Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. У грудні 2011 року сплачувати авансовий платіж з ЄП не потрібно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

У грудні 2011 року сплачувати авансовий платіж з ЄП не потрібно

 

Фізособа-підприємець працює на єдиному податку. Планує працювати на єдиному податку й у 2012 році. Чи потрібно їй у грудні 2011 року сплатити авансовий платіж з єдиного податку за січень 2012 року?

(м. Харків)

 

Ні, у грудні 2011 року сплачувати авансовий платіж за січень 2012 року не потрібно .

Згідно зі старими правилами роботи на спрощеній системі оподаткування, тобто за Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99, авансову сплату єдиного податку фізособам-підприємцям потрібно було здійснювати до початку місяця (не пізніше 20 числа), за який сплачувався єдиний податок. Отже, за січень 2012 року слід було б сплатити його не пізніше за 20 грудня 2011 року, хоча зазвичай це робили не пізніше 16 грудня одночасно з поданням заяви про обрання спрощеної системи оподаткування на наступний рік. Проте сьогодні здійснювати такий платіж не потрібно. Не потрібно й подавати до 16 грудня 2011 року заяву (див. попереднє питання).

З 1 січня 2012 року набирають чинності нові правила роботи на спрощеній системі (докладніше див. «Єдиний податок: нові правила роботи» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95, с. 26), відповідно нараховувати та сплачувати єдиний податок починаючи з цієї дати слід за цими новими правилами. Так, зокрема, згідно з п. 295.1 ПКУ платники єдиного податку груп 1 і 2 (фізособи-підприємці) повинні будуть сплачувати єдиний податок щомісячно авансовим платежем — не пізніше 20 числа (уключно) поточного місяця.

Отже, згідно з новими правилами роботи на спрощеній системі авансовий платіж потрібно сплатити в місяці, за який сплачується єдиний податок , не пізніше 20 числа цього місяця (а не попереднього, як раніше). Сплатити єдиний податок за січень 2012 року за «новими» правилами необхідно не пізніше 20 січня 2012 року.

А от фізособи-підприємці групи 3 сплачуватимуть єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за квартал (п. 295.3 ПКУ).

 

Наталія Дзюба

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі