Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Сплата авансових платежів за відсутності доходу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплата авансових платежів за відсутності доходу

 

Приватний підприємець працював на єдиному податку протягом трьох кварталів 2010 року (обсяг виручки — 70 тис. грн.). У IV кварталі 2010 року він перейшов на загальну систему і припинив діяльність (подав нульову декларацію про доходи).

Чи правомірна вимога ДПІ сплатити 1/4 частину авансових платежів (від 70 тис. грн.) за відсутності робіт? Нульову декларацію приймати відмовилися.

 

Ні,

вимога ДПІ неправомірна.

Згідно з

підпунктом 177.5.1 Податкового кодексу авансові платежі з ПДФО підприємець визначає самостійно, але не менше ніж 100 % річної суми ПДФО з оподатковуваного доходу за минулий рік. Як бачимо, минулого року підприємець отримав дохід у вигляді:

1) виручки від роботи на єдиному податку (70 тис. грн.).

Проте така виручка не включається до оподатковуваного доходу фізособи на підставі статті 2 Указу № 746 та підпункту 165.1.36 Податкового кодексу ;

2) чистого доходу від діяльності на загальній системі оподаткування.

Саме з цього доходу і слід було розраховувати авансові платежі з ПДФО.

Оскільки чистий дохід за IV квартал 2010 року дорівнював нулю, підприємець мав повне право встановити собі авансові платежі з ПДФО на весь 2011 рік у розмірі «0,00 грн.». Таку суму авансових платежів слід було зазначити в декларації про доходи, поданій за підсумками 2010 року (подавалася не пізніше 09.02.2011 р.).

При цьому слід пам'ятати:

якщо податківці відмовляються приймати нульову декларацію про доходи, підприємець може надіслати її поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення, керуючись пунктом 49.3 Податкового кодексу.

 

Людмила Бала, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі