Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів

Редакція ПБО
Наказ від 23.12.2010 р. № 994

Міністерства та відомства України

 

Про затвердження форми Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів

Наказ від 23.12.2010 р. № 994

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 30 грудня 2010 р. за № 1423/18718

(витяг)

 

Відповідно до пункту 239.2 статті 239 розділу VII Податкового кодексу України, статті 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»,

НАКАЗУЮ:

1.

Затвердити форму Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів, що додається .

<…>

3. Наказ набуває

чинності з дня офіційного опублікування .

4. Визнати такими, що

втратили чинність, накази Державної податкової адміністрації України від 17.09.2001 № 373 «Про затвердження форм Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, Довідки до уточненого Розрахунку та Порядку їх заповнення і подання до органу державної податкової служби», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 05.10.2001 за № 862/6053, та від 03.06.2002 № 257 «Про внесення змін та доповнень до Порядку, затвердженого наказом ДПА України від 17 вересня 2001 року № 373», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 09.08.2002 за № 648/6936.

<…>

 

Голова О. Папаіка

 

img 1

img 2



коментар редакції

Затверджено форму розрахунку транспортного збору*

* Див. також статтю «Збір за першу реєстрацію транспортного засобу» («Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 102).

Пунктом 239.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) встановлено, що юридичні особи

в десятиденний строк після першої реєстрації в Україні транспортних засобів мають подати відповідному органу державної податкової служби за місцем свого знаходження та за місцем реєстрації транспортного засобу розрахунок суми збору за такі транспортні засоби, за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 цього Кодексу.

На виконання наведеної норми наказом ДПАУ від 23.12.2010 р. № 994 затверджено форму Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів, яка є єдиною для подання звітного, нового звітного та уточнюючого розрахунків.

Розрахунок суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів подається окремо по колісних транспортних засобах, суднах та літаках і вертольотах, що відповідно до ст. 232 ПКУ є об’єктами оподаткування зазначеним збором.

Щодо подання розрахунку по колісних транспортних засобах, перша реєстрація яких здійснюється згідно з Порядком державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженим постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388 (у редакції від 23.12.2009 р. № 1371), зазначимо таке.

Пунктом 21 цього Порядку передбачено, що

транспортні засоби юридичних осіб реєструються за місцезнаходженням таких осіб. Таким чином, за загальним правилом місце реєстрації транспортних засобів юридичної особи та її місцезнаходження у переважній більшості випадків збігається, що дозволяє обмежитись поданням Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів лише за місцем реєстрації транспортних засобів.

Разом з тим

якщо стоянка транспортних засобів розташована за місцезнаходженням філій або представництв юридичних осіб, такі транспортні засоби реєструються за місцем їх стоянки, тобто місце реєстрації транспортних засобів юридичної особи та її місцезнаходження будуть відрізнятися. У цьому разі, оскільки відповідно до п. 239.1 ПКУ збір сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів, то розрахунок, який подається органу державної податкової служби за цим же місцем, слід вважати основним, а розрахунок збору, що одночасно подається до органу державної податкової служби за місцезнаходженням платника, таким, що подано до відома.

Насамкінець зазначимо, що наказом, який коментується, визнано таким, що втратив чинність, зокрема, наказ ДПАУ «Про затвердження форм Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, Довідки до уточненого Розрахунку та Порядку їх заповнення і подання до органу державної податкової служби» від 17.09.2001 р. № 373.

Наказ ДПАУ від 23.12.2010 р. № 994 набуде чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки цього коментаря опублікування ще не відбулося).

 

Павло РЯБОКЛЯЧ,
 головний державний податковий ревізор-інспектор
 відділу адміністрування майнових податків
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі