Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Якщо сума поточного від’ємного значення з ПДВ більша за суму заниження ПДВ, то при виправленні помилки погашення недоплати здійснюється шляхом зменшення від’ємного значення

Редакція ПБО
Стаття

Якщо сума поточного від’ємного значення з ПДВ більша за суму заниження ПДВ, то при виправленні помилки погашення недоплати здійснюється шляхом зменшення від’ємного значення

 

Платник ПДВ допустив помилку в декларації з ПДВ, пов’язану із заниженням податкового зобов’язання. Виправити цю помилку планує в поточній декларації, додавши до неї уточнюючий розрахунок з позначкою «1 — додаток до декларації». У поточній декларації, до якої буде додано уточнюючий розрахунок, декларується від’ємне значення ПДВ, яке перекриває суму допущеної помилки. Чи потрібно окремо сплачувати суму недоплати?

 

Згідно з

п. 50.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім митної декларації або обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Згідно з

розділом IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 розділу II ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.

Унесення змін до податкової звітності за результатами самостійного виявлення помилок здійснюється у порядку, визначеному

статтею 50 розділу II ПКУ.

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку чи декларації, до якої включені уточнені показники, повинні бути подані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

У разі якщо платник відображає самостійно виявлені помилки у складі декларації за будь-який наступний податковий період, він заповнює уточнюючий розрахунок, робить відмітку у спеціальному полі «1 — додаток до декларації» та

погашає суму недоплати і штрафу у розмірі п’яти відсотків від суми недоплати, а також робить відмітку у декларації про одночасне подання з декларацією уточнюючого розрахунку.

Ураховуючи специфіку ПДВ та даної ситуації (декларування від’ємного значення в поточному періоді),

таке погашення здійснюється шляхом зменшення від’ємного значення ПДВ без окремої сплати суми недоплати.

 

Юрій ЛАПШИН, директор Департаменту
адміністрування податку на додану вартість ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі