Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Пільга з податку на землю для парковок з місцями для транспортних засобів інвалідів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Пільга з податку на землю для парковок з місцями для транспортних засобів інвалідів

 

Чи має право на пільгу із земельного податку суб’єкт господарювання — власник парковки для легкових автомобілів, якщо ним виділено декілька місць для безоплатного паркування транспортних засобів, що належать інвалідам?

(м. Херсон)

 

Абзацом першим п. 286.7 ПКУ

встановлено, що юридична особа — платник земельного податку зменшує свої податкові зобов’язання із земельного податку на суму пільг, що надаються фізособам згідно з п. 281.1 цього Кодексу, за земельні ділянки, що перебувають в їх власності або постійному користуванні та входять до складу земельних ділянок такої юрособи.

Такий порядок поширюється

також на визначення податкових зобов’язань із земельного податку юридичною особою за земельні ділянки, відведені в порядку, установленому Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII (далі — Закон № 875) для безоплатного паркування (зберігання) легкових автомобілів, якими управляють інваліди з ураженням опорно-рухового апарату, члени їх сімей, яким відповідно до порядку забезпечення інвалідів автомобілями передано право керування автомобілем, і законні представники недієздатних інвалідів або дітей-­інвалідів, які перевозять інвалідів (дітей-­інвалідів) з ураженням опорно-рухового апарату. Про це йдеться в абзаці другому цього ж пункту.

Частиною 6 ст. 30 Закону № 875

, що набула чинності з 01.01.2011 р., власникам спеціально обладнаних або відведених майданчиків для паркування поставлено в обов’язок забезпечити, зокрема, виділення та облаштування в межах майданчиків місць для безоплатного паркування легкових автомобілів, якими керують інваліди з ураженням опорно-рухового апарату, члени їх сімей, яким відповідно до порядку забезпечення інвалідів автомобілями передано право керування автомобілем, і законні представники недієздатних інвалідів або дітей-­інвалідів, які перевозять інвалідів (дітей­-інвалідів) з ураженням опорно-рухового апарату.

Кількість місць для безоплатного паркування

має становити не менше 10 % загальної кількості місць на спеціально обладнаних або відведених майданчиках для паркування, але не менше ніж для 1 транспортного засобу з позначенням цих місць дорожніми знаками та відповідною розміткою.

Місця для безоплатного паркування транспортних засобів зазначеної категорії власників автотранспорту також виділяються на спеціально обладнаних або відведених

майданчиках біля всіх адміністративних будівель — власниками цих будівель, з позначенням цих місць дорожніми знаками і відповідною розміткою (ч. 7 ст. 30 Закону № 875).

На всіх автостоянках, незалежно від форми власності

, що є суб’єктами господарської діяльності або належать цим суб’єктам, на яких надаються послуги зі зберігання транспортних засобів, що належать громадянам (крім автостоянок — гаражних кооперативів) та охороняються, улаштовуються місця для безоплатного зберігання (за рахунок коштів місцевих бюджетів) транспортних засобів зазначених власників автотранспорту (ч. 8 ст. 30 Закону № 875).

Отже,

усі перераховані у ст. 30 Закону № 875 юридичні особи, які забезпечили виділення та облаштування місць для безоплатного паркування (зберігання) транспортних засобів, зазначених в ч. 6 ст. 30 цього Закону, мають право не сплачувати земельний податок за площу парковок (автостоянок), зайняту такими місцями.

Водночас слід ураховувати, що відповідно до

ч. 9 ст. 30 Закону № 875 порядок надання пільг зазначеним власникам транспортних засобів на безоплатне паркування на спеціально обладнаних або відведених майданчиках для паркування та на безоплатне зберігання на автостоянках, на яких надаються послуги зі зберігання транспортних засобів (крім автостоянок — гаражних кооперативів), визначається Кабінетом Міністрів України. У зв’язку з цим, на думку ДПАУ (див. консультацію, розміщену на офіційному сайті цього відомства в Єдиній базі податкових знань під кодом 200.04), право на застосування п. 286.7 ПКУ така категорія платників плати за землю отримає тільки після визначення урядом цього порядку.

На сьогодні такий

Порядок затверджено постановою КМУ від 25.05.2011 р. № 585 (далі — Порядок № 585), що набув чинності 9 червня цього року, отже, з цієї дати й запрацювала ця пільга. Для зацікавлених суб’єктів господарювання спеціально зауважимо, що тільки після фактичного виділення та облаштування місць для паркування (зберігання) транспортних засобів, про які йдеться в ч. 6 ст. 30 Закону № 875, відповідно до Порядку № 585 вони зможуть уточнити (у бік зменшення) свої податкові зобов’язання із земельного податку до кінця поточного року. Правила заповнення чинних на сьогодні форм звітності із земельного податку обговорювалися в редакційному коментарі до наказу ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1015, яким такі форми було затверджено (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 8).

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі