Теми статей
Обрати теми

Продаж з використанням подарункових сертифікатів: як оформити чек РРО?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж з використанням подарункових сертифікатів:
як оформити чек РРО?

Підприємство має намір запровадити можливість придбання товару за допомогою так званих подарункових сертифікатів. Як оформляти чеки РРО при здійсненні подібних операцій?

(м. Харків)

Це питання ніколи не належало до категорії простих та однозначних. Почнемо з того, що суб'єкти господарювання, які здійснюють

розрахункові операції при продажу товарів (послуг), зобов'язані, крім усього іншого, проводити їх через РРО та видавати покупцям відповідні розрахункові документи (ст. 3 Закону про РРО). При цьому згідно зі ст. 2 Закону про РРО роз­рахунковою операцією є, у тому числі, приймання від покупця готівки, платіжних карток, чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), а при застосуванні банківських платіжних карток – оформлення розрахункового документа про оплату в безготівковій формі. Зважаючи на те, що при придбанні подарункового сертифіката відбувається своєрідна передоплата невизначеного товару, то подібна операція підпадає під роз­рахункову в розумінні Закону про РРО, а отже, вона має проводитися через РРО з роздрукуванням та видачею касового чека. Непроведення такої операції через РРО загрожує штрафними санкціями за п. 1 ст. 17 Закону про РРО* (докладніше про штрафи див. на с. 11).

* Варто зауважити, що ВАСУ також визнає обов'язковість проведення передоплат через РРО (постанова від 06.10.2010 р. у справі № К-17664/07).

 

Водночас у 

п. 11 ст. 3 Закону про РРО зазначено, що розрахункові операції необхідно проводити з використанням режиму попереднього програмування найменування та цін товарів (послуг), а, як було встановлено вище, у момент продажу сертифіката ще невідомо, який саме товар (послугу) буде продано. Виходячи з цього, найбільш правильним рішенням вбачається попереднє програмування в РРО сертифікатів можливих номіналів, а при внесенні покупцем оплати – зазначення в чеці їх найменування, кількості та вартості. При продажу товару пред'явнику сертифіката слід знову вибити чек РРО, однак повторно відображати в ньому повну вартість товару буде нелогічним, адже в такому разі утворюється «задвоєння» показників. Зважаючи на це ми радили (див. газету «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 80, с. 28) вибивати чек на товар зі знижкою, що дорівнює вартості сертифіката, – цей підхід можна застосовувати і сьогодні.

Крім того, свій вихід з ситуації запропонували й податківці (див. Єдину базу податкових знань, розділ 07.02): вони рекомендують в чеці на товар, що відпускається за сертифікатом, у полі «

Форма сплати» зазначати – «Безготівкова». У принципі, такий підхід не суперечить ні Закону про РРО, ні Положенню № 614, а отже, він цілком допустимий.

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі