Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Якщо реалізуються відходи виробництва (металобрухт)

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо реалізуються відходи виробництва (металобрухт)

 

За якою ставкою ПДВ оподатковується реалізація відходів виробництва у вигляді металобрухту (залишки труб, металева стружка)?

(м. Запоріжжя)

 

За такою операцією «металобрухтну»

ПДВ-пільгу з 01.01.2011 р. строком на 3 роки встановив п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Як передбачено цим пунктом, тимчасово, до 1 січня 2014 року, операції з постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, а також їх імпорту та експорту звільняються від оподаткування — пільгуються (як уточнюється в цьому ж пункті, нульова ставка до експорту в цьому випадку не застосовується, тобто експортні операції також пільгуються).

При цьому слід мати на увазі, що ПДВ-пільга діє щодо

тих позицій відходів і брухту чорних і кольорових металів, які наведені в переліках (відповідно «чорному» і «кольоровому»), затверджених постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12, с. 3). Так, зокрема, у першому з них в числі «металобрухтних» відходів за позицією 7204 41 10 00 згідно з УКТЗЕД значаться: токарна стружка, обрізки, уламки, відходи фрезерного виробництва та ошурки з чорних металів. А отже, реалізація таких відходів на металобрухт звільняється від ПДВ (пільгується), тому нараховувати ПДВ за ставкою 20 % у цьому випадку не потрібно.

Зауважимо: згідно з вимогами

п. 10 Порядку № 969 у такому «пільговому» випадку на металобрухт, що здається (реалізується), платник ПДВ також повинен виписати податкову накладну (як за пільговими поставками), у розділі III за графою 10 якої зробити відмітку «Без ПДВ» із посиланням при цьому на п. 15 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, що «звільняє» від оподаткування. При цьому в «новій» формі ПДВ-декларації, яку затверджено наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41, «металобрухтні» пільгові операції відображаються за рядком 5 з відповідною розшифровкою відомостей про ПДВ-пільгу в таблиці 3 додатка Д6, що подається до цього рядка (про особливості заповнення «нової» декларації з ПДВ див. також тематичний номер газети «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 28).

Ще один момент, що заслуговує на увагу в цьому випадку, стосується податкового кредиту, відображеного раніше при придбанні сировини, продукції або основних фондів, у процесі переробки (ліквідації) яких

утворився «пільговий» металобрухт. У цьому випадку може виникнути запитання: чи потрібно за ним унаслідок дії ПДВ-пільги проводити будь-які коригування? Як передбачає п. 199.6 ПКУ, при постачанні платником податків відходів і брухту чорних і кольорових металів, що утворилися внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, будівництві, розбиранні (демонтажу) ліквідованих основних засобів та інших подібних операцій податковий кредит не зменшується (не коригується). Тому коригувати податковий кредит в цьому випадку не потрібно. Зауважимо: про те, що «виробничий» металобрухт є винятком із правил і «вхідний» податковий кредит за ним у «виробника» металобрухтних відходів не коригується (не зменшується), ішлося і в листі ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2093/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12. Тим самим постачання «виробничого» металобрухту отримали особливий статус та виявилися виведеними з-під дії загальних правил ст. 199 ПКУ.

У зв’язку з цим відзначимо ще один «металобрухтний» нюанс, який слід ураховувати

платникам податків, які здійснюють одночасно операції, що обкладаються та не обкладаються ПДВ, і провадять при цьому розподіл «вхідного» ПДВ за правилами ст. 199 ПКУ. Оскільки «пільгове» здавання металобрухту, як уже зазначалося, відображається за рядком 5 ПДВ-декларації, але водночас при цьому згідно з п. 199.6 ПКУ виведене з-під загальних правил розподілу ПДВ, обумовлених ст. 199 ПКУ, то, якщо врахувати такі пільгові «металобрухтні» операції в загальному обсязі постачань (рядок 5 декларації входить до підсумку рядка 6, дані якого, зокрема, ураховуються при розрахунку коефіцієнта розподілу — «частки використання», див., наприклад, графу 3 таблиці 1 додатка Д7), то при розрахунку отримаємо перекручення частки використання. Тому підприємства, що здійснюють постачання власного «виробничого» металобрухту, такі «металобрухтні» постачання повинні виключити з розрахунку — тобто до загального обсягу постачань не включати.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі