Теми статей
Обрати теми

У відпустку чужим коштом: путівки за рахунок підприємства та профспілки

Редакція ПБО
Стаття

У відпустку чужим коштом: путівки за рахунок підприємства та профспілки

 

Хто вміє добре працювати, той уміє добре відпочивати… Та, на жаль, у наш час одного вміння для доброго відпочинку не достатньо. Адже для більшості з нас кращою вважається відпустка, проведена в санаторії, пансіонаті або будинку відпочинку. Однак при нинішніх цінах на путівки далеко не кожен може дозволити собі повноцінний відпочинок за свій рахунок. От і залишається працівникам сподіватися на отримання безоплатної або пільгової (зі знижкою) путівки від підприємства, фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності або профспілки. Ця стаття адресована саме тим роботодавцям, які, піклуючись про здоров’я своїх працівників, забезпечують їх безоплатними або пільговими путівками на відпочинок та санаторно-курортне лікування. У ній ми розповімо про порядок податкового та бухгалтерського обліку надання працівникам путівок, придбаних за рахунок підприємства або профспілкової організації*.

Алла СВІРІДЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

* Докладно про надання працівникам путівок за рахунок коштів ФТВП читайте у статті «Санаторно-курортне лікування за рахунок коштів ФТВП» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 45).

 

Документи статті

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

ПКУ

— Податковий кодекс України від
02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 2464

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

Інструкція № 21-5

— Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5.

Інструкція № 291

— Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291.

 

Якщо путівку оплачує роботодавець…

Можливість надання путівок за рахунок коштів підприємств особливо сумлінним працівникам, які успішно виконують свої трудові обов’язки, передбачено

ст. 145 КЗпП. Крім того, у ст. 185 КЗпП закріплено обов’язок роботодавця надавати путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безоплатно або на пільгових умовах вагітним жінкам та жінкам, які мають дітей до 14 років або дітей-інвалідів.

Не всі роботодавці дотримуються згаданих норм

КЗпП. Проте на деяких підприємствах надання путівок працівникам є традиційним сезонним заходом, а отже, виникає запитання: які ж податкові наслідки очікують роботодавців, які оплачують путівки працівникам за рахунок власних коштів?

 

Податок на доходи фізичних осіб

Відразу зауважимо, що з набуттям чинності

розд. IV ПКУ, який з 01.01.2011 р. регулює порядок оподаткування доходів фізичних осіб, жодних серйозних змін у частині оподаткування доходів у вигляді вартості путівок (їх частини), що оплачується за рахунок підприємства, не відбулося. На жаль, чинне законодавство, як і раніше, не передбачає жодних пільг щодо надання путівок працівникам за рахунок коштів підприємства. А це означає, що вартість путівки (її частина), сплачена підприємством, уключається до оподатковуваного доходу працівника, який її одержує.

Порядок визначення оподатковуваного доходу в цьому випадку має свої особливості.

Насамперед, при безоплатному розподілі путівок серед працівників має місце надання

доходу в негрошовій формі, тому об’єкт обкладення податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) повинен визначатися з урахуванням положень п. 164.5 ПКУ. Тобто база оподаткування в ситуації, що розглядається, розраховується виходячи з вартості путівки, яку визначено за звичайною ціною (з урахуванням ПДВ), помноженою на «натуральний» коефіцієнт, що визначається за формулою:

К = 100 : (100 - Сп),

де

К — коефіцієнт;

Сп

— ставка податку, установлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Нагадаємо: при ставці ПДФО 15 % величина «натурального» коефіцієнта становить

1,176471, а при ставці 17 % — 1,204819.

Для визначення звичайної ціни до 01.01.2013 р. необхідно застосовувати положення

п. 1.20 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, а із зазначеної дати — ст. 39 ПКУ.

Якщо підприємство оплачує тільки частину вартості путівки, а решту оплачує сам працівник, то ПДФО утримується з різниці між звичайною ціною путівки та сумою, сплаченою працівником, з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

Наступна важлива умова, яку необхідно виконати, щоб правильно утримати ПДФО із суми доходу у вигляді безоплатно наданої (пільгової) путівки, полягає у правильній класифікації цих доходів для цілей оподаткування. Тобто потрібно визначити, до якого виду доходу належить оплата вартості путівки: до заробітної плати чи до додаткового блага. Щоб розмежувати ці поняття, проаналізуємо окремі положення

ПКУ.

Так, до

додаткового блага належать грошові кошти, матеріальні або нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податків його роботодавцем, якщо такий дохід не є заробітною платою і не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму (п.п. 14.1.47 ПКУ).

Заробітна плата

— основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податків у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (п.п. 14.1.48 ПКУ).

Аналізуючи наведені терміни, можна зробити висновок, що

оплата вартості путівки за рахунок коштів підприємства є доходом працівника у вигляді заробітної плати. Ґрунтується цей висновок на таких аргументах:

— по-перше, вартість путівок працівникам і членам їх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок, за рахунок коштів підприємства

належать до інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які включаються до фонду оплати праці на підставі п.п. 2.3.4 Інструкції № 5;

— по-друге,

надання путівок працівникам підприємства здійснюється у зв’язку з відносинами трудового найму. Підтвердженням цьому є те, що можливість заохочення працівників за сумлінну працю або високі досягнення у роботі путівками на санаторно-курортне лікування і відпочинок, як правило, передбачена колективним або індивідуальним трудовим договором. Більш того, навіть коли в колективному або індивідуальному трудовому договорі таких положень немає, то них зазвичай присутня фраза про регулювання відносин між підприємством і працівником відповідно до норм трудового законодавства України. А, як уже було зазначено вище, можливість (а в окремих випадках — обов’язок) надання роботодавцем безоплатних (або частково оплачуваних) путівок передбачена положеннями ст. 145 і 185 КЗпП.

Таким чином, вартість оплаченої підприємством путівки (її частина), є складовою частиною заробітної плати, а отже, така виплата:

— у складі заробітної плати обкладається ПДФО за ставкою, установленою

п. 167.1 ПКУ (до суми доходу, що не перевищує 9410 грн., застосовується ставка 15 %, а сума перевищення обкладається за ставкою 17 %). При цьому з граничною величиною (9410 грн.) порівнюється загальна сума нарахованої заробітної плати та вартість путівки з урахуванням «натурального» коефіцієнта (див. лист ДПАУ від 03.02.2011 р. № 2918/7/17-0717 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12);

— ураховується при визначенні граничного розміру доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги (далі — ПСП). Нагадаємо, що розмір доходу, за якого фізична особа має право на ПСП,

у 2011 році становить 1320 грн., а для одного з батьків, який утримує двох і більше дітей віком до 18 років, — 1320 грн. х кількість дітей, на яких надається пільга;

— об’єкт обкладення ПДФО зменшується на суму утриманого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та ПСП (за її наявності).

Слід зауважити, що при сьогоднішніх цінах на путівки загальна сума заробітної плати та вартість путівки з урахуванням натурального коефіцієнта часто перевищує 9410 грн. Порядок розрахунку ПДФО в такому разі проілюструємо на прикладі.

Приклад.

Заробітна плата працівника підприємства в червні 2011 року склала 5000 грн. Крім того, у цьому місяці за рахунок коштів підприємства придбана і надана працівнику путівка на оздоровлення вартістю 6000 грн.

Оскільки загальна сума зарплати та вартості путівки перевищує 9410,00 грн., то з метою оподаткування вона має бути розподілена на частки, що підпадають під оподаткування за ставкою 15 % (9410 грн.), і з перевищення — 17 %.

Отже, оподаткуванню за ставкою 15 % підлягає вся сума зарплати за червень 2011 року (5000 грн.) та частина вартості путівки з урахуванням «натурального» коефіцієнта (4410 грн.). При цьому частина чистої вартості путівки (без урахування «натурального» коефіцієнта), яка потрапила під оподаткування за ставкою 15 %, становить 3748,50 грн. (4410 грн. : 1,176471).

1. Розрахуємо суму ПДФО, утриманого за ставкою 15 % з доходу в розмірі 9410 грн.:

(9410 грн. - 9410 грн. х 3,6 %) х 15 % = 1360,69 грн.

2. Визначимо частину чистої вартості путівки, що підлягає оподаткуванню за ставкою 17 %:

6000 грн. - 3748,50 грн. = 2251,50 грн.

3. Визначимо об’єкт оподаткування частини чистої вартості путівки за ставкою 17 %:

2251,50 грн. х 1,204819 = 2712,65 грн.

4. Розрахуємо суму ПДФО, що підлягає утриманню з частини вартості путівки за ставкою 17 %:

(2712,65 грн. - 2712,65 грн. х 3,6 %) х 17 % = 444,55 грн.

5. Загальна сума ПДФО, що підлягає утриманню із загального оподатковуваного доходу працівника за червень 2011 року, становитиме:

1360,69 грн. + 444,55 грн. = 1805,24 грн.

 

Оскільки оплата вартості путівки є доходом у негрошовій формі, ПДФО при виплаті такого доходу сплачується до бюджету у строки, установлені

п.п. 168.1.4 ПКУ, а саме: протягом банківського дня, наступного за днем надання путівки працівнику.

У

Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вартість путівки (її частина), сплачена роботодавцем, відображається з ознакою доходу «101».

 

Єдиний соціальний внесок

База обкладення єдиним внеском на загальнообов’язкове соціальне страхування (далі — ЄСВ) визначена

ст. 7 Закону № 2464 і включає, зокрема, суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, що складаються з основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. При цьому при визначенні видів виплат, які належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, для цілей обчислення ЄСВ слід керуватися Інструкцією № 5 (п.п. 4.3.5 Інструкції № 21-5).

Ви вже знаєте, що оплата вартості путівки за рахунок коштів підприємства включається до фонду оплати праці у складі заохочувальних та компенсаційних виплат відповідно до

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5. У зв’язку з цим сума оплати вартості путівки (її частини) за рахунок коштів роботодавця потрапляє до бази для нарахування та утримання ЄСВ (див. лист ПФУ від 18.02.2011 р. № 3116/03-30). При цьому до бази для нарахування та утримання ЄСВ сума оплати вартості путівки або її частини включається, на нашу думку, з урахуванням згаданого вище «натурального» коефіцієнта, який розраховується відповідно до п. 164.5 ПКУ. Адже саме ця сума буде нарахованою за даними бухгалтерського обліку. Водночас зауважимо, що на сьогодні будь-які роз’яснення фахівців Пенсійного фонду з цього питання відсутні, а Закон № 2464, який регулює умови та порядок нарахування і сплати ЄСВ, не містить норми, що визначає механізм обчислення бази обкладення ЄСВ у разі виплати доходу в негрошовій формі.

Крім того, слід пам’ятати: згідно з

ч. 3 ст. 7 і п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464 нарахування ЄСВ здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, яка дорівнює п’ятнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб та у 2011 році становить: у січні — березні — 14115,00 грн., у квітні — вересні — 14400,00 грн., у жовтні — листопаді — 14775,00 грн., у грудні — 15060,00 грн.

Сплатити ЄСВ необхідно в такі строки:

у частині нарахувань — одночасно з наданням путівки працівнику, тобто в день її видачі;

у частині утримань — не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем надання путівки.

 

Податок на прибуток

Правильні висновки щодо того, які ж податкові наслідки очікують підприємство, що надало своєму працівнику безоплатну путівку, можна зробити тільки розібравшись у сутності такої операції.

Отже, у податковому обліку з прибутку надання працівнику путівки за рахунок коштів підприємства слід розглядати як перепродаж раніше придбаної в сторонньої організації путівки своєму працівнику. Водночас підприємство надає працівнику путівку в частині, оплаченій підприємством, в обмін на його сумлінну працю (тобто платою за путівку є праця працівника). Отже, на нашу думку, для цілей оподаткування на прибуток ця операція є

бартерною операцією (п.п. 14.1.10 ПКУ).

Дохід від здійснення бартерної операції в підприємства виникає на підставі

п.п. 135.4.1 ПКУ. Нагадаємо: відповідно до цього підпункту до складу доходів від операційної діяльності включаються, зокрема, доходи від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг. При цьому для цілей оподаткування прибутку під реалізацією товарів розуміють будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовим договорам, що передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію.

Водночас суму витрат на придбання путівки підприємство

має право віднести до складу витрат операційної діяльності за статтею собівартість реалізованих товарів (п.п. 138.1.1 ПКУ).

Зверніть увагу: при формуванні доходів та витрат слід обов’язково врахувати такі правила, передбачені

ПКУ:

по-перше, витрати, що формують собівартість реалізованої путівки, визнаються витратами звітного періоду, в якому визнано доходи від її реалізації, тобто в періоді передачі путівки працівнику (п. 138.4 ПКУ);

по-друге, величина як доходів, так і витрат, від здійснення бартерної операції повинна визначатися з урахуванням вимог п. 153.10 ПКУ, тобто виходячи з договірних цін, але не нижче (вище) звичайної ціни.

Однак це ще не все. Відповідно до

п. 142.1 ПКУ до складу витрат платника податку включаються витрати на оплату праці фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, що включають нараховані витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг, витрати на оплату авторської винагороди та за виконання робіт, послуг відповідно до договорів цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, установлена за домовленістю сторін згідно з колективними договорами (угодами).

Ми вже звертали увагу, що оплата вартості путівки за рахунок коштів роботодавця включається до фонду оплати праці на підставі

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5. Отже, якщо можливість придбання та надання працівникам путівок на оздоровлення та відпочинок за рахунок коштів підприємства передбачено в колективному договорі, то підприємство має право включити вартість путівки (з урахуванням ПДВ та «натурального» коефіцієнта) до складу витрат на підставі п. 142.1 ПКУ і пп. 138.10.1 — 138.10.4 ПКУ.

Аналогічної точки зору дотримуються і податківці. Так, у своєму

листі від 27.04.2011 р. № 11957/7/15-0317 фахівці ДПАУ зазначають, що на підставі тільки трудових договорів та за умови документального підтвердження відповідних витрат підприємство має право включати до складу витрат на оплату праці найманих працівників основну і додаткову зарплати, інші види заохочень виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, відшкодувань вартості товарів, послуг. Будь-яка інша виплата працівнику у грошовій або натуральній формі, яка встановлюється за домовленістю сторін, у разі відсутності колективного договору не включається до складу витрат такого платника податків.

Що ж до сум ЄСВ, нарахованих на вартість путівки, оплачену підприємством, то вони включаються до витрат підприємства відповідно до

п. 143.1 ПКУ і п.п. 138.10.4 ПКУ.

 

Податок на додану вартість

При придбанні путівки підприємство має право на податковий кредит з ПДВ, а при її видачі працівнику слід нарахувати податкове зобов’язання з ПДВ. Аргументуємо свою точку зору, а почнемо з обґрунтування необхідності нарахування податкових зобов’язань з ПДВ.

Відповідно до

п. 185.1 ПКУ об’єктом обкладення ПДВ є, зокрема, операції з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України. При цьому до постачання товарів, згідно з п.п. 14.1.191 ПКУ, прирівнюються будь-яка передача права на розпорядження товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

При цьому база обкладення ПДВ при постачанні товарів, у тому числі в межах бартерних операцій визначається виходячи з фактичної ціни операції, але

не нижче звичайної ціни (п. 188.1 ПКУ).

Отже,

при видачі працівнику путівки підприємство зобов’язане нарахувати зобов’язання з ПДВ виходячи зі звичайних цін.

Зауважимо: єдиний

виняток із цього правила передбачено п.п. 197.1.6 ПКУ, згідно з яким звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів. Водночас, придбаваючи путівки в зазначених випадках та безоплатно надаючи їх своїм працівникам, необхідно пам’ятати про необхідність подання до органів ДПС Звіту про суми податкових пільг за формою, передбаченою додатком до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

А тепер стосовно права на податковий кредит.

Згідно з

п. 198.3 ПКУ податковий кредит звітного періоду складається із сум податку, нарахованих (сплачених) у зв’язку з придбанням товарів та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності. Операція з надання путівок працівникам розглядається як господарська операція. Отже, підприємство за наявності податкової накладної має право відобразити податковий кредит з ПДВ, сплаченого у складі вартості путівки при її придбанні.

 

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку вартість оплачених підприємством путівок відображається відповідно до

Інструкції № 291 на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». При цьому за дебетом субрахунку 331 відображається придбання путівок, а за кредитом — їх видача працівникам підприємства.

Порядок відображення операцій з придбання та надання працівнику безоплатної путівки розглянемо на прикладі.

Приклад.

Підприємство в червні 2011 року придбало у сторонньої організації путівку до санаторію для одного з працівників адміністрації підприємства. Вартість путівки становила 4560,00 грн. (у тому числі ПДВ 20 % 760,00 грн.). На момент придбання путівки її звичайна ціна дорівнювала договірній ціні.

Сума заробітної плати працівника в місяці надання путівки (червень 2011 року) склала 3000,00 грн.

Можливість надання працівникам путівок на оздоровлення та відпочинок за рахунок коштів підприємства передбачена в колективному договорі в розділі «Оплата праці».

Дохід працівника, отриманий у вигляді вартості путівки, з урахуванням «натурального» коефіцієнта становить: 4560 х 1,176471 = 5364,71 (грн.).

Бухгалтерський та податковий облік операцій, пов’язаних з придбанням та наданням путівки до санаторію, наведемо в таблиці.

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

2

3

4

5

6

7

1

Оплачено вартість путівки

371

311

4560,00

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (за наявності податкової накладної)

641/ПДВ

644

760,00

3

Отримано путівку

331

631

3800,00

4

Списано суму відображеного раніше податкового кредиту з ПДВ

644

631

760,00

5

Здійснено залік заборгованостей

631

371

4560,00

6

Видано путівку працівнику

377

331

3800,00

3800,00

3800,00

7

Нараховано зобов’язання з ПДВ
(звичайна ціна визначена на рівні ціни придбання путівки)

377

641/ПДВ

760,00

8

Сплачено ЄСВ, нарахований на вартість путівки, виданої працівнику
(5364,71 х 37,26 %)

657

311

1998,89

9

Сплачено ЄСВ у частині утримань
(5364,71 х 3,6 %)*

657

311

193,13

10

Сплачено ПДФО, утриманий з вартості безоплатно переданої працівнику путівки
((5364,71 - 193,13) х 15 %)

641/ПДФО

311

775,74

11

Нараховано заробітну плату за червень 2011 року

92

661

3000,00**

3000,00

12

Вартість путівки включено до фонду оплати праці за червень 2011 року

92

661

5364,71

5364,71

13

Нараховано ЄСВ
((5364,71 + 3000) х 37,26 %)

92

657

3116,69

3116,69

14

Утримано ЄСВ
((5364,71 + 3000) х 3,6 %)

661

657

301,13

15

Утримано ПДФО
((8364,71 - 301,13) х 15 %)

661

641/ПДФО

1209,54

16

Сплачено ЄСВ у частині нарахувань

657

311

1117,80

17

Сплачено ЄСВ у частині утримань

657

311

108,00

18

Сплачено ПДФО

641/ПДФО

311

433,80

19

Здійснено залік заборгованості працівника за видану путівку в рахунок нарахованої йому заробітної плати

661

377

4560,00

20

Виплачено заробітну плату працівнику
(8364,71 - 301,13 - 1209,54 -
- 4560)

661

301

2294,04

* Звертаємо увагу: Інструкція № 21-5 не містить вимог про обов’язкову сплату ЄСВ у частині утримань при кожній виплаті доходу, однак для зручності більшість бухгалтерів вважають за краще перераховувати як нараховану, так і утриману суму єдиного внеску одночасно.

** Заробітна плата повинна виплачуватися не рідше двох разів на місяць (ст. 115 КЗпП), однак для спрощення прикладу проводки з виплати авансу не наводяться.

 

Такими є податкові наслідки придбання путівки за рахунок коштів підприємства. Як бачимо, вони несприятливі як для роботодавця, так і для працівника. Як більш вигідний варіант можна запропонувати здійснити придбання путівки через профспілкову організацію (звісно, якщо така є на підприємстві та працівник є її членом). У чому ж привабливість такого способу забезпечення працівників безоплатними (пільговими) путівками?

 

Якщо путівка надана за рахунок коштів профспілки…

Профспілки діють на підставі своїх статутів та затверджених кошторисів. Вони самостійно, незалежно від підприємства, займаються розподілом путівок та вирішують, безоплатно чи з частковою оплатою видаватимуться путівки. Рішення приймається загальними зборами, конференцією або виборним органом профспілкової організації чи об’єднання (профспілковим комітетом тощо) на підставі заяв членів профспілки та оформляється протоколом.

Згідно з

п.п. 165.1.35 ПКУ не включаються до складу місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої професійної спілки, створеної згідно із законодавством України.

Таким чином,

вартість путівок (її частина), наданих профспілкою, не підлягає обкладенню ПДФО при виконанні таких умов:

— путівку надає

професійна спілка, створена відповідно до законодавства України;

— путівка надається

члену профспілки, до якої він сплачує профспілкові внески;

— путівка призначена

для відпочинку, оздоровлення та лікування, у тому числі для реабілітації інвалідів, на території України члена профспілки та/або його дітей віком до 18 років.

При цьому обмеження щодо вартості та кількості неоподатковуваних путівок, що надаються за рахунок коштів профспілки,

ПКУ не встановлено.

Отже,

вартість путівки, наданої працівнику підприємства за рахунок коштів профспілки, не включається до складу його оподатковуваного доходу та не підлягає обкладенню ПДФО.

Вартість путівки (її частина), що оплачена профспілковою організацією та

не обкладається ПДФО згідно з п.п. 165.1.35 ПКУ, відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «156».

При невиконанні хоча б однієї з перелічених вище умов вартість путівки (її частина), оплачена за рахунок коштів профспілки, обкладається ПДФО за прогресивною шкалою (за ставками 15 і 17 %) як дохід у вигляді додаткового блага
(з урахуванням «натурального» коефіцієнта).

Наприклад, це стосується надання безоплатної путівки чоловіку або дружині фізичної особи — члена профспілки, які не є членами цієї профспілки, або надання безоплатної (пільгової) путівки для лікування члена профспілки за кордоном.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вартість путівки, що обкладається ПДФО, відображається

з ознакою доходу «126» як дохід у вигляді додаткового блага.

ЄСВ вартість путівок, наданих членам профспілки або членам їх сім’ї, не обкладається, оскільки зазначені особи не є її працівниками.

У податковому та бухгалтерському обліку підприємства видача путівок за рахунок профспілки не відображається

, оскільки відбувається без його участі.

Виняток із цього правила — підприємства, що перераховують профспілковій організації грошові кошти, які згодом будуть спрямовані на придбання путівок для своїх працівників. У цьому випадку підприємство може розраховувати на включення сум такої благодійної допомоги до складу витрат на підставі

п.п. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ. Нагадаємо: згідно із зазначеною нормою ПКУ до складу витрат підприємства включаються суми коштів, перераховані роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, передбачені колективними договорами (угодами) відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV, у межах 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік.

При цьому, якщо за результатами попереднього звітного року платником податку отримано від’ємний результат об’єкта оподаткування, то сума коштів, що перераховуються, визначається з урахуванням оподатковуваного прибутку, отриманого в році, що передує року декларування такого річного від’ємного значення, але не раніше ніж за чотири попередні звітні роки.

А тепер стосовно ПДВ.

Операції з надання путівок на лікування, оздоровлення та відпочинок членам профспілки та членам їх сімей є об’єктом обкладення ПДВ (

п. 185.1 ПКУ). Виняток становлять операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів, які згідно з п.п. 197.1.6 ПКУ звільняються від ПДВ.

Таким чином, якщо профспілкова організація є платником ПДВ, вона повинна нарахувати податкові зобов’язання при видачі путівки члену профспілки.

Що стосується

реєстрації профспілкової організації платником ПДВ, то така необхідність згідно з вимогами п. 181.1 ПКУ виникне в разі здійснення такою організацією протягом останніх 12 календарних місяців операцій, що підлягають обкладенню ПДВ, в обсязі, що перевищує 300000 грн. (без урахування ПДВ).

Як бачимо, чинне законодавство не сприяє прояву турботи про здоров’я працівників з боку роботодавців. Надання працівникам безоплатних путівок або путівок з частковою оплатою тягне за собою негативні наслідки як для роботодавця, так і для самого працівника. Але для підприємств, які незважаючи на ці наслідки придбали або придбаватимуть путівки для своїх працівників, а також для профспілкових організацій, що надають путівки своїм членам, а також членам їх сім’ї, ця стаття стане помічником у роботі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі