Теми статей
Обрати теми

Якщо протягом 12 місяців ПДВ-звітність не подається та/або подається з прокресленнями (підстава — п.п. «г» п. 184.1 ПКУ)

Редакція ПБО
Стаття

Якщо протягом 12 місяців ПДВ-звітність не подається та/або подається з прокресленнями
(підстава — п.п. «г» п. 184.1 ПКУ)

 

Далі зупинимося на ще одній можливій підставі анулювання ПДВ-реєстрації, пов'язаній уже з поданням/неподанням ПДВ-звітності. У цьому випадку з числа платників ПДВ може бути виключено особу, яка протягом року не подає ПДВ-декларації або подає їх «порожніми» — з прокресленнями.

Людмила СОЛОШЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Отже, ще одна можлива підстава анулювання ПДВ-реєстрації (

п.п. «г» п. 184.1 ПКУ) передбачає таке:

«184.1. Реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі, якщо:

г)

особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає органу державної податкової служби декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту;»

Як бачимо, із числа платників ПДВ у цьому випадку може бути виключено особу, яка останні 12 місяців не звітує або звітує, подаючи при цьому ПДВ-декларації з «прокресленнями». Ініціатором анулювання ПДВ-реєстрації в такому разі може бути як сам платник податків, так і податковий орган (

п. 184.2 ПКУ, пп. 3, 5 розд. V Положення № 978), але зазвичай це все ж відбувається з ініціативи останнього. Податківці в такому разі, як правило, складають акт або довідку про подання/неподання платником ПДВ податковому органу декларації з ПДВ протягом 12 послідовних податкових місяців та реєстр (перелік) податкових декларацій особи за 12 послідовних податкових місяців, які свідчать про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов'язання чи податкового кредиту у таких деклараціях (п.п. 5.2.3 розд. V Положення № 978), на підставі чого приймається рішення про анулювання.

При цьому для анулювання ПДВ-реєстрації в цьому випадку важливо, щоб з моменту реєстрації особи платником ПДВ минуло 12 «повних» календарних місяців (

лист ДПАУ від 14.02.2011 р. № 4021/7/16-1417 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 17; консультація в розділі 130.04 Єдиної бази податкових знань, розміщеної на сайті ДПАУ). До речі, це також підтверджують і норми п. 1.3 розд. V Положення № 978, що пояснює, як у цьому випадку потрібно відстежувати 12 послідовних місяців неподання (подання з прокресленнями) податкової звітності, та згідно з яким:

— ураховуються

останні 12 послідовних податкових місяців, за які подано податкові декларації (у разі подання декларацій) або закінчився строк подання податкових декларацій (у разі неподання декларацій) до отримання або складання податковим органом документа, що є підставою для анулювання реєстрації;

— якщо ж особа при цьому була зареєстрована платником ПДВ не з початку періоду (тобто не з 1 числа місяця), то перший місяць, в якому проведено реєстрацію особи платником ПДВ, у такому разі

не враховується (це пов'язане, мабуть, із тим, що за такий «шматочок» неповного першого місяця, як відомо, окрема ПДВ-декларація не подається, а він разом з наступним «повним» місяцем є першим — «подовженим» — звітним періодом для ПДВ-платника, який реєструється, п.п. «а» п. 202.1 ПКУ).

Таким чином, до моменту анулювання ПДВ-реєстрації в цьому випадку має минути як мінімум

12 повних податкових звітних періодів.

Зауважимо: як роз'яснювалося в консультації, розміщеній в розділі 130.04 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ, ПДВ-реєстрація за підставою

вказаною п.п. «г», у може бути анульована також і в разі, якщо платник податків протягом «останніх» 12 календарних місяців подає декларацію, в якій декларує виключно операції, які не є об'єктом оподаткування (а отже, які не впливають при цьому на формування податкового кредиту чи податкових зобов'язань). А от, приміром, в іншій ситуації, якщо платник податків, припустимо, здійснює тільки пільгові (звільнені від ПДВ) операції (які формально також не впливають на формування податкового кредиту чи податкових зобов'язань), ПДВ-реєстрацію податковий орган, судячи з усього, анулює навряд чи. Адже подібні операції податківці, як відомо, розцінюють як оподатковувані (на що, до речі, зверталася увага і в згаданій консультації), а отже, особа, яка їх здійснює (за відповідності іншим умовам з п. 181.1 ПКУ), повинна перебувати в числі платників ПДВ, зберігаючи статус платника цього податку.

У цілому, слід зауважити, порівняно з «колишнім»

Законом про ПДВ, цю умову анулювання в ПКУ сформульовано вже об'єктивніше, оскільки допускається можливість анулювання ПДВ-реєстрації тільки при одночасній відсутності у платника податків операцій, що формують і податковий кредит, і податкові зобов'язання (тобто коли в декларації немає ні «впливаючих» постачань, ні «впливаючих» покупок). Раніше, нагадаємо, умови схожого п.п. «ґ» Закону про ПДВ були дещо жорсткішими, оскільки передбачали можливість анулювання ПДВ-реєстрації вже тільки в разі «тривалої» відсутності у платника податків одних оподатковуваних постачань (докладніше на цьому моменті свого часу ми зупинялися, зокрема, у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 11, с. 18, де на той момент, нагадаємо, радили платникам податків, щоб уникнути можливих спорів з контролюючими органами та загрози анулювання, хоча б зрідка здійснювати і проводити в декларації оподатковувані постачання).

Залишається додати, що під виняток у цьому випадку потрапили платники-інвестори в умовах дії угоди про розподіл продукції. Як установлює п. 337.3 розд. ХVIII ПКУ, якщо інвестор (його постійне представництво), зареєстрований платником ПДВ, подає податковому органу декларацію (податковий розрахунок) з цього податку, яка (який) свідчить про відсутність протягом 12 послідовних податкових місяців оподатковуваних податком постачань/придбань, анулювання реєстрації платника ПДВ не відбувається. При цьому згідно з п.п. 14.1.83 ПКУ інвестор — це юридична або фізична особа, яка має відповідні матеріально-технологічні та економічні можливості або відповідну кваліфікацію для користування надрами, що підтверджено документами, виданими згідно із законами (процедурами) країни інвестора, і яка здійснює пошук, розвідку та видобування вуглеводневої сировини відповідно до угоди про розподіл продукції. Отже ПДВ-реєстрація інвесторів у такому разі не анулюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі