Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Оренда офісного приміщення у фізичної особи

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оренда офісного приміщення у фізичної особи

 

Підприємство з 1 лютого 2011 року орендує у фізичної особи — непідприємця нежитлове приміщення під офіс. Як відповідно до чинного законодавства оподатковується дохід, отриманий фізичною особою — орендодавцем від здавання нежитлового приміщення в оренду?

(м. Харків)

 

Згідно з

п.п. 164.2.5 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в оренду, що визначається відповідно до п. 170.1 ПКУ.

Оподаткування доходів фізичних осіб від надання нерухомого майна в оренду здійснюється згідно з

п. 170.1 ПКУ.

Податковим агентом

, тобто особою, відповідальною за нарахування, утримання і сплату податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), із суми доходу фізичної особи — орендодавця від надання в оренду об’єкта нерухомості (до яких, зокрема, належить нежитлове приміщення) є підприємство-орендар (п.п. 170.1.2 ПКУ).

У разі якщо орендодавець — фізична особа є

нерезидентом, він має право надавати в оренду нерухомість, що перебуває в його власності, виключно через уповноважених осіб — резидентів (юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців), котрі виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору. Функції податкового агента стосовно доходів, отриманих нерезидентом від надання об’єкта нерухомості в оренду, мають виконувати зазначені вище уповноважені особи такого нерезидента. Нерезидент, який порушує ці вимоги, вважається таким, що ухиляється від сплати податку.

Доходи від надання в оренду нерухомості обкладаються ПДФО

при їх виплаті за їх рахунок.

Об’єкт оподаткування визначається податковим агентом виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди,

але не менше мінімальної суми орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди (абзац другий п.п. 170.1.2 ПКУ). На виконання зазначеної норми ПКУ розроблено Методику визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджену постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253 (див. на с. 47), що набрала чинності з 21.01.2011 р.* Відповідно до цього документа мінімальна сума орендного платежу за нерухоме майно визначається виходячи з мінімальної вартості місячної оренди 1 кв. метра загальної площі нерухомого майна за такою формулою:

П = З х Р,

де П — мінімальна сума орендного платежу за нерухоме майно у гривнях;

З — загальна площа орендованого нерухомого майна у кв. метрах;

Р — мінімальна вартість місячної оренди 1 кв. метра загальної площі нерухомого майна з урахуванням його місцезнаходження, інших функціональних та якісних показників, у гривнях.

* До вказаної дати діяла Методика визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухомість фізичних осіб, затверджена постановою КМУ від 20.11.2003 р. № 1787.

Мінімальна вартість місячної оренди 1 кв. метра загальної площі нерухомого майна (Р) встановлюється органом місцевого самоврядування села, селища, міста, на території яких розміщено майно, що здається в оренду, та оприлюднюється способом, доступним для мешканців територіального громади,

до 1 січня звітного податкового року.

Якщо таку величина не було визначено чи оприлюднено органом місцевого самоврядування до початку звітного податкового року, то об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.

Якщо мінімальну суму орендної плати визначено та оприлюднено органом місцевого самоврядування, для правильного визначення об’єкта оподаткування доходу фізичної особи — орендодавця у вигляді орендної плати за користування нерухомим майном податковий агент має порівняти розмір орендної плати, зазначеної в договорі оренди, з мінімальною сумою орендного платежу, розрахованого за наведеною вище формулою. Якщо

розмір місячної орендної плати, зазначеної в договорі оренди, виявиться менше розміру розрахованого мінімального орендного платежу, об’єкт оподаткування визначається виходячи з мінімальної суми орендного платежу.

Доходи фізичної особи від надання в оренду нерухомого майна обкладаються ПДФО за ставками, передбаченими

п. 167.1 ПКУ, а саме:

— за ставкою

15 % — доходи, сума яких не перевищує 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.) (абзац перший п. 167.1 ПКУ);

— за ставкою

17 % — частина доходів у сумі перевищення (абзац другий п. 167.1 ПКУ).

У разі укладення договору оренди з працівником слід ураховувати, що ставки ПДФО, установлені

п. 167.1 ПКУ, застосовуються до загального місячного доходу платника податку. Тому податковий агент — підприємство для застосування ставки 15 (17) % зобов’язаний порівнювати з межею (9410 грн.) загальну суму доходу за місяць, нарахованого (наданого) такому працівнику, тобто заробітної плати і орендної плати.

Відомості про суми нарахованої (виплаченої) фізичним особам орендної плати і суми утриманого (перерахованого) ПДФО

податкові агенти зобов’язані відобразити у:

— Податковій декларації (подається протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця);

— Податковому розрахунку за формою № 1ДФ (подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу). Дохід від надання майна в оренду відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

з ознакою доходу «106».

Звертаємо увагу: фізична особа — орендодавець, який отримував протягом календарного року доходи

від двох та більше податкових агентів, у тому числі орендну плату, оподаткування яких здійснювалося за ставкою 15 (17) %, зобов’язаний подати податкову декларацію за результатами звітного року до 1 травня року, наступного за звітним, у разі якщо загальна сума таких доходів за будь-який календарний місяць перевищила 10-кратний розмір мінзарплати, установленої законом на 1 січня (у 2011 році — 9410 грн.) (п.п. «є» п. 176.1 ПКУ).

Стосовно ЄСВ зауважимо таке. Відповідно до

ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 до бази оподаткування включаються тільки винагороди за цивільно-правовими договорами, за якими надавалися послуги або виконувалися роботи.

Взаємовідносини, що виникають між фізичною особою — орендодавцем та суб’єктом господарювання — орендарем у межах договору оренди, що є цивільно-правовим договором, регулюються нормами

ЦКУ.

Згідно зі

ст. 759 ЦКУ за договором оренди орендодавець передає (зобов’язується передати) орендарю майно в користування за плату на певний строк.

Предметом договору оренди в цій ситуації є нежитлове приміщення, наділене індивідуальними ознаками, що зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживана річ).

У свою чергу, предметом договору про надання послуг (

ст. 901 ЦКУ) є послуга, що споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а предметом договору на виконання робіт (ст. 837 ЦКУ) є результат праці, що передається замовнику.

Як бачимо, предметом договору оренди, договору про надання послуг і договору підряду є

різні об’єкти цивільних прав.

Таким чином, договір оренди не належить ні до договорів про надання послуг, ні до договорів про виконання робіт. А отже,

із суми орендної плати, що виплачується фізичній особі — орендодавцю, ЄСВ не справляється.

Аналогічний висновок було зроблено Пенсійним фондом у

Роз’ясненні щодо нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 11.03.2011 р., розміщеному на офіційному сайті Пенсійного фонду www.pfu.gov.ua.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі