Теми статей
Обрати теми

Як з 1 січня здружити ПДВ з єдиним податком? (роздуми за мотивами Закону № 4014)

Редакція ПБО
Стаття

Як з 1 січня здружити ПДВ з єдиним податком?
(роздуми за мотивами Закону № 4014)

 

Як відомо, сьогодні фізичні особи — підприємці, які сплачують єдиний податок, не можуть бути платниками ПДВ. Однак з 01.01.2012 р. у зв'язку з прийняттям Закону № 4014 у законодавстві відбудуться певні зміни, що дозволять інакше подивитись на цю проблему. Більше того, хоча зазначений Закон ще не набрав чинності, але для передбачливих єдиноподатників (як фізосіб, так і юросіб), які зараз не є платниками ПДВ, але наступного року планують працювати за ставкою ЄП 3 % (з обов'язковою сплатою ПДВ), варто вже зараз вчинити певні підготовчі дії. Які саме, читайте в цій статті.

Ігор ХМЕЛЕВСЬКИЙ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», i.khmelevskiy@id.factor.ua

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 4014 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» від 04.11.2011 р. № 4014-VI.

Указ № 727 — Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98.

Положення № 978 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 978.

 

Відразу зауважимо, що «подружитися» з ПДВ у новому році зможуть тільки «спрощенці» груп 3 і 4, тому решти єдиноподатників усе, що викладено в цій статті, не стосується.

Отже, після попереднього знайомства з новою «спрощенкою» (див. статтю «Єдиний податок: нові правила роботи» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95) стало очевидним, що:

— із чотирьох груп, на які Закон № 4014 поділив усіх єдиноподатників, відсоткові ставки єдиного податку (3 % або 5 % від доходу) на власний вибір можуть застосовувати тільки представники групи 3 (фізособи-підприємці, у яких величина доходу за попередній рік не перевищує 3 млн грн., а кількість найманих працівників становить не більше 20 осіб; див. п.п. 3 п. 291.4 ПКУ) та групи 4 (юридичні особи з розміром доходу за попередній рік не більше 5 млн грн. та середньообліковою кількістю працівників, що не перевищує 50 осіб; див. п.п. 4 п. 291.4 ПКУ);

— із двох відсоткових ставок, передбачених з початку наступного року зазначеним Законом, застосування ставки в розмірі 3 % пов'язано зі сплатою в обов'язковому порядку ПДВ (див. п.п. 1 п. 293.3 ПКУ).

Обидві ці тези сукупно приводять до висновку: щоб будь-який єдиноподатник з групи 3 або 4 мав можливість застосовувати ставку ЄП 3 %, він має бути зареєстрованим платником ПДВ. Водночас з 01.01.2012 р. за умови дотримання всіх інших критеріїв щодо розміру річного доходу та середньооблікової чисельності працівників не матимуть проблем з вибором ставки ЄП 3 %:

— юридичні особи, які сплачують сьогодні єдиний податок за ставкою 6 % (що згідно з Указом № 727 теж передбачає обов'язкову сплату ПДВ);

— юридичні особи, які перебувають на загальній системі оподаткування та є платниками ПДВ;

— підприємці-«загальносистемники», зареєстровані платниками ПДВ.

Решті суб'єктів господарювання (якщо, звісно, вони вважатимуть за доцільне з 1 січня сплачувати ПДВ, перебуваючи при цьому на спрощеній системі) слід заздалегідь потурбуватися про те, щоб прокласти собі шлях до бажаної ставки ЄП у розмірі 3 %, а для цього, вочевидь, потрібно стати повноправним платником ПДВ. У який же момент та за якою підставою («обов'язковою» з п. 181.1 чи «добровільною» з п. 182.1 ПКУ) доведеться стати на ПДВ-облік? Та й чи всім це дозволено? Щоб розібратися з відповідями на ці запитання, подивимося спершу, як вони вирішувалися в поточному році.

Нагадаємо (докладно про це йшлося у статті «ПДВ-реєстрація при зміні системи оподаткування: що нового?» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 76), що відповідно до п.п. 6.3 розд. ІІІ Положення № 978 не зареєстровані як платники ПДВ юридичні особи, які переходили на спрощену систему оподаткування та обирали ставку єдиного податку 6 %, згідно зі ст. 3 і 6 Указу № 727 підлягали обов'язковій реєстрації платниками ПДВ починаючи з першого числа того звітного періоду (кварталу), з якого здійснювався перехід на спрощену систему оподаткування. Проте якщо такі особи не підпадали під визначення платника ПДВ згідно з п. 180.1 ПКУ, податковий орган відмовляв в реєстрації платником ПДВ, а отже, у застосуванні спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності за ставкою ЄП 6 %.

Строки подання реєстраційної ПДВ-заяви зазначеними юрособами було врегульовано п. 183.4 ПКУ в редакції, що ще діятиме до кінця року: така заява подавалася одночасно з поданням заяви на право застосування спрощеної системи оподаткування за умови, що претенденти відповідали вимогам, визначеним пп. 181.1 або 182.1 цього Кодексу, тобто критеріям обов'язкової або добровільної реєстрації. Однак на сьогодні заява про обрання спрощеної системи оподаткування на майбутній рік за 15 днів до його початку, як це було передбачено Указом № 727, не подається, що унеможливлює практичну реалізацію вимог п. 183.4 ПКУ.

Що стосується фізосіб-єдиноподатників, то, як уже зазначалося, суміщати «єдиноподатковість» зі сплатою ПДВ у них досі не було жодної можливості, оскільки вони не відповідали базовому для процедури реєстрації платником ПДВ поняттю «особи», визначення якого міститься в п.п. 14.1.139 ПКУ. Так, наразі з нього випливає, що ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, для цілей розд. V «Податок на додану вартість» цього Кодексу особами не вважаються, а платниками ПДВ можуть бути тільки ті, хто охоплюється цим терміном (див. п. 180.1 ПКУ).

У результаті коригувань, унесених Законом № 4014, з 01.01.2012 р. (дати набуття цим Законом чинності) особами (крім тих, хто був ними і раніше) також вважатимуться:

(1) усі підприємці-єдиноподатники групи 3, які застосовують ставку ЄП 3 %,

а також

(2) ФОП групи 3 та юрособи групи 4 , які працювали за ставкою 5 %, але вирішили перейти на ставку 3 %, якщо вони здійснюють постачання послуг і робіт (але не товарів!) платникам ПДВ та обсяг такого постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн.

Інакше кажучи, платники єдиного податку (юр- та фізособи) з груп 3 і 4 за ставкою 5 % (крім тих, які набрали за останні 12 місяців 300 тис. грн. обсягу з постачання послуг і робіт платникам ПДВ), а також фізособи-єдиноподатники груп 1 і 2 не вважаються особами, тобто не можуть бути платниками ПДВ навіть у разі, якщо вони відповідають умовам для добровільної, а також обов'язкової реєстрації*.

* Зауважимо, що нова редакція п.п. 14.1.139 ПКУ дає деякі підстави для того, щоб інакше визначити тих, хто з наступного року додатково до переліку, що існує зараз, може вважатися особою (тільки єдиноподатники груп 3 і 4, які здійснюють постачання послуг і робіт платникам ПДВ в обсязі, що сукупно перевищує за останні 12 календарних місяців 300 тис. грн.). Якщо ДПСУ виявиться прихильницею такого підходу, то решті єдиноподатників від ідеї, викладеної далі у цій статті, доведеться відмовитися.

Проблема, що потребує невідкладного вирішення переліченими вище за номером 1 суб'єктами господарювання, які стануть особами для цілей реєстрації платниками ПДВ тільки з початку наступного року, а також тими юрособами, які зараз сплачують ЄП за ставкою 10 %, полягає в тому, що для отримання права на обрання ставки ЄП 3 % після 1 січня їм необхідно з цієї ж дати зареєструватися платниками ПДВ.

Як нам здається, щоб вирішити зазначену проблему, ті з них, хто на сьогодні відповідає будь-якому з критеріїв добровільної реєстрації платником ПДВ, передбачених ст. 182 ПКУ (докладно застосування таких критеріїв обговорювалося в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 76, с. 11), можуть подати заяву на ПДВ-реєстрацію.

Строк подання податковому органу такої заяви на реєстрацію (за будь-якою з «добровільних» підстав) — не пізніше ніж за 20 днів до початку періоду, з якого особа вважатиметься платником ПДВ та матиме право на податковий кредит, а також на виписування податкових накладних (див. п. 183.3 ПКУ, п.п. «б» п. 7 розд. III Положення № 978). Це означає, що з урахуванням положень п. 12.1 розд. III Положення № 978, граничним строком подання зазначеної заяви буде 12.12.2011 р. При цьому не слід плутати заяву про реєстрацію платником ПДВ із заявою про перехід на спрощену систему оподаткування відповідно до норм ПКУ, яку на 2012 рік має бути подано не пізніше 25 січня (див. п.п. «г» п. 5 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 4014).

Зауважимо, що в розд. 18 реєстраційної заяви може наводитися бажаний день ПДВ-реєстрації, який наразі має відповідати даті початку податкового періоду, тобто першому числу календарного звітного місяця. У цьому випадку як таку дату слід вказати 1 січня 2012 року.

І ще один момент. Не виключено, що податківці не прийматимуть такі реєстраційні заяви, мотивуючи свою відмову тим, що на момент її подання суб'єкт господарювання ще не вважався особою для цілей розд. V ПКУ (адже, як ми пам'ятаємо, Закон № 4014 в основній своїй частині набирає чинності з 01.01.2012 р.). На нашу думку, таку відмову не можна вважати обґрунтованою, оскільки статус особи у претендента на ПДВ-реєстрацію має бути на дату такої реєстрації, а не на дату подання заяви.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі