Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Відображення у податковому обліку даних уточнюючого розрахунку, поданного як додаток до декларації з ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Відображення у податковому обліку даних уточнюючого розрахунку, поданого як додаток до декларації з ПДВ

 

Як у Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ реалізовано право платника на виправлення помилки попереднього періоду шляхом відображення виправлених показників у декларації за наступний звітний період?

 

У

п. 50.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачено, що платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний:

а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

На виконання цих норм у

Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженому наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41 (далі — Порядок № 41), передбачено, що платник може подати уточнюючий розрахунок як самостійний документ, або уточнюючий розрахунок як додаток до декларації за звітний період, у якому виявлено помилку.

Якщо помилку було виправлено за допомогою уточнюючого розрахунку,

поданого як самостійний документ, то дані гр. 6 по результативних ряд. 20.1, 23.1 23.2, 25 та 26, які збільшують/зменшують суму податкового зобов’язання чи суму заявленого бюджетного відшкодування, відображаються за особовим рахунком платника за датою подання такого розрахунку. Значення гр. 6 ряд. 24 такого уточнюючого розрахунку, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на показники ряд. 23 та 25 декларацій з ПДВ, враховується у ряд. 24 декларації з ПДВ за звітний період, у якому було подано такий уточнюючий розрахунок (п. 4 розд. IX
Порядку № 41
). При цьому дані такої декларації відображаються за особовим рахунком платника на загальних підставах.

Якщо помилку було виправлено за допомогою уточнюючого розрахунку,

поданого як додаток у складі декларації з ПДВ, то дані гр. 6 по результативних ряд. 20.1, 23.1 23.2, 25 та 26, які збільшують/зменшують суму податкового зобов’язання чи суму заявленого бюджетного відшкодування, відображаються у особовому рахунку як по окремому документу одночасно із даними декларації з ПДВ, у складі якої подано такий уточнюючий розрахунок (додаток). Значення гр. 6 ряд. 24 такого уточнюючого розрахунку, яке у майбутніх звітних періодах не вплинуло на показники ряд. 23 та 25 декларацій з ПДВ, враховується у ряд. 24 декларації з ПДВ, у складі якої подано такий уточнюючий розрахунок (додаток).

Таким чином, результат виправлення помилки, яка вплинула на розрахунки з бюджетом та виправляється за допомогою уточнюючого розрахунку, поданого як додаток у складі декларації, впливає на показники особового рахунку платника

одночасно з даними цієї декларації.

Якщо таким чином виправляється помилка, яка не вплинула на розрахунки з бюджетом, то вона враховується

безпосередньо у такій декларації (у ряд. 24).

 

Юрій ЛАПШИН, директор Департаменту
адміністрування податку на додану вартість ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі