Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Вплив минулорічної помилки у визначенні ПЗ на розподіл ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Вплив минулорічної помилки у визначенні ПЗ на розподіл ПДВ

 

Як вплине виправлення допущеної в минулому році помилки при визначенні податкових зобов’язань з ПДВ на величину частки використання придбаних товарів/послуг між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями, яка застосовується в поточному році для розподілу «вхідного» ПДВ?

(м. Кіровоград)

 

Правила

пропорційного віднесення сум «вхідного» ПДВ до складу податкового кредиту в разі придбання товарів/послуг для одночасного використання як у діяльності, що обкладається ПДВ, так і в тій, що цим податком не обкладається, установлено ст. 199 ПКУ.

Пунктом 199.1

цієї статті передбачено: якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, до сум ПДВ, які платник має право віднести до податкового кредиту, уключається частка сплаченого (нарахованого) податку при їх придбанні або виготовленні, що відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях.

Згідно з

п. 199.2 ПКУ частка використання (далі — ЧВ) сплаченого (нарахованого) ПДВ за придбаними (ввезеними) товарами (послугами) між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями визначається у відсотках як відношення обсягів постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у відсотках величина застосовується протягом поточного календарного року .

Як указується в

п.п. 4.4 розд. V Порядку № 41 («Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 19) та листі ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1517 («Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25), розрахунок ЧВ за обсягами постачання за попередній рік (заповнення табл. 1 Додатка Д7) здійснюється один раз на рік та подається разом з декларацією за останній звітний період такого попереднього року. При цьому з форми зазначеної таблиці випливає, що при розрахунку загального обсягу постачання (без ПДВ) (див. заголовок кол. 3) та обсягу постачання оподатковуваних операцій (без ПДВ) (див. заголовок кол. 4) за попередній календарний рік ураховується сума значень відповідних рядків декларацій за попередній календарний рік та всіх уточнюючих розрахунків, якими здійснено виправлення платником самостійно виявлених помилок за попередній календарний рік.

Таким чином,

якщо виправлення допущеної в минулому році помилки при визначенні податкових зобов’язань з ПДВ відбулося до моменту подання декларації за останній звітний період минулого року, то таке виправлення буде враховано при визначенні величини ЧВ, яка використовуватиметься протягом усього поточного року.

Якщо ж виправлення

минулорічної помилки відбулося після того, як була подана декларація з ПДВ за останній звітний період минулого року, а отже, значення ЧВ за минулий рік у ній було вже розраховане, то слід зазначити, що прямих вимог про необхідність уточнення такого значення протягом поточного року Порядок № 41 не містить. Більше того, п. 3 розд. IV зазначеного Порядку передбачено, що в разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні надаватися додатки, до уточнюючого розрахунку або декларації, до якої включено уточнені показники, має бути подано відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

При формальному підході можна дійти такого висновку: оскільки виправлення помилки при визначенні податкових зобов’язань за минулий рік не зачіпає рядків декларації, в яких зустрічається згадка про Додаток Д7 (нагадаємо, що це рядки 15, 15.1 і 16.4), то жодних додаткових виправлень робити не слід. Посилюється такий помилковий висновок ще й тим, що згідно з

абз. першим п. 199.4 ПКУ платник податку зобов’язаний за підсумками календарного року здійснити перерахунок частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. Отже, у результаті такого перерахунку автоматично відбудеться коригування сум розподіленого протягом поточного року «вхідного» ПДВ, причому без будь-якого зв’язку з виправленням минулорічної помилки.

Проте,

якщо абстрагуватися від перехідних моментів, пов’язаних з набуттям чинності з 01.01.2011 р. ПКУ, а також з початком використання нових форм ПДВ-звітності тільки з податкових періодів «березень/I кв. 2011 року», то не слід забувати, що будь-яка помилка в рядках минулорічних декларацій, які брали участь у розрахунку ЧВ згідно з алгоритмом, наведеним у табл. 1 Додатка Д7, вплине на значення ЧВ, визначене в декларації за останній звітний період минулого року. Як наслідок це призведе до перекручення в той чи інший бік сум ПДВ, які платник податків протягом поточного року (до моменту виправлення минулорічньої помилки) включає до складу податкового кредиту через рядок 15.1 декларації, що може спричинити заниження/завищення в окремих податкових періодах суми податку до сплати до бюджету або суми бюджетного відшкодування.

Крім того, необхідно пам’ятати і про згаданий вище

перерахунок частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, який передбачено абз. першим п. 199.4 ПКУ. Такий перерахунок здійснюється в порядку та за формою згідно з табл. 2 Додатка Д7, а його результати відображаються в податковій декларації за останній звітний (податковий) період року в рядку 16.4, за допомогою якого відбувається коригування податкового кредиту, відображеного протягом року (див. п.п. 4.5 розд. V Порядку № 41). Тому помилка, допущена у визначенні податкових зобов’язань у будь-якому звітному періоді минулого року, зрештою впливає на суму ПДВ, віднесену за весь минулий рік до складу податкового кредиту.

Таким чином, на наш погляд, для повного усунення впливу зазначеної помилки на правильність та достовірність ПДВ-звітності, якщо її виправлення відбувається

після подання декларації з ПДВ за останній звітний період минулого року, необхідно:

— виправити помилку у визначенні податкових зобов’язань минулого року в загальному порядку;

— виправити розрахунок значення ЧВ у табл. 1 і 2 Додатка Д7 шляхом подання уточненого Додатка Д7 за останній звітний період минулого року;

— виправити значення рядка 16.4 декларації з ПДВ за останній звітний період минулого року;

— виправити рядки 15.1 і 15.2 усіх декларацій з ПДВ за поточний рік до моменту виправлення помилки;

— сплатити відповідні штрафи та пені в розмірах та в порядку, установлених

ПКУ (докладно про це див. на с. 19 цього номера), а також сплатити недоїмку з ПДВ у разі її утворення.

Водночас маємо попередити наших читачів, що такий порядок виправлення жодним нормативним актом не передбачено, тому було б не зайвим перед його використанням погодити свої дії з місцевими податківцями або отримати від них індивідуальну податкову консультацію із цього приводу. До речі, при цьому не виключено, що контролюючі органи формально поставляться до вимог

Порядку № 41 щодо виправлення податкової звітності та дозволять здійснити уточнення тільки в декларації за останній звітний період поточного року.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі