Теми статей
Обрати теми

Додаток ВО — Розрахунок витрат при здійсненні операцій з нерезидентом, що має офшорний статус

Редакція ПБО
Стаття

Заповнення декларації з податку на прибуток

 

Ніхто не заперечуватиме, що нова декларація з податку на прибуток підприємств набагато складніша та заплутаніша за свою попередницю. Мало того, автори цього документа з подачі законодавців залишили бухгалтерів віч-на-віч із цим нелегким для заповнення документом, не запропонувавши порядку його складання (нехай навіть невеликого, нехай навіть формального).

Межі одного номера не дозволяють описати всі нюанси заповнення цієї декларації, тому в першій частині («Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 56) читачі отримали коментар до самої декларації та декількох додатків. У сьогоднішньому номері ми продовжимо розмову та проаналізуємо додатки ВО, ЗВ, АВ, ВЗ, ІВ, АМ, ТП, ПЗ, ЗП, ПН, АД.

Наталя БІЛОВА, Віталій СМЕРДОВ, Людмила СОЛОШЕНКО, Ігор ХМЕЛЕВСЬКИЙ, економісти-аналітики Видавничого будинку «Фактор»

 

 

Додаток ВО — Розрахунок витрат при здійсненні операцій з нерезидентом, що має офшорний статус

 

Як відомо, після 01.04.2011 р. «

податкові» витрати на придбання товарів (робіт, послуг) в офшорних нерезидентів, як і раніше, формуються з урахуванням 85 % обмеження. При цьому «офшорні» умови відображення «податкових» витрат (аналогічні «старому» п. 18.3 Закону про податок на прибуток) обумовлено п. 161.2 ПКУ. Нагадаємо: згідно з цим пунктом у разі укладення договорів, які передбачають здійснення оплати товарів (робіт, послуг) на користь нерезидентів, що мають офшорний статус, чи при проведенні розрахунків через таких нерезидентів або через їх банківські рахунки, незалежно від того, здійснюється така оплата (у грошовій або іншій формі) безпосередньо чи через інших резидентів або нерезидентів, витрати платників податку на оплату вартості таких товарів (робіт, послуг) уключаються до складу «податкових» витрат у розмірі 85 % вартості цих товарів (робіт, послуг). До речі зауважимо, що в період дії Закону про податок на прибуток податківці поширювали таке 85 % обмеження також на проценти, що виплачуються офшорним нерезидентам (лист ДПАУ від 01.09.2006 р. № 16369/7/15-0517), та на суму орендної плати, що виплачується нерезидентам з офшору за орендними договорами (лист ДПАУ від 16.12.2005 р. № 12684/6/15-0516). Тому не виключено, що їх думка в умовах дії ПКУ залишиться незмінною.

Таким чином, «податкові» витрати з офшорами, як і раніше, лімітуються, а відстежити дозволену (85 %) суму «податкових» витрат в «офшорному» випадку саме й і покликаний допомогти

Додаток ВО.

Відразу звернемо увагу:

Додаток ВО подається виключно за підсумками звітного (податкового) року (див. виноску 6 до додатка ВО в полі «Наявність додатків» заключної частини декларації з податку на прибуток підприємства). Тому разом з декларацією за II квартал (а в подальшому і за II — III квартали) 2011 року Додаток ВО подавати не потрібно (хоча вступна частина цього додатка може дещо ввести в оману, оскільки — мабуть, через недоробку законодавця — крім річного звітного періоду, містить також поля для проставляння відміток і за поточні стандартні звітні періоди в межах звітного року, та які не заповнюватимуться, оскільки подання додатка ВО за них, як уже зазначалося, не передбачено).

Проте радимо платникам податків (у разі виникнення витрат з офшорами) щоквартально «для себе» Додаток ВО все-таки складати. Адже в ньому формуються суми, що включаються до «офшорних» рядків 05.1.10 додатка СВ і 06.5.38 додатка ІВ (а такі додатки, як відомо, вже слід подавати разом із декларацією протягом року у звичайному порядку). А отже, щоб їх заповнити, платнику податків за «податковими» офшорними витратами все одно необхідно здійснити відповідний 85 % розрахунок. До того ж, вочевидь, у такому разі легше буде згодом скласти й сам «річний» Додаток ВО.

У цілому ж, слід зауважити, заповнення додатка ВО (що подається, повторимо, за підсумками року) не повинно викликати особливих труднощів. Дані про «офшорні» придбання заносяться до нього порядково —

у розрізі договорів з нерезидентами, які мають офшорний статус (відповідно від кількості договорів залежить і кількість рядків у додатку ВО).

При цьому за кожним «офшорним» договором:

у графі 2 додатка ВО — наводяться реквізити договору (контракту), а також указуються найменування та місцезнаходження офшорного нерезидента;

у графі 3 додатка ВО — відображається загальна вартість товарів (робіт, послуг), придбаних в офшорного нерезидента;

у графі 4 додатка ВО — відображається розрахункова сума допустимих «податкових» витрат платника податків за цією операцією (що визначається як 85 % від суми, відображеної у графі 3 додатка ВО), яка потім (залежно від того, в яких цілях використовуються офшорні товари, роботи, послуги, що придбавалися) підлягає розподілу між графами 5 та/або 6 додатка ВО та відповідно відображається:

у графі 5 додатка ВО — якщо придбані в офшорних нерезидентів товари (роботи, послуги) уключаються в податковому обліку до складу «податкової» собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), тобто прямо пов'язані з виробничою/торговельною діяльністю платника податків. У цьому випадку підсумок (сума всіх значень) графи 5 виводиться в рядку 05.1.10 додатка ВО, звідки потім переноситься до аналогічного рядка 05.1.10 «річного» додатка СВ;

у графі 6 додатка ВО — якщо придбані в офшорних нерезидентів товари (роботи, послуги) уключаються в податковому обліку до складу інших «податкових» витрат. При цьому підсумок графи 6 показується в рядку 06.5.38 додатка ВО, звідки його значення переноситься до аналогічного рядка 06.5.38 «річного» додатка ІВ.

При цьому протягом звітного (податкового) року розраховувати значення рядків 05.1.10 додатка СВ і 06.5.38 додатка ІВ у такий спосіб (без подання при цьому разом із декларацією додатка ВО, що підтверджує такий розрахунок) платнику податків потрібно буде самостійно.

У цьому випадку також варто звернути увагу на такі моменти:

— по-перше, з форми додатка ВО випливає, що 85-відсоткові офшорні «податкові» витрати можуть включатися або до складу «податкової» собівартості, або до складу інших «податкових» витрат, тобто розподілятися в податковому обліку тільки між цими двома видами витрат та у зв'язку з цим відображатися відповідно або в додатку СВ, або в додатку ІВ (а от до складу загальновиробничих, адміністративних витрат або витрат на збут вони при цьому ніколи не потрапляють — адже відповідних рядків у додатках ЗВ, АВ і ВЗ для них просто немає);

— по-друге, заповнюючи Додаток ВО, потрібно пам'ятати про порядок виникнення «податкових» витрат, установлений

пп. 138.4, 138.5 ПКУ. Так, інші витрати, як відомо, визнаються «податковими» витратами в періоді їх здійснення. А отже, до рядка 06.5.38 додатка ІВ офшорні витрати потрапляють безпосередньо в періоді їх здійснення (при цьому річні «наростаючі» дані «офшорного» рядка 06.5.38 додатка ІВ за підсумками року розшифровуватимуться в «річному» додатку ВО). Щодо «податкової» собівартості, то згідно з п. 138.4 ПКУ витрати, що її формують, визнаються «податковими» витратами з реалізації , тобто в тому звітному періоді, в якому визнано доходи від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Отже, у рядку 05.1.10 додатка СВ офшорні витрати потрібно відображати в періоді реалізації товарів, робіт, послуг, тобто коли визнаються за реалізованими товарами, роботами, послугами «податкові» витрати у вигляді «податкової» собівартості, що включає при цьому таку «офшорну» складову. При цьому річні «наростаючі» дані «офшорного» рядка 05.1.10 додатка СВ за підсумками року потрібно буде розшифровувати в «річному» додатку ВО;

— по-третє, слід мати на увазі, що згідно з установленими ПКУ «офшорними» заборонами не включаються до «податкових» витрат витрати на придбання в «офшорних» нерезидентів послуг (робіт) з консалтингу, маркетингу, реклами (п.п. 139.1.13 ПКУ), інжинірингових послуг (п.п. 139.1.15 ПКУ), а також нараховані на користь офшорних нерезидентів суми роялті (п.п. 140.1.2 ПКУ) (про це див. також статтю «Офшори: нові податкові правила» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 29). Тому ні в рядках 05.1.10 додатка СВ/06.5.38 додатка ІВ, ні у відповідних «нерезидентських» рядках 05.1.13.1, 05.1.14.1, 05.1.15.1 додатка СВ/06.5.32.1, 06.5.33.1, 06.5.34.1 додатка ІВ такі витрати показувати не потрібно. Отже, до додатка ВО такі офшорні витрати також не потрапляють.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі