Теми статей
Обрати теми

Повернення безготівкової передоплати готівкою: чи відображати цю суму в РРО?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення безготівкової передоплати готівкою:
чи відображати цю суму в РРО?

Клієнт уніс передоплату за товар безготівковим розрахунком. У подальшому товар не було поставлено, і підприємство повертає передоплату. Чи необхідно вибивати на цю суму чек РРО?

(м. Харків)

Згідно зі

ст. 2 Закону про РРО до розрахункових операцій належить, у тому числі, видача готівкових коштів покупцю за повернутий товар (ненадану послугу). Як бачимо, у цій статті йдеться про видачу коштів за повернутий товар, тоді як у питанні, що розглядається, повернення товару немає. Отже, в описаній ситуації розрахункова операція відсутня, а тому відсутня й необхідність проводити передачу готівкових коштів через РРО – їх можна повернути через касу на підставі видаткового касового ордера.

Проте слід попередити, що податківці дотримуються іншої позиції: так, у 

п.п. 2.2.45 листа № 14083 (див. газету «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 66, с. 19) вони зазначили про необхідність відображення повернення авансу готівкою через РРО. Ми вважаємо, що цей висновок необґрунтований та нежиттєздатний – адже навіть якщо погодитися з тим, що повернення передоплати є розрахунковою операцією, то вийде, що чек при її здійсненні покупцю видаватися не повинен (випливає з п. 2 ст. 3 Закону про РРО), що, погодьтеся, нелогічно.

Крім цього, в одній з більш пізніх консультацій у журналі «Вісник податкової служби України», 2010, № 15, с. 42 податківці, ґрунтуючись на 

ст. 2 Закону про РРО, висловили думку, що повернення безготівкової передоплати має здійснюватися також у безготівковій формі. Із цього приводу можемо сказати лише таке: предмет регулювання Закону про РРО не охоплює подібні питання, а отже, аргументи податківців помилкові.

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі