Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Премія та матдопомога, що виплачуються студенту, а також суми індексації стипендії оподатковуються ПДФО

Редакція ПБО
Новини від 27.04.2011 р. № 8004/6/17-0715

Премія та матдопомога, що виплачуються студенту, а також суми індексації стипендії оподатковуються ПДФО

 

Листом Державної податкової служби України від 27.04.2011 р. № 8004/6/17-0715

надано роз’яснення щодо обкладення податком на доходи фізичних осіб виплат зі стипендіального фонду.

Як зазначається у

листі, статтею 165 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) визначено вичерпний перелік доходів, що не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не підлягають оподаткуванню у джерела виплати, до якого входить, зокрема, сума стипендії, що виплачується з бюджету учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абз. першому п.п. 169.4.1 цього Кодексу (у 2011 році — 1320 грн.). Сума перевищення за її наявності підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставками, визначеними п. 167.1 ПКУ (15 та 17 %).

Що стосується

сум будь-яких заохочень (премій, матеріальних допомог тощо), що виплачуються студенту (слухачу) зі стипендіального фонду навчального закладу, а також сум індексації стипендії, то оскільки у ст. 165 ПКУ відсутні прямі норми щодо їх невключення до оподатковуваного доходу платників податку, то вони підлягають оподаткуванню податковим агентом при їх нарахуванні (виплаті) згідно з розд. IV ПКУ із застосуванням відповідних ставок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі