Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Щоб не подавати звітність з екоподатку у 2011 році за викиди пересувними джерелами забруднення, платник екозбору має подати заяву до податкової

Редакція ПБО
Стаття

Щоб не подавати звітність з екоподатку у 2011 році за викиди пересувними джерелами забруднення, платник екозбору має подати заяву до податкової

 

Чи потрібно у зв’язку з набранням чинності з 01.01.2011 р. Податковим кодексом України суб’єкту господарювання, що не здійснює реалізацію пального, але був платником збору за забруднення навколишнього середовища за здійснення викидів пересувними джерелами забруднення за звітні періоди 2010 року, подавати заяву про відсутність об’єкта обчислення?

 

Відповідно до п. 240.2 розділу VIIІ Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платниками екологічного податку (далі — екоподатку) є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення у разі використання ними палива.

Податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується і сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації такого палива (п. 241.1 ПКУ). Згідно з п. 241.2 ПКУ до податкових агентів належать суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю паливом (п.п. 241.2.1 ПКУ); здійснюють роздрібну торгівлю паливом, крім тих, які реалізують паливо, придбане у суб’єктів господарювання, зазначених у п.п. 241.2.1 (п.п. 241.2.2 ПКУ).

Якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів

, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний орган ДПС за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екоподатку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації з цього податку (п. 250.9 ПКУ).

Отже, оскільки з 1 січня 2011 року екоподаток утримується і сплачується податковими агентами

(суб’єктами господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю паливом), то суб’єкти господарювання, які до податкових агентів не належать, але були платниками збору за забруднення навколишнього природного середовища за здійснення викидів пересувними джерелами забруднення та подали розрахунок збору за останній звітний період 2010 року (ІV квартал 2010 року), подають заяву про відсутність у них у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку у зв’язку з тим, що вони не є податковими агентами, тільки після подання розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища за ІV квартал 2010 року та сплати цього збору.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі