Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Зміна норм законодавства — не причина для виправлення помилки

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Зміна норм законодавства — не причина для виправлення помилки

 

У декларації за II квартал 2011 року було відображено витрати і доходи згідно зі старою редакцією ПКУ. Закон № 3609 уніс деякі зміни до ПКУ, що стосуються «прибуткового» розділу, але декларацію було здано без урахування цих змін. Як коригувати показники такої декларації зважаючи на зміну норм законодавства — як виправлення помилки чи просто врахувати такі зміни у складі поточної декларації поряд з поточними показниками?

(м. Харків)

 

Незважаючи на те що  Закон № 3609 набрав чинності 06.08.2011 р., деякі зміни, унесені ним до «прибуткового» розділу III ПКУ, діють за особливими правилами, установленими п. 2 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 3609, а саме заднім числом з 1 квітня 2011 року (з дати набуття чинності «прибутковим» розділом III ПКУ), а отже, ці зміни поширювалися вже на весь II квартал 2011 року. Саме це, у свою чергу, і викликало запитання про те, як привести показники декларації за II квартал 2011 року у відповідність до оновлених норм ПКУ.

По-перше

, Закон № 3609, який уніс зміни до «валютного» п.п. 153.1.2 ПКУ, урегулював ситуацію з порядком визначення «податкових» витрат при імпорті товарів з подальшою оплатою. Тепер цим підпунктом прямо передбачено, що «податкові» витрати в такому разі визначаються (як і в бухобліку) за курсом НБУ на момент придбання імпортних товарів (а не на момент їх подальшої реалізації, як формально з положень цього підпункту випливало раніше й на підтримку чого в листі від 02.06.2011 р. № 10233/6/15-0416 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 53 висловлювалися податківці (докладніше про це див. статтю «Імпорт товару з післяплатою: «податкові» витрати — за курсом НБУ на момент купівлі» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 69, № 84). Дія зміненого п.п. 153.1.2 ПКУ стосується витрат за всіма імпортними операціями з початку дії «прибуткового» розділу III ПКУ. Тому якщо підприємство в декларації за II квартал 2011 року задекларувало витрати за тим курсом НБУ, що діяв на момент реалізації імпортних товарів, то підкоригувати витрати потрібно було в декларації за II — III квартали 2011 року). Для цього достатньо було провести в податковому обліку коригування за імпортними операціями, відповідно зменшивши надміру відображені або, навпаки, додавши невідображені раніше витрати в тих же рядках декларації, в яких такі витрати було показано раніше (тобто за аналогією з механізмом уточнення витрат, закладеним у п. 138.11 ПКУ).

По-друге

, зміни, унесені Законом № 3609, стосуються і перехідних продажів, тобто коли передоплату за товар було отримано до 01.04.2011 р. і включено до валових доходів, а сам товар уже відвантажується після 01.04.2011 р. Закон № 3609 зберіг право на витрати — дозволив відображати їх за датою відвантаження (тобто формувати «податкову» собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг за умови, що такі витрати було понесено після 01.01.2011 р. і не було включено при цьому до складу валових (п. 1 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, а також лист ДПАУ від 22.04.2011 р. № 7788/6/15-0216 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 59). Тому якщо підприємство за такими операціями не скористалося правом на витрати, то зробити це потрібно було при складанні декларації за II — III квартали 2011 року, відобразивши відповідно витрати в рядку 05.1 декларацій, а також у додатку СВ у складі «податкової» собівартості.

По-третє

, право на «податкові» витрати (у частині матскладової, що раніше перераховувалася за п. 5.9 Закону про податок на прибуток) зберігається і щодо перехідних залишків запасів (сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів на складах, у НЗВ та залишках готової продукції), що значаться станом на 01.04.2011 р. — у момент набуття чинності розд. III ПКУ (п. 26 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ — доданий Законом № 3609). Тому надалі в податковому обліку щодо них виникатимуть «податкові» витрати в загальновстановленому порядку — за правилами розд. III ПКУ. І якщо підприємство у міру їх виникнення так само не встигло скористатися наданим правом на витрати, то зробити це потрібно було при складанні декларації за II — III квартали 2011 року.

Зверніть увагу: усі зазначені вище коригування, проведені в декларації за II — III квартали 2011 року,

не можна розцінювати як виправлення помилки, оскільки вони відбуваються не з вини підприємства, а спричинені нормами законодавства, що змінилося. Говорити про штрафи в цьому випадку недоречно, і відповідно фінансові санкції до підприємства застосовуватися не повинні.

Крім того,

у поточному кварталі п. 5 розд. 1 Закону № 4014 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95) уніс корективи до «Перехідних положень» Закону № 3609, завдяки яким було перенесено дату набуття чинності попередніми «прибутковими» нововведеннями Закону № 3609: із серпня на більш ранній строк — «на перше число звітного (податкового) періоду». Зокрема, це стосується правил відображення загальновиробничих витрат. Тому в декларації за рік перераховані витрати/доходи «по-новому» слід відобразити у викладеному вище порядку, тобто не як помилки, а показати правильні показники у відповідних рядках.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі