Теми статей
Обрати теми

Самозняття з ПДВ-реєстрації при зниженні обсягів постачання («загальна» підстава — п.п. «а» п. 184.1 ПКУ)

Редакція ПБО
Стаття

Самозняття з ПДВ-реєстрації при зниженні обсягів постачання
(«загальна» підстава — п.п. «а» п. 184.1 ПКУ)

 

Анулювання ПДВ-реєстрації може відбуватися як з ініціативи податкового органу, так і за рішенням платника податків. Відповідні для цього підстави перелічені в п. 184.1 ПКУ. Із них насамперед розглянемо загальний випадок, обумовлений п.п. «а» цього пункту — коли платник податків при зниженні обсягів оподатковуваних операцій може «відмовитися» від ПДВ за власним бажанням.

Людмила СОЛОШЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Отже, «

загальну» підставу анулювання ПДВ-реєстрації (п.п. «а» п. 184.1 ПКУ) сформульовано так:

«184.1. Реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається в разі, якщо:

а)

будь-яка особа, зареєстрована як платник податку протягом попередніх 12 місяців, подала заяву про анулювання реєстрації, якщо загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг, що надаються такою особою, за останні 12 календарних місяців була меншою від суми, визначеної статтею 181 цього Кодексу, за умови сплати суми податкових зобов'язань у випадках, визначених цим розділом».

За цією підставою платник податків має право анулювати ПДВ-реєстрацію

за власним бажанням (п. 184.2 ПКУ, п. 3.1 розд. V Положення № 978). Отже, п.п. «а» дає можливість особі, подавши заяву, добровільно залишити лави платників ПДВ, за умови, що вона відповідає критеріям, обумовленим цим пунктом. При цьому загалом такі критерії стисло можна охарактеризувати як зниження «необхідного» обсягу постачання — падіння обсягів оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців у платника податків нижче граничної величини в 300 тис. грн. Отже, якщо особа в такому разі формально не відповідає критеріям платника з п. 181.1 ПКУ, то її ПДВ-реєстрація може бути анульована*.

* Вважаємо, за підставою з п.п. «а» знятися з ПДВ-реєстрації (при дотриманні інших умов) можуть також і особи (з первісно невеликими обсягами), які реєструються платниками ПДВ добровільно (тобто відповідно до п. 182.1 ПКУ), адже п.п. «а» починається словами «

будь-яка особа…» (хоча для «добровольців», зауважимо, також існує і «своя» окрема підстава анулювання з п.п. «и» п. 184.1 ПКУ; докладніше про неї див. статтю на с. 25).

Слід мати на увазі: у цьому випадку анулювання ПДВ-реєстрації за

п.п. «а» стає можливим тільки при одночасному дотриманні таких умов:

1) особа була платником ПДВ не менше 12 місяців

. Так, самоанулюватися за п.п. «а» можна не раніше, ніж через 12 місяців перебування в лавах платників ПДВ, тобто пробувши платником ПДВ як мінімум 1 рік (на цей момент зверталася увага і в листі ДПАУ від 14.02.2011 р. № 4021/7/16-1417 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 17). При цьому, як уточнюється в п. 1.1 розд. V Положення № 978, подати заяву на анулювання ПДВ-реєстрації платник податків має право вже після закінчення таких 12 календарних місяців реєстрації платником ПДВ, починаючи з наступного дня після дня, що відповідає числу і місяцю реєстрації особи платником ПДВ. Виходить, якщо особа зареєструвалася платником ПДВ, наприклад, 14 червня 2010 року (тобто не з початку періоду), то при дотриманні всіх інших умов заяву на анулювання ПДВ-реєстрації вона може подавати вже починаючи з 15 червня 2011 року — тобто після року роботи в статусі платника ПДВ. У всякому разі будь-якого іншого («особливого») порядку відліку 12 «календарних» місяців (як це, наприклад, зроблено в п. 1.3 розд. V Положення № 978 для випадку анулювання ПДВ-реєстрації за підставою з п.п. «г» п. 184.1 ПКУ) у цьому випадку Положенням № 978 не передбачено.

У цілому ж, слід зауважити,

п.п. «а» п. 184.1 ПКУ при цьому прискорив можливість анулювання ПДВ-реєстрації за власним бажанням, адже тепер «відмовитися» від ПДВ можна на рік раніше: не через 24 (як це, передбачалося раніше п.п. «а» п. 9.8 Закону про ПДВ), а вже через 12 місяців перебування в лавах платників ПДВ;

2) обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 місяців стали нижче 300 тис. грн.

У цьому випадку важливо, щоб протягом останніх 12 місяців роботи

обсяги оподатковуваних операцій були нижче граничної величини в 300 тис. грн. (отже, анулювання ПДВ-реєстрації за підставою з п.п. «а» фактично розраховано на платників податків, в яких відбулося зниження обсягів постачання). Тому, якщо останнім часом обсяги впали і стали невеликими, то суб'єкт господарювання має право самостійно вирішити, як йому бути далі: залишатися платником ПДВ або ж вийти з платників цього податку за власним бажанням (зауважимо, право вибору в цьому випадку залишається саме за платником податків, отже, податковий орган скасувати ПДВ-реєстрацію через невеликий обсяг постачання платника податків за підставою з п.п. «а» не може, на відміну, наприклад, від підстав з пп. «г» або «и» п. 184.1 ПКУ, коли внаслідок неналежних обсягів постачання рішенням податкового органу ПДВ-реєстрацію платника податків може бути анульовано).

До того ж, як передбачає

п. 1.1 розд. V Положення № 978, сам загальний обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців у цьому випадку визначається за даними податкових декларацій, поданих за останні 12 поточних календарних місяців податковому органу. У зв'язку з цим нагадаємо, що традиційно в цих цілях податківці використовують показник рядка 6.1 декларації з ПДВ (у колишній формі декларації — відповідно показник рядка 5.1), в якому із загального обсягу операцій виділено «оподатковувані» постачання — операції, що є об'єктом оподаткування, і який, однак, і в минулі часи, і зараз формується з урахуванням операцій, звільнених від оподаткування (тобто пільгових операцій). Попутно зауважимо: на те, що в розрахунку «оподатковуваних обсягів» не беруть участі тільки операції, що не є об’єктом оподаткування (а враховуються: (1) операції, що обкладаються ПДВ за ставкою 20 % і 0 %, і (2) звільнені та тимчасово звільнені від обкладення ПДВ операції), зверталася увага і в консультації, розміщеній в розділі 130.04 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ (раніше аналогічні роз'яснення можна було зустріти, наприклад, у листі ДПАУ від 03.04.2008 р. № 3011/6/16-1515-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11).

Не висловлюватимемо вкотре свою незгоду з цього приводу (на нашу думку, пільгові операції нарівні з операціями-«необ’єктами» ураховуватися в цьому випадку також не повинні, і на підтримку такого підходу, зауважимо, не так давно виступав і ВАСУ, див., наприклад,

інформаційний лист від 02.08.2010 р. № 1172/11/13-10 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 72), зазначимо лише, що з урахуванням приписів п. 1.1 розд. V Положення № 978 для порівняння з межею в 300 тис. грн. податківці, вочевидь, орієнтуватимуться на показник рядка 6.1 «останніх» 12 декларацій, що, у свою чергу, доведеться враховувати платнику податків (інакше при розрахунку обсягів у будь-який інший спосіб податковий орган може вирішити, що «потрібні» умови не дотримуються і законні підстави для анулювання ПДВ-реєстрації за п.п. «а» при цьому відсутні).

І ще один момент. Ураховуючи, що зниження «обсягів» у цьому випадку має підтверджуватися даними декларацій, така процедура зняття з ПДВ-реєстрації тим самим фактично змушує платника податків подавати

разом із заявою на анулювання також і декларацію з ПДВ за «останній» 12-й звітний період (що охоплює при цьому період з першого дня останнього календарного місяця перебування в лавах платників ПДВ до дня анулювання, п.п. «б» п. 202.1, п. 184.6 ПКУ);

3) має бути проведено розрахунки з бюджетом (сплачено ПДВ) за «останній» звітний період

. Згідно з п. 184.8 ПКУ, пп. 3.2.1, 3.2.4 розд. V Положення № 978 ПДВ-реєстрацію в цьому випадку анулюють тільки за умови проведення платником податків розрахунків з бюджетом за «останній» звітний податковий період. Інакше, як передбачено п.п. 3.2.4 розд. V Положення № 978, податковий орган протягом 10 календарних днів із моменту отримання заяви про анулювання від платника податків має право звернутися до нього із письмовою пропозицією подати нову заяву про анулювання після проведення розрахунків з бюджетом. Причому в цьому випадку ПДВ-реєстрацію буде анулювано на день, наступний за днем проведення «останніх» розрахунків з бюджетом за податковими зобов'язаннями «останнього» податкового періоду (п. 184.8 ПКУ). Отже, добровільно знятися з ПДВ, як бачимо, удасться тільки не будучи при цьому «боржником» перед бюджетом.

Узагальнюючи всі перелічені умови самоанулювання, можна дійти такого висновку: з урахуванням установлених вимог законодавства для платника податків, який бажає «знятися з ПДВ» за власним бажанням при зниженні обсягів постачання,

ідеальною, мабуть, буде ситуація, коли до заяви на анулювання ПДВ-реєстрації (разом зі Свідоцтвом та всіма його завіреними копіями) також додаватиметься ПДВ-декларація за «останній» звітний період, за якою до того ж буде вже сплачено ПДВ (тобто проведено розрахунки з бюджетом). У такому разі всі необхідні умови буде виконано, а отже, анулювання ПДВ-реєстрації буде можливим безпосередньо на дату подання заяви платником податків (п. 7 розд. V Положення № 978). Хоча, звісно, слід визнати, прямого обов'язку звітувати та сплачувати ПДВ востаннє в такий спосіб (тобто як би по-особливому — «достроково» — до загальновстановлених пп. 49.18 і 57.1 ПКУ «єдиних» строків «подання» і «сплати») для платника податків, який анулюється, не встановлено. Але тоді потрібно бути готовим до того, що процес самоанулювання може дещо затягтися.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі