Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо помилково на одне постачання податкова накладна була виписана двічі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо помилково на одне постачання податкова накладна була виписана двічі

 

На одне постачання продавець помилково виписав дві податкові накладні: спершу — за передоплатою, що надійшла від покупця за товар, потім повторно — при відвантаженні товару покупцю. У результаті за одною операцією податкові зобов’язання з ПДВ було нараховано двічі, та податок — переплачено. Як виправити таку помилку?

(м. Харків)

 

Як відомо, згідно з

п. 201.4 ПКУ податкова накладна виписується в день виникнення податкових зобов’язань продавця у двох примірниках. При цьому дата виникнення податкових зобов’язань визначається за правилом першої події, якою відповідно до п. 187.1 ПКУ є:

— або

дата надходження коштів від покупця/замовника на банківський рахунок чи до каси продавця в оплату товарів/послуг, що підлягають постачанню;

— або

дата відвантаження товарів, а для послуг — дата оформлення документа, що підтверджує факт постачання послуг платником податків.

У ситуації, що розглядається, першою подією було

отримання передоплати від покупця за товар, на дату якої платник податків на підтвердження податкових зобов’язань, що виникають, виписав, як і належить, за першою подією податкову накладну. Водночас при відвантаженні товару покупцю помилково податкову накладну на постачання було складено вдруге (унаслідок чого в декларації з ПДВ продавцем було повторно відображено ПДВ-зобов’язання, а податок — переплачено: у рядку 25 декларації через помилку було відображено більшу суму). Через деякий час помилку було виявлено платником податків.

Виправити помилку

, пов’язану із завищенням податкових зобов’язань (у межах, звісно, відведеного ст. 102 ПКУ строку давності в 1095 днів, п. 2 розд. I, п. 1 розд. IV Порядку № 41), платник податків може будь-яким зручним для нього способом:

— або «в поточній декларації» (тобто складаючи в такому разі уточнюючий розрахунок — УР та подаючи його разом з поточною декларацією — як

«додаток до декларації»);

— або через уточнюючий розрахунок (тобто подаючи уточнюючий розрахунок відокремлено — як окремий

«самостійний документ»).

При цьому незалежно від того, яким способом виправляється помилка,

у такому УР (який у цьому випадку складається до «помилкового» періоду, в якому повторно за відвантаженням товару було виписано другу податкову накладну), при заповненні рядка 1 (відведеного для оподатковуваного постачання) проводять зменшення надмірно нарахованих (повторно — за відвантаженням) ПДВ-зобов’язань. Для цього:

— до графи 4 рядка 1 УР у цьому випадку переноситься більший («помилковий») показник з рядка 1 «помилкової» декларації (тобто з урахуванням зайво нарахованих свого часу через помилку ПДВ-зобов’язань);

— у графі 5 — відповідно вказується правильний (зменшений) показник, унаслідок чого

— за графою 6 (значення якої розраховується як різниця: графа 5 - графа 4) зі знаком «-» виводиться негативна різниця, що виникла внаслідок зменшення податкових зобов’язань, — по суті сума помилки.

У свою чергу, таке виправлення помилки та зменшення податкових зобов’язань «помилкового» періоду також вплине і на показник рядка 25 УР, який потрібно заповнити тотожнім способом: тобто перенести до графи 4 рядка 25 УР його більше («помилкове») значення з рядка 25 «помилкової» декларації, після чого його правильне («зменшене» після виправлення) значення відобразити у графі 5 рядка 25 УР, проставивши при цьому у графі 6 зі знаком «-» суму помилки (по суті — суму переплати, що виникла). При цьому значення графи 6 рядка 25 УР буде проведено за особовим рахунком (

лист ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25, с. 6).

А от «штрафний» рядок 26 у цьому випадку в УР заповнювати не потрібно, оскільки помилка до недоплати не призвела, а навпаки, спричинила завищення податкових зобов’язань.

Крім того, оскільки помилка в цьому випадку виникла при заповненні рядка 1 декларації (показник якої, у свою чергу, як відомо, підлягає розшифровці в додатку Д5), то

разом з УР у цьому випадку також потрібно подати «уточнюючий» додаток Д5, в якому врахувати виправлення помилки. Адже, як передбачено п. 3 розд. IV і п. 7 розд. IX Порядку № 41, у разі виправлення помилок у рядках раніше поданої декларації, до яких подаються додатки, такі додатки (з уточненими показниками) також повинні подаватися і до уточнюючого розрахунку, що виправляє помилки. Для цього у випадку, що розглядається, надмірно задекларовану суму за операцією з контрагентом у такому «уточнюючому» додатку Д5 відображають зі знаком «-» — мінус (п. 1 листа ДПАУ від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 47).

Виправляючи подібну помилку, відповідний запис також потрібно зробити й

у Реєстрі. Так, як передбачено пп. 9.4, 11.4 Порядку № 1002, якщо дані документа включаються до уточнюючих розрахунків за звітний період, то у графі «вид документа» Реєстру до скороченого позначення документа додається буква «У» (наприклад, ПНУ — що означає, що дані такої податкової накладної включено до уточнюючого розрахунку). З урахуванням цього при виправленні помилки у випадку, що розглядається, дані повторної (тобто помилково виписаної за відвантаженням товару) податкової накладної потрібно відобразити в розділі I Реєстру, проставляючи щодо неї у графі 4 літерне позначення виду документа «ПНУ», а також зазначаючи при цьому у графах 7, 8 і 9 відповідні суми зі знаком «-» (тобто «знімаючи» тим самим надмірно нараховані раніше податкові зобов’язання).

І ще один важливий момент. Хоча будь-якого механізму відкликання повторно виписаної податкової накладної законодавчо не передбачено, проте, про ситуацію, що виникла, слід

попередити протилежну сторону — покупця, який отримав дві податкові накладні, повідомивши його, що друга податкова накладна була виписана безпідставно — помилково (адже для покупця помилкове завищення податкового кредиту, на відміну від продавця, може загрожувати вже більш істотними — «штрафонебезпечними» — наслідками). Отже, якщо податковий кредит покупець уже відобразив двічі, то встигнути виправити ситуацію йому, звісно, бажано до початку перевірки.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі