУ 27.05.2011 р. № 100011/6/15-0315). Отже, при визначенні 4 % витратного ліміту у 2011 році його слід зменшити на суму валових витрат, відображених у I кварталі згідно з п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток.

Крім цього, з метою формування таких витрат безпечніше мати документальні

докази неприбутковості одержувача (хоча, як і раніше, законодавство таких вимог не висуває) — для цього підійде копія рішення про внесення одержувача до Реєстру неприбуткових установ та організацій (за формою згідно з додатком 2 до Положення № 37) або копія довідки за формою № 4-ОПП.

ПДВ.

Податкові зобов'язання. У частині ПДВ-зобов'язань, як і раніше, можливі два варіанти. З одного боку, безоплатна передача ТМЦ потрапляє до об'єкта обкладення ПДВ (п.п. 185.1 ПКУ) та підлягає оподаткуванню в загальному порядку, з іншого — якщо роздача оформлена як благодійна допомога згідно з п.п. 197.1.15 ПКУ або роздається пільговий товар (наприклад, підручники вітчизняного виробництва) податкових зобов'язань не буде.

Почнемо

з першого випадку (непільгована роздача). Зобов'язання з ПДВ виникнуть у розмірі звичайних цін за датою відвантаження майна — у цей же момент благодійник повинен виписати податкову накладну (далі — ПН). Причому податківці продовжують наполягати на виписуванні двох ПН: однієї — на суму « (вона заповнюється в загальному порядку), другої — на суму перевищення звичайної вартості над нульовою (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). Ми вважаємо, що має бути достатньо й однієї ПН, виписаної на звичайну вартість, — обидва її примірники постачальник залишає в себе. У її верхній частині в полі «Залишається у продавця (тип причини)» робиться відмітка «Х» та проставляється код «01» , а в полях «Особа (платник податку) — покупець», «індивідуальний податковий номер покупця» було б логічне проставити «0»*. Щодо зазначення форми здійснення розрахунків, то виходячи з консультації податківців, у цьому полі слід вказати «Без оплати»** (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). Докладніше про заповнення цих реквізитів ПН див. у табл. 3.

* Водночас в Єдиній базі податкових знань (див. розділ 130.21) податківці висловилися за те, що в цих полях платник повинен продублювати інформацію про себе. У цілому, обидва зазначені варіанти є правомірними.

** Незважаючи на те що вони робили висновок щодо благодійної допомоги за п.п. 197.1.15 ПКУ, до цього випадку цей висновок також можна застосувати.

Якщо

постачальник виписав одну ПН на звичайну вартість, то в її графі 3 необхідно перелічити номенклатуру поставлених товарів. Якщо ж мали місце дві ПН (у разі дотримання поради податківців), то в графі 3 достатньо послатися на номенклатуру товару, відображену в ПН на нульову вартість (п. 12.2 Порядку № 969; Єдина база податкових знань, розділ 130.21).

Розглянемо другу ситуацію

(звільнення від ПДВ). ПДВ не нараховується при безоплатних постачаннях, звільнених від ПДВ згідно зі ст. 197 ПКУ та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Серед них на найбільшу увагу заслуговує звільнення благодійної допомоги згідно з п.п. 197.1.15 ПКУ. У цілому цей підпункт є аналогом п.п. 5.1.21 Закону про ПДВ. Причому в Єдиній базі податкових знань (див. розділ 130.16.03) уже з'явилася думка, що ця пільга поширюється лише на благодійну допомогу на користь благодійних організацій (а також надану благодійними організаціями, але це не наш випадок). Ми ж вважаємо, що граматична конструкція п.п. 197.1.15 ПКУ таких обмежень не містить. Умови, при дотриманні яких можна скористатися пільгою згідно з п.п. 197.1.15 ПКУ, не змінилися: (1) перед наданням допомоги благодійник повинен направити пропозицію благодійній організації та дочекатися повідомлення про згоду прийняти її; (2) на товари, які буде передано як допомогу, постачальник повинен нанести напис «Благодійна допомога. Продаж заборонено» (при огляді товару/упаковки напис має бути видно повністю та чітко). У разі недотримання порядку, установленого п.п. 197.1.15 ПКУ, безоплатно передані товари має бути обкладено ПДВ у загальному порядку.

При складанні

ПН у цьому (пільговому) випадку слід керуватися загальним порядком її заповнення. Єдиною особливістю в цій частині є поле «Форма проведених розрахунків» — в ньому слід вказати «Без оплати» (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). Докладніше про заповнення цих реквізитів ПН див. у табл. 3. У ПН звичайна вартість переданого товару зазначається в графі 10 (і 11) розділу I та переноситься до розділу IV в графі 10 розділу ІІІ вказується «без ПДВ», а у виносці робиться відмітка «згідно з п.п. 197.1.15».

Податковий кредит.

При придбанні товарів, які планується розповсюджувати з благодійною метою, податкового кредиту не буде (відсутня господарська спрямованість або має місце пільговий характер операцій).

Зауважимо: якщо ТМЦ придбавалися

одночасно для благодійності та продажу, то пропорційного розподілу ПДВ за п. 199.1 ПКУ не буде, оскільки в цьому випадку є можливість визначити частку товарів, яка піде на продаж (у цій частині податковий кредит можна відобразити в загальному порядку) та на благодійність (податкового кредиту не буде). Докладніше про це див. в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 40, с. 24.

Звітність.

Почнемо із заповнення реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі — реєстр). Непільгована безоплатна роздача вноситься до нього в загальному порядку — водночас у графах 5 і 6 логічно вказувати ту інформацію, яка була зазначена у ПН. При внесенні до реєстру пільгованої роздачі особливостей також не передбачено — сума постачання відображається у графі 11.

У декларації з ПДВ непільгована

благодійна роздача також відображається у звичайному порядку — у рядку 1 та додатку Д5. При цьому, якщо виписувалася одна ПН (на звичайну вартість), то в додатку Д5 це постачання слід указати в рядку «Інші». Якщо ж виписувалися дві накладні, то в додатку Д5 ПН на нульову вартість слід указати в загальному порядку (або в рядку «Інші» — якщо одержувач допомоги — неплатник ПДВ), а ПН на звичайну вартість — показати в рядку «Інші» (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.25).

Якщо постачання були пільгованими, то їх слід включити до

рядка 5 та додатка (довідки) Д6.

Придбання

товарів може бути відображено в таких рядках декларації : 14.1, 14.2.

Наведемо приклад відображення цієї операції в

обліку (табл. 1).

 

Таблиця 1

Бухгалтерський та податковий облік благодійної передачі ТМЦ, придбаних з метою благодійності

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

Д

В

Придбання ТМЦ

1

Отримано ТМЦ, які планується використовувати в благодійності

12000
(у тому числі ПДВ)

281

631

2

Здійснено оплату ТМЦ

12000

631

311

Безоплатна передача ТМЦ (без ПДВ-пільги)

3

Передано ТМЦ неприбутковій організації

12000

949

281

8000*

4

Відображено податкові зобов'язання з ПДВ

2000**

949

641

* Витрати дозволяється відображати в межах 4 % оподатковуваного прибутку минулого звітного року (у прикладі він становить 200000 грн., тобто витратний ліміт — 8000 грн.). Такі витрати слід показати в рядках 06 декларації та 06.5.1 додатка ІВ.
** Податкові зобов'язання з ПДВ розраховуються за звичайною ціною, а її логічно визначати без урахування «вхідного» ПДВ, уключеного до вартості ТМЦ.

 

ТМЦ, придбані для господарських потреб, але використані в благодійності

Податок на прибуток.

Доходи. У частині доходів правила аналогічні наведеним щодо ТМЦ, придбаних для благодійності (див. вище).

Витрати.

ТМЦ купувалися з господарською метою, а отже, підстави для витрат були. Але, як відомо, собівартість ТМЦ включається до витрат у момент збільшення доходів від їх продажу (або продажу товарів, до собівартості яких вони входили), а тому до моменту безоплатної передачі витрати за ними все ще не могли бути відображені (п. 138.4 ПКУ). Отже, у момент передачі таких ТМЦ необхідно керуватися правилами, зазначеними в попередньому розділі зі збільшенням витрат у межах 4 % ліміту (див. вище).

ПДВ.

Податкові зобов'язання. У цій частині правила аналогічні зазначеним вище — постачання обкладаються ПДВ у загальному порядку або звільняються (якщо товар пільговий або дотримуються «благодійні» правила згідно з п.п. 197.1.15 ПКУ).

Податковий кредит.

Особливість ситуації полягає в тому, що благодійник при придбанні таких ТМЦ міг віднести «вхідний» ПДВ до складу податкового кредиту в загальному порядку — за правилом першої події за наявності ПН та умови, що товар планувалося використовувати в операціях, які обкладаються ПДВ, у межах господарської діяльності. Водночас при безоплатній передачі одна з двох останніх умов порушується — виходячи з цього можливі два варіанти:

1)

якщо роздача непільгова — оскільки ТМЦ використано в негосподарській діяльності, умови відображення податкового кредиту порушено, а отже, було б логічно відкоригувати його. Водночас діюча форма декларації такої можливості не передбачає — зважаючи на це податківці запропонували здійснювати в таких випадках умовне постачання згідно з п. 198.5 ПКУ (див. думку в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 35, с. 45). Отже, при благодійному постачанні непільгованого товару матиме місце подвійне нарахування податкових зобов'язань з ПДВ : одне — замість коригування податкового кредиту, друге — на безоплатну передачу непільгованої продукції;

2)

якщо роздача пільгова — у цьому випадку діє п. 198.5 ПКУ, який зобов'язує визнавати за такими ТМЦ умовне постачання виходячи зі звичайних цін, але не нижче ціни придбання.

Зверніть увагу:

умовне постачання згідно з п. 198.5 ПКУ здійснюється за датою відображення витрат відповідно до розд. III ПКУ — у нашому випадку в момент фактичної передачі ТМЦ.

На дату здійснення умовного постачання платник повинен виписати

ПН у двох примірниках, обидва з яких він залишить у себе. У верхній частині ПН у полі «Залишається у продавця (тип причини)» проставляється відмітка «Х» та вказується код «04» (при негосподарському використанні) або «09» (якщо товар пільговий або застосовується пільга згідно з п.п. 197.1.15 ПКУ). В індивідуальному номері та номері свідоцтва покупця слід проставити «0» (п. 8.3 Порядку № 969), а найменування та адресу продублювати (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). У полях, призначених для зазначення цивільно-правового договору та форми розрахунків, логічно проставити прокреслення, про що в частині договору говорять і податківці (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). Докладніше про заповнення цих реквізитів ПН див. у табл. 3. Інші рядки такої податкової накладної заповнюються у звичайному порядку.

На завершення підкреслимо ще раз — зазначені дії слід здійснювати лише в разі, якщо при придбанні ТМЦ платник включив «вхідний» ПДВ до податкового кредиту.

У звітності з ПДВ

передача товарів відобразиться в порядку, наведеному вище (загальний або пільговий). Щодо умовного постачання ТМЦ, то воно відобразиться в рядку 1 декларації та додатку Д5. Причому в додатку умовне постачання ТМЦ слід внести до рядка «Інші».

 

Таблиця 2

Бухгалтерський та податковий облік благодійної передачі ТМЦ, спочатку придбаних для постачань, що обкладаються ПДВ, у межах господарської діяльності

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

Д

В

Придбання ТМЦ

1

Отримано ТМЦ, які планується використовувати в господарській діяльності

10000

281

631

2

Відображено податковий кредит

2000

641

631

3

Здійснено оплату товару

12000

631

311

І. Благодійна передача ТМЦ (без ПДВ-пільги)

4

Передано ТМЦ неприбутковій організації

10000

949

281

8000*

* Витрати дозволяється відображати в межах 4 % оподатковуваного прибутку минулого звітного року (у прикладі він становить 200000 грн., тобто витратний ліміт — 8000 грн.). Такі витрати слід показати в рядках 06 декларації та 06.5.1 додатка ІВ.

5

Відображено податкові зобов'язання з ПДВ

2000

949

641

6

Визнано умовне постачання ТМЦ на підставі податкової накладної

2000

949

641

ІІ. Благодійна передача ТМЦ (при використанні ПДВ-пільги)

7

Передано ТМЦ благодійній організації

10000

949

281

8000

8

Визнано умовне постачання ТМЦ на підставі податкової накладної

2000

949

641

 

Таблиця 3

ПН на безоплатну передачу

Умови для заповнення

ПН при оподатковуваній передачі

ПН при пільгованій передачі

На операцію постачання

На умовний продаж*

На операцію постачання

На умовний продаж*

Одержувач

платник ПДВ

неплатник ПДВ

Х

платник ПДВ

неплатник ПДВ

Х

Вид ПН

з «нулем»**

зі звичайною ціною

з «нулем»

зі звичайною ціною

Х

з «нулем»**

з пільгою

з «нулем»**

з пільгою

Х

Кількість примірників

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Залишається у продавця

1 (копія)

2

2

2

2

1 (копія)

2

2

2

2

Видається покупцю

1 (оригінал)

-

-

-

-

1 (оригінал)

-

-

-

-

Тип причини для оригіналу

-

01

02

01

04***

-

01

02

01

09

ІПН покупця

ІПН покупця

ІПН продавця****

0

ІПН продавця****

0

ІПН покупця

ІПН продавця****

0

ІПН продавця****

0

Свідоцтво покупця

свідоцтво покупця

свідоцтво продавця****

0

свідоцтво продавця****

0

свідоцтво покупця

свідоцтво продавця****

0

свідоцтво продавця****

0

Найменування покупця

найме-нування покупця

найменування продавця

найменування покупця

найменування продавця

найменування продавця*****

найменування покупця

найменування продавця

найменування покупця

найменування продавця

найменування продавця*****

Адреса покупця

адреса покупця

адреса продавця

адреса покупця

адреса продавця

адреса продавця*****

адреса покупця

адреса продавця

адреса покупця

адреса продавця

адреса продавця*****

Вид договору

договір дарування

прокреслення

договір дарування

прокреслення

Форма оплати

без оплати

прокреслення

без оплати

прокреслення

Відмітка про пільгу внизу ПН

-

-

+

-

+

-

* Виписується, якщо товар первісно було придбано для госпдіяльності, а потім передано безоплатно.

** Ми вважаємо, що така ПН не потрібна, однак цього вимагає ДПАУ.

*** Для нашого випадку умовного постачання окремо тип причини не виділено, однак цей вважаємо найбільш відповідним.

**** Згідно з консультацією з ЄБПЗ (див. розділ 130.21) у цих полях платник повинен продублювати інформацію про себе, проте нам здається логічнішим тут поставити нуль. Обидва варіанти правомірні.

***** Податківцями було озвучено два варіанти заповнення цих полів: як показано в таблиці або взагалі не заповнювати.

 

Грошові кошти

Податок на прибуток

. Доходів у цьому випадку не буде, оскільки передача грошових коштів кваліфікується як безповоротна фіндопомога, а не продаж, а в частині витрат діють ті самі правила, що і при благодійній передачі ТМЦ — їх можна відобразити в межах 4 % торішнього оподатковуваного прибутку в момент фактичної передачі коштів. У звітності такі витрати слід показати в рядках 06.5 декларації та 06.5.1 додатка ІВ.

ПДВ.

Передача грошових коштів не є постачанням ні товарів, ні послуг, а отже, і до об'єкта оподаткування ця операція не включається.

 

Таблиця 4

Бухгалтерський та податковий облік благодійної передачі грошових коштів

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

Д

В

1

Передано грошові кошти неприбутковій організації

10000

377

311

8000*

* Витрати дозволяється відображати в межах 4 % оподатковуваного прибутку минулого звітного року (у прикладі він становить 200000 грн., тобто витратний ліміт — 8000 грн.). Такі витрати слід показати в рядках 06 декларації та 06.5.1 додатка ІВ.

2

Віднесено суму переданих коштів на витрати

10000

949

377

 

Основні засоби

Податок на прибуток

. При передачі об'єкта основних засобів благодійнику слід відобразити дохід виходячи зі звичайних цін. Річ у тім, що безоплатна передача, як і у випадку з ТМЦ, є окремим випадком продажу, а п.п. 146.14 ПКУ зобов'язує визначати дохід від продажу основних засобів на рівні не нижче звичайних цін.

Причому на окрему увагу заслуговує питання про те,

що саме включати до доходу. Відповідно до п. 146.13 ПКУ до доходу включається сума перевищення доходу від продажу основного засобу над його балансовою вартістю. Слід зазначити, що податківці дотримуються аналогічної точки зору* (див. Єдину базу податкових знань, розділ 110.09.01).

* Водночас якщо виявиться, що звичайна вартість основного засобу менше його балансової вартості, включати таку різницю до витрат ми категорично не рекомендуємо.

Дохід при безоплатній передачі основних засобів необхідно збільшити за датою передачі права власності (

п. 137.1 ПКУ). У декларації для відображення таких доходів призначено рядок 03.17 додатка ІД.

ПДВ.

Податкові зобов'язання. Податкові зобов'язання при безоплатній передачі основних фондів визначаються в порядку, аналогічному передачі ТМЦ, — або в загальному, або в пільговому (див. вище).

Податковий кредит.

При придбанні основних засобів платник міг відобразити податковий кредит в загальному порядку. Якщо він це зробив, то в момент безоплатної передачі об'єкта необхідно здійснити його умовне постачання, однак виходячи не з п. 198.5 ПКУ**, а з абз. «в» п.п. 14.1.191 ПКУ. При цьому, ми вважаємо, що базою для нарахування податкових зобов'язань має бути балансова, а не звичайна (!) вартість основних засобів (п. 188.1 ПКУ). Докладніше про це див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 40, с. 16. Заповнення податкової накладної, що виписується на умовне постачання, аналогічне її заповненню при умовному постачанні ТМЦ (див. вище).

** Неможливість застосування п. 198.5 ПКУ для умовного постачання основних засобів зумовлена моментом використання товарів, наведеним у цьому пункті (прив’язаний до виникнення витрат за розд. III ПКУ).

Таким чином

, при непільгованій передачі основних засобів матиме місце подвійне нарахування податкових зобов'язань (якщо раніше за ними було нараховано податковий кредит): перше — на балансову вартість об'єкта (п. 188.1 ПКУ), друге — на його звичайну вартість (п. 189.1 ПКУ).

 

Таблиця 5

Бухгалтерський та податковий облік благодійної передачі основних засобів

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

Д

В

Придбання основного засобу

1

Отримано транспортний засіб

120000

152

631

2

Відображено податковий кредит

24000

641

631

3

Уведено транспортний засіб в експлуатацію

120000

105

152

4

Перераховано оплату за транспортний засіб

144000

631

311

5

Нараховано амортизацію в наступному місяці після введення в експлуатацію

2000*

92

131

2000*

6

Списано нараховану амортизацію на фінансовий результат

2000

791

92

* Для зручності припустимо, що підприємство встановило прямолінійний метод амортизації з однаковим строком експлуатації в бухгалтерському та податковому обліку, що дорівнює 5 років.

Благодійна передача основного засобів (без ПДВ-пільги)

7

Списано суму нарахованого зносу щодо транспортного засобу

2000

131

105

8

Списано на витрати залишкову вартість

118000

976

105

2000*

* До доходу включається різниця між звичайною вартістю транспортного засобу та його балансовою вартістю. Для зручності припустимо, що його звичайна вартість знаходиться на рівні ціни придбання (120000 грн. без ПДВ).

9

Нараховано податкові зобов'язання з ПДВ виходячи зі звичайної вартості транспортного засобу

24000

949

641

10

Визнано умовне постачання транспортного засобу виходячи з балансової вартості

23600

949

641

 

От ми і розглянули основні облікові аспекти благодійних роздач неприбутковим організаціям. Сподіваємося, що ця стаття відповіла на більшість ваших запитань із цього приводу. А якщо запитання ще залишилися, то надсилайте їх, і ми відповімо на них в найбільш прийнятний спосіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі