Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Надані, але не оплачені послуги при переході з 10 % єдиного податку на загальну систему: порядок оподаткування

Редакція ПБО
Стаття

Надані, але не оплачені послуги при переході з 10 % єдиного податку на загальну систему: порядок оподаткування

 

Підприємство, будучи платником єдиного податку за ставкою 10 %, у грудні 2010 року надало замовнику послуги без попередньої оплати. У результаті виникла дебіторська заборгованість. З 1 січня 2011 року підприємство перейшло на загальну систему оподаткування та зареєструвалося платником ПДВ. Кошти в оплату наданих послуг надійшли від замовника в лютому 2011 року. Які податкові наслідки такої операції? Чи виникає необхідність збільшення за нею валового доходу та податкових зобов’язань з ПДВ після отримання оплати? Відповідь на ці запитання — у цій статті.

Наталя БІЛОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Указ № 727

— Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98.

 

Єдиний податок

Нагадаємо, що відвантаження товару, виконання робіт або надання послуг

не спричинюють податкових наслідків щодо єдиного податку, оскільки об’єктом обкладення цим податком є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у вигляді фактично отриманих грошових коштів на розрахунковий рахунок або до каси (ст. 1 Указу № 727).

 

Податок на прибуток

Оскільки підприємство, будучи єдиноподатником, грошей за надані послуги

не отримало (був відсутній об’єкт оподаткування), результати цієї операції має бути враховано після переходу на загальну систему оподаткування за правилами Закону про податок на прибуток. Тобто вартість послуг на дату надходження від замовника коштів на їх оплату має бути включена до складу валового доходу. Саме такий порядок оподаткування «перехідних» операцій викладено в актуальному і сьогодні листі ДПАУ від 29.11.2001 р. № 7646/6/15-1316, а також у консультаціях працівників податкового відомства, опублікованих у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 9, с. 19; 2008, № 14, с. 34, та в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 42, с. 61. Причому, зобов’язуючи збільшити валовий дохід, податківці дозволяють відобразити у складі валових витрат і вартість таких послуг.

Як бачите, зазначена операція

при її завершенні (тобто при отриманні оплати) має бути відображена в обліку податку на прибуток.

 

Податок на додану вартість

У ситуації, що розглядається, для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ

немає підстав. Це пов’язане з тим, що:

по-перше, податкові зобов’язання згідно з п. 187.1 ПКУ виникають за правилом першої події, отже, якщо будь-яка з подій відбулася до того, як підприємство зареєструвалося платником ПДВ, то податкові зобов’язання не виникають;

по-друге, відповідно до пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування є операції з постачання товарів, послуг. У цій ситуації саме в період надання послуг і відбулося їх постачання, однак у той час підприємство-виконавець не було платником ПДВ. А право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку (див. п. 201.8 ПКУ). Наступне ж отримання від покупця грошових коштів (у періоді після реєстрації підприємства платником ПДВ) є лише погашенням заборгованості, що виникла.

Те, що в цьому випадку не повинно бути жодних сумнівів щодо ненарахування податкових зобов’язань з ПДВ, підтверджують і податківці. Наприклад, у

п. 35 листа ДПАУ від 28.01.2003 р. № 1399/7/15-3317, листах ДПАУ від 30.05.2005 р. № 10517/7/15-1217 та від 15.03.2007 р. № 1192/Б/17-0415 зазначено: якщо в період сплати єдиного податку за ставкою 10 % були відвантажені товари (послуги), а оплата надійшла після переходу на загальну систему оподаткування, податкові зобов’язання з ПДВ не виникають, за винятком випадку, коли платник обрав касовий метод.

Заслуговує на увагу й

лист ДПАУ від 19.07.2006 р. № 13708/7/16-1517-26, в якому йдеться про «перехідні роботи», тобто коли перша подія за такими роботами (виконання робіт або отримання передоплати за них) відбулася в періоді перебування особи на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 10 %, а завершальна операція (відповідно оплата виконаних робіт) відбулася вже на загальній системі оподаткування.

Так-от, у цьому

листі роз’яснюється: якщо при переході з 10 % єдиного податку на загальну систему оподаткування підприємство реєструється платником ПДВ, то в цілях обкладення ПДВ таких перехідних операцій потрібно керуватися правилом першої події. Тому якщо виконання робіт відбулося в період, коли суб’єкт господарювання був платником єдиного податку за ставкою 10 %, а кошти в оплату цих робіт надійшли після переходу на загальну систему оподаткування, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються (за винятком випадку, коли платник податків обрав касовий метод обліку ПДВ).

Хоча цю думку податківці висловили ще в період дії

Закону про ПДВ, думаємо, що такої самої позиції вони дотримуватимуться і тепер, в умовах дії ПКУ.

Для наочності порядок оподаткування операції, що описана в запитанні, наведемо в таблиці.

 

Порядок оподаткування операції при переході з 10 % ЄП на загальну систему

До 01.01.2011 р.

Після 01.01.2011 р.

операція

податкові наслідки

операція

податкові наслідки

податок на прибуток

ПДВ

Надання послуг у період перебування підприємства на спрощеній системі оподаткування зі сплатою ЄП за ставкою 10 %

Вартість послуг, наданих у період перебування на спрощеній системі оподаткування, не обкладається ЄП. ПДВ не нараховується

Отримання від покупця коштів в оплату наданих послуг (підприємство перейшло на загальну систему оподаткування та зареєструвалося платником ПДВ)

Відображається ВД. При цьому підприємство має право включити до складу ВВ вартість таких послуг

Податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються

 

Також зауважимо, що згідно з

п.п. 196.1.14 ПКУ операції з постачання низки послуг не є об’єктом обкладення ПДВ. До таких послуг належать: консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем (див. п.п. «в» п. 186.3 ПКУ).

Отже, якщо ваше підприємство надає будь-які послуги з наведеного переліку, вам і в майбутньому не потрібно турбуватися про нарахування за ними податкових зобов’язань з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі