Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Передоплата за товар отримана в одному кварталі, а відвантаження товару в другому: коли відображати витрати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Передоплата за товар отримана в одному кварталі, а відвантаження товару в другому: коли відображати витрати

 

Підприємець працює на загальній системі оподаткування. Ситуація така: у квітні він отримав передоплату від покупця, проте товар планує відвантажити лише в травні. Коли слід відобразити дохід від продажу товару?

Коли виникне право на витрати:

— на дату отримання передоплати (у квітні);

— чи на дату відвантаження товару (у травні)?

 

Дохід

від продажу товару відображається під час отримання оплати (або передоплати) за нього, тобто у квітні. Отже, до графи 3 Книги ОДВ його слід було записати того ж дня, коли підприємцю надійшла передоплата на поточний рахунок або в касу (підпункт 3.3 Порядку № 1025).

Право на витрати виникає на дату отримання доходу

від продажу товару, у нашому випадку — у квітні. Проте, перш ніж відобразити витрати, продавець товару повинен розрахуватися зі своїм постачальником і мати документ, який би підтверджував факт оплати товару (своєму постачальнику) (пункт 177.4 Податкового кодексу). Якщо такий документ є, вартість проданих товарів потрапить до графи 6 Книги ОДВ за підсумками квітня. При цьому той факт, що фактично товар ще не відвантажено, жодного значення не має (оскільки відвантаження товару в податковому обліку підприємця не відображається).

 

Інеса Мокроніс, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі