Теми статей
Обрати теми

Додаткові підстави для звільнення з ініціативи роботодавця

Редакція ПБО
Стаття

Додаткові підстави для звільнення з ініціативи роботодавця

 

1. Звільнення за одноразове грубе порушення трудових обов’язків (

п. 1 ст. 41 КЗпП)

Зазначена підстава для звільнення може застосовуватися до керівника підприємства (філії, представництва, відділення, іншого відокремленого підрозділу), його заступників, головного бухгалтера підприємства, його заступників (

п. 1 ст. 41 КЗпП).

Керівника підприємства звільняє власник. Якщо йдеться про господарське товариство з декількома власниками (наприклад, акціонерне товариство), рішення приймається загальними зборами засновників (акціонерів). При цьому необхідно не просто скликати збори, а й дотримати строки та процедуру повідомлення про майбутні збори, передбачені законодавством та установчими документами (докладно див. «Зміна директора підприємства» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 58).

Під заступником керівника для застосування звільнення за

п. 1 ст. 41 КЗпП розуміються не лише особи, в назві посади яких є слово «заступник», а й ті особи, які фактично виконують функції заступника керівника на підставі відповідних наказів, розпоряджень, статутів підприємства тощо.

На підставі

п. 1 ст. 41 КЗпП може бути звільнено особу, яка згідно з посадовою інструкцією виконує обов'язки головного бухгалтера, незалежно від того, як називається її посада (наприклад, старший бухгалтер).

Вирішуючи питання про те, чи є порушення трудових обов'язків грубим, необхідно виходити з характеру проступку, обставин, за яких його вчинено, з того, якої шкоди було завдано або могло бути завдано проступком, а також ураховувати попередню роботу працівника (

абз. другий п. 27 постанови Пленуму ВСУ з трудових спорів).

Звільнення керівника підприємства (філії, представництва, відділення, іншого відокремленого підрозділу), його заступників, головного бухгалтера підприємства, його заступників за одноразове грубе порушення трудових обов'язків

не потребує звернення до профспілкового комітету.

При звільненні за цією статтею у трудовій книжці робиться такий запис: «

Звільнений за одноразове грубе порушення трудових обов'язків, п. 1 ст. 41 КЗпП».

Як окрему підставу для звільнення названо також винні дії керівника підприємства, установи, організації, унаслідок чого заробітна плата виплачувалася несвоєчасно або в розмірах, нижчих від установленого законом розміру мінімальної заробітної плати (

п. 11 ст. 41 КЗпП). Проте ця норма як підстава для розірвання трудового договору практично ніколи не застосовується.

 

2. Звільнення васлідок втрати довіри до працівника (

п. 2 ст. 41 КЗпП) або у зв'язку із вчиненням працівником аморального проступку (п. 3 ст. 41 КЗпП).

Звільнення внаслідок втрати довіри

(п. 2 ст. 41 КЗпП) може бути визнано обґрунтованим, якщо працівник, який безпосередньо обслуговує грошові або товарні цінності (зайнятий їх прийманням, зберіганням, транспортуванням, розподілом тощо) учинив умисно або з необережності дії, які дають роботодавцю підстави для втрати до нього довіри (зокрема, порушення правил проведення операцій з матеріальними цінностями). При встановленні в передбаченому законом порядку факту вчинення працівниками розкрадання, хабарництва та інших корисливих правопорушень цих працівників може бути звільнено на підставі втрати довіри до них і у випадку, якщо зазначені дії не були пов'язані з їх роботою (абз. другий п. 28 постанови Пленуму ВСУ з трудових спорів).

За вчинення аморального проступку, несумісного з продовженням роботи

(п. 3 ст. 41 КЗпП), може бути звільнено тільки тих працівників, які займаються виховною діяльністю, наприклад, вихователі, вчителі, викладачі, практичні психологи, соціальні педагоги, майстри виробничого навчання, методисти, педагогічні працівники позашкільних закладів. Таке звільнення допускається як за вчинення аморального проступку при виконанні трудових обов'язків, так і не пов'язаного з ними (учинення такого проступку в громадських місцях або в побуті). Звільнення буде визнано неправомірним, якщо його проведено тільки внаслідок загальної оцінки поведінки працівника, не підтвердженої конкретними фактами (абз. третій п. 28 постанови Пленуму ВСУ з трудових спорів).

Працівника може бути звільнено з ініціативи роботодавця за декількома підставами. При цьому має бути дотримано вимоги до звільнення за кожною з підстав звільнення.

Наказ про звільнення за будь-якою з розглянутих підстав, коли розірвання трудового договору відбувається з ініціативи роботодавця, має містити вказівку на фактичні дані, які стали причиною звільнення, підтверджені документально або іншими допустимими засобами доведення.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі