Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Якщо посередницький договір комісії на придбання укладено до 01.01.2011 р.

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо посередницький договір комісії на придбання укладено до 01.01.2011 р.

 

За посередницьким договором комісії на придбання, який укладено до 01.01.2011 р., частина передоплати (необхідних для виконання договору грошових коштів) надійшла посереднику-комісіонеру від комітента у 2010 році, а наступна частина — у 2011 році. Як обкладаються ПДВ такі операції?

(м. Харків)

 

Як відомо, з 01.01.2011 р. на зміну колишньому «посередницькому»

п. 4.7 Закону про ПДВ прийшов новий п. 189.4 розд. V ПКУ, який передбачає поширення на посередницькі операції загального правила першої події (зауважимо: докладно особливості оподаткування посередницьких операцій розглядалися у статтях «Посередництво в Україні: що нового в новому році?» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 23 та «Оподаткування посередництва у ЗЕД: стисло про головне» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25).

Стосовно договору комісії на придбання це означає, що, дотримуючись правил

ПКУ, з 01.01.2011 р. при отриманні грошових коштів, необхідних для виконання договору комісії на придбання, від комітента (якщо таке фінансування, звісно, є першою подією) у посередника-комісіонера (платника ПДВ) виникають податкові зобов’язання з ПДВ за ставкою 20 %. При цьому на підставі виписаної комісіонером на ім’я комітента податкової накладної комітент, у свою чергу, зможе відобразити податковий кредит. Відповідно в подальшому, придбаваючи товар для комітента, комісіонер також за першою з подій (перерахуванням оплати постачальнику за товар або отриманням товару) на підставі податкової накладної постачальника зможе показати податковий кредит.

Для порівняння нагадаємо, що колишні правила «посередницького»

п. 4.7 Закону про ПДВ передбачали, що при комісії на придбання комісіонер, придбаваючи товар для комітента, спершу на дату перерахування коштів постачальником в оплату за товар (тобто за оплатою) показував податковий кредит, а в подальшому, уже передаючи придбаний товар комітенту, — нараховував податкові зобов’язання, виписуючи на ім’я комітента податкову накладну.

Як бачимо, нові правила оподаткування посередництва (що вимагають більш раннього відображення податкових наслідків сторонами в ПДВ-обліку) відрізняються від тих, що існували раніше. Як же тоді вчиняти з «

перехідними» посередницькими договорами, адже будь-яких спеціальних перехідних положень для них розд. ХХ ПКУ не передбачено? Вважаємо, оскільки в цьому випадку виконання посередницького договору «зачепило» 2 періоди: почалося до 01.01.2011 р. (коли діяли правила Закону про ПДВ) , а тривало та завершується вже після 01.01.2011 р. (коли запрацювали правила ПКУ), то це слід врахувати і при оподаткуванні. Тобто в цьому випадку, вважаємо, правильніше орієнтуватися на дату (момент) здійснення в межах посередницьких операцій першої з подій (з оподаткуванням за відповідними властивих періоду, на який вона припадає, правилам), а отже:

— якщо перша з подій у межах посередницького договору відбулася у «старий» період до 01.01.2011 р., то й оподаткування такої операції має завершитися за «старими» правилами;

— якщо ж перша з подій у межах посередницького договору сталася вже після 01.01.2011 р., то оподаткування операції має відбуватися за «новими» правилами чинного

ПКУ.

З урахуванням цього, а також зважаючи на особливість ситуації, що описується в запитанні (коли комісіонер отримував грошові кошти від комітента для виконання посередницького договору двічі: як «до», так і «після» 01.01.2011 р.), у цьому випадку операції за посередницьким договором слід було розмежувати на 2 види: що обкладаються ПДВ (1) за «старими» та (2) за «новими» правилами. При цьому відповідно:

— за грошовими коштами, отриманими від комітента до 01.01.2011 р., комісіонеру слід було відобразити податкові наслідки за «старими» правилами «посередницького»

п. 4.7 Закону про ПДВ, тобто тільки оплачуючи за рахунок таких коштів товар, що придбавався, — показати податковий кредит, а згодом, передаючи в цій сумі придбаний товар комітенту, — нарахувати ПДВ-зобов’язання;

— а от за грошовими коштами, що надійшли після 01.01.2011 р. (ураховуючи, що така операція є для комісіонера в межах посередницького договору ще однією першою подією, яка відбулася, проте вже у 2011 році, коли відповідно «запрацювали» «нові» норми

ПКУ), — відобразити «посередницькі» податкові наслідки за правилами п. 189.4 ПКУ, тобто на дату надходження таких грошових коштів від комітента нарахувати ПДВ-зобов’язання, а в подальшому, придбаваючи за рахунок таких коштів потрібний комітенту товар, за першою з подій (перерахуванням передоплати за товар постачальнику або отриманням товару) показати податковий кредит.

Залишається додати, що аналогічні роз’яснення щодо «перехідних» посередницьких договорів, укладених до 01.01.2011 р., наводилися в

листі ДПАУ від 25.03.2011 р. № 8342/7/16-1517, де пояснювалося, що до операцій, які здійснюються за такими «перехідними» договорами, перша подія за якими відбулася до 01.01.2011 р., необхідно застосовувати норми Закону про ПДВ, а от за операціями, що почнуть здійснюватися у 2011 році, — податкові зобов’язання та податковий кредит відображати відповідно до норм ПКУ. Тим самим із роз’яснень контролюючих органів також випливала «важливість» здійснення за посередницькими операціями першої з подій (з оподаткуванням за відповідними правилами — залежно від періоду, на який вона припадає).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі