Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Як організувати святковий феєрверк біля торговельної точки?

Редакція ПБО
Стаття

Як організувати святковий феєрверк біля торговельної точки?

 

Підприємство вирішило самостійно, без звернення до послуг спеціалізованих підприємств, організувати новорічний феєрверк біля торговельної точки. Чи можливо це? Чи потрібні дозволи? Чи передбачена відповідальність?

Олена УВАРОВА, юрист Видавничого будинку «Фактор»

 

Самостійна організація феєрверку можлива за умови дотримання Правил № 1649. Ці Правила поширюються не лише на виробників, перевізників та продавців піротехнічних виробів, а й на їх безпосередніх споживачів, тобто тих покупців, які збираються використовувати піротехніку самостійно, так би мовити в побутових умовах.

Організація святкового феєрверку повинна початися з видання наказу, яким необхідно призначити осіб, відповідальних за підготовку та організацію цього заходу, та їх ознайомлення з Правилами № 1649.

Звертаємо увагу, що самостійно влаштувати феєрверк можна тільки використовуючи піротехнічні вироби побутового призначення. Такі піротехнічні засоби перебувають у вільному продажу, їх використання не потребує спеціальних знань. Достатньо прочитати інструкцію із застосування, яка додається до піротехнічного засобу або наноситься на його упаковку (п.п. 1.4.2 Правил № 1649). Інструкція, у свою чергу, повинна включати таку інформацію:

— обмеження щодо поводження та застосування;

— способи і методи безпечної підготовки, запуску та утилізації (у разі потреби);

— попередження про небезпеку побутового піротехнічного виробу;

— ідентифікаційні ознаки побутового піротехнічного виробу;

— інші відомості, зумовлені специфікою піротехнічного виробу.

Цю інформацію обов'язково наводять українською мовою. Додатково її може бути продубльовано й іншими мовами, зокрема мовою країни-виробника.

Особа, якій буде доручено придбання піротехнічних засобів, повинна буде перевірити наявність паспорта (формуляру, інструкції з його застосування) та супровідних документів (накладних, ТТН, сертифікатів відповідності чи свідоцтв про визнання або їх копію на бланках установленого зразка).

Підприємство, готуючись до придбання феєрверку, повинно врахувати, що згідно з п. 6.4 Правил № 1649 зберігання побутових піротехнічних виробів у покупця має здійснюватися в сухих провітрюваних приміщеннях у кількості загальною вагою не більше ніж 5 кг протягом необмеженого часу (але в межах гарантійного строку придатності) або в більшій кількості протягом 14 днів після придбання перед їх використанням (зі збереженням документів, що підтверджують факт придбання). У наказі слід застерегти необхідність вживання заходів щодо забезпечення пожежної безпеки, зокрема щодо створення умов, які б унеможливлювали безконтрольний доступ неповнолітніх до піротехнічних засобів або випадкову ініціалізацію піротехнічних виробів унаслідок використання відкритого вогню, куріння, дії нагрівальних приладів тощо.

Наступний організаційний момент — вибір часу проведення феєрверку. Річ у тім, що Закон України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII забороняє в нічний час (з 22.00 до 8.00) проводити салюти, феєрверки, використовувати інші піротехнічні засоби поряд з такими об'єктами:

1) житловими будинками та прибудинковими територіями;

2) лікувальними, санаторно-курортними закладами, будинками-інтернатами, закладами освіти, культури;

3) готелями та гуртожитками;

4) розташованими в межах населених пунктів закладами ресторанного господарства, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

5) іншими будівлями і спорудами, в яких постійно або тимчасово перебувають люди;

6) парками, скверами, зонами відпочинку, розташованими на території мікрорайонів та груп житлових будинків.

Тому від ідеї феєрверку опівночі радимо відразу відмовитися.

Крім того, додаткові обмеження щодо місця та часу проведення феєрверків можуть установлювати органи місцевого самоврядування. Так, наприклад, рішенням Київської міської ради від 31.03.2011 р. № 71/5458, яким затверджено правила та порядок проведення феєрверків (салютів) та реалізації піротехнічних засобів на території міста Києва, установлено загальну заборону на проведення феєрверків з 22.00 до 8.00.

Правилами № 1649 зроблено лише один виняток: застосування феєрверків допускається в ніч з 31 грудня на 1 січня. Тому якщо йдеться про феєрверк саме в новорічну ніч, то в цьому випадку заборони можна не побоюватися. А от якщо, скажімо, феєрверк задумано для корпоративного вечора, який, як правило, проводиться не в новорічну ніч, то тут слід уважніше вивчити встановлені місцевою радою правила. Використання феєрверку в заборонений місцевою радою час може загрожувати адміністративним штрафом для посадових осіб підприємства. Відступити від цього правила можна тільки за письмовим дозволом виконавчого органу місцевої ради.

Пам'ятайте, що побутові піротехнічні вироби заборонено (п. 8.2 Правил № 1649):

— кидати, ударяти по них будь-якими предметами, тягти за фітіль;

— переносити в кишенях, під одягом, зберігати без упаковки;

— залишати без нагляду;

— використовувати піротехнічні вироби II і III класів небезпеки особам молодше 18 років;

— використовувати піротехніку, яка створює ефекти на висоті та/або шумові ефекти, ближче 100 м від лікарень, церков, дитячих установ, шкіл, будинків престарілих та інших громадських споруд, а також житлових будинків;

— кидати приведені в дію побутові піротехнічні вироби під ноги перехожих, із вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів будинків та інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно;

— використовувати особами, які перебувають у нетверезому стані.

Слід також зауважити, що проведення феєрверку на торговельній точці може бути розцінене як масовий захід, під якими розуміються у тому числі разові заходи рекламного характеру за участі жителів та гостей населеного пункту (тобто заздалегідь склад учасників заходу визначено бути не може). На його проведення необхідно отримати окремий дозвіл виконавчого органу місцевої ради та письмове погодження з органами державного пожежного нагляду (п.п. 7.5.30 Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій від 19.10.2004 р. № 126).

Порушення наведених вище вимог до порядку використання піротехнічних засобів може потягти застосування штрафів до посадових осіб підприємства в розмірі від 35 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 595 до 1020 грн.) з конфіскацією піротехнічних засобів, при повторному порушенні особою, яка протягом року вже притягувалася до адміністративної відповідальності за аналогічне порушення, — від 60 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1020 до 1700 грн.) з конфіскацією піротехнічних засобів (ст. 1956 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Накладаються штрафи в судовому порядку, але на складання адмінпротоколів жоден з органів не уповноважений, що робить цю норму такою, що практично не працює. Реальнішим в разі порушення заборони на проведення феєрверків у визначений час або у визначених місцях є штраф за ст. 152 КпАП у розмірі від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян
(від 340 до 1360 грн.), а на посадових осіб підприємств та фізосіб-підприємців — від 50 до 100 нмдг (від 850 до 1700 грн.). Накладають такі штрафи суди на підставі протоколів, складених органами внутрішніх справ.

Нагадаємо: брати на себе організацію феєрверку — не єдино можливий варіант. Підприємство може замовити його проведення, уклавши відповідний договір зі спеціалізованою організацією.

Але як при самостійній організації феєрверку, так і в разі, коли підприємство замовляє послуги сторонній організації, віднести витрати до податкових витрат не вдасться, якщо йдеться про піротехнічне шоу на корпоративному святі (відповідну заборону встановлено в п.п. 139.1.1 ПКУ). А от феєрверк на торговельній точці цілком можна оформити як рекламну акцію з уключенням витрат до витрат на підставі абзацу «г» п.п. 138.10.3, п.п. 140.1.5 ПКУ.

Проте і в першому, і в другому випадку розцінити піротехнічне шоу як додаткове благо для працівників (якщо це феєрверк на корпоративному святі) або для випадкових глядачів — потенційних покупців теж не можна, а тому зобов'язань у частині нарахування ПДФО не виникне.

Наостанок звернемо увагу, що проведення феєрверків після 14 лютого 2011 року вимагатиме дотримання вимог Технічного регламенту піротехнічних засобів, затвердженого постановою Кабміну від 03.08.2011 р. № 839. У цілому його приписи ідентичні тим, які закріплює чинне наразі законодавство, а тому підприємства зможуть і в подальшому орієнтуватися на викладений нами сьогодні порядок організації феєрверків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі