Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Бюджетна дотація: наслідки для податкового кредиту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Бюджетна дотація: наслідки для податкового кредиту

 

Підприємство отримало дотацію з бюджету (не є об’єктом обкладення ПДВ за п.п. 196.1.6 Податкового кодексу). Інші неоподатковувані поставки відсутні. Чи є необхідність у пропорційному розподілі ПДВ згідно зі ст. 199 Податкового кодексу?

(м. Харків)

 

Пригадаємо історію питання. Підхід податківців до цієї проблеми можна відображати з двох протилежних точок зору. Так, аж до 2007 року вони наполягали на тому, що формування податкового кредиту у разі придбання товарів/послуг за рахунок державного бюджету має здійснюватися пропорційно частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях (

лист ДПАУ від 15.12.2006 р. № 23644/7/16-1517-20), тобто розподілятися за п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ. Однак у подальшому вони змінили свою позицію і дозволили у разі придбання товарів/послуг за рахунок дотацій та субсидій (за винятком капітальних трансфертів) збільшувати податковий кредит без розподілу (лист від 25.09.2009 р. № 20957/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 82, с. 8). До речі, про відсутність розподілу «вхідного» ПДВ у такому разі зазначали й суди (див. постанову ВГСУ від 21.02.2005 р. № 6/156 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 100, с. 28). На закінчення історичного огляду зауважимо, що найчастіше це питання порушувалося (у тому числі в зазначених листах і постанові ВГСУ) у частині бюджетної компенсації збитків, що виникають у зв’язку з державним регулюванням цін і тарифів.

Повертаючись до сьогодення

, спробуємо розібратися, чи змінилося щось у цій частині з прийняттям ПКУ. І перше, на що варто звернути увагу, — тепер постачання в частині сум компенсації на покриття збитків у зв’язку з державним регулюванням цін і тарифів належать до пільгованих постачань (п.п. 197.1.28 ПКУ). Таким чином, у разі придбання товарів/послуг, щодо яких згідно з п.п. 197.1.28 ПКУ здійснюється бюджетна компенсація, «вхідний» ПДВ доведеться розподіляти за ст. 199 ПКУ. Як бачимо, ДПАУ отримала законодавчу підтримку тієї позиції, на якій наполягала в далекому минулому.

Що стосується ПДВ-наслідків при отриманні

інших дотацій та субсидій, то в цій частині нічого не змінилося — як і раніше, установлено, що виплати таких сум не є об’єктом обкладення ПДВ згідно з п.п. 196.1.6 ПКУ. При цьому через непоставний характер таких операцій отримання дотацій та субсидій не впливає на необхідність розподілу «вхідного» ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ. Що ж до можливості відображення податкового кредиту у разі придбання товарів та послуг за рахунок дотацій та субсидій, то його можна відображати в повному розмірі (за умови, що такі кошти включено в доходи відповідно до п.п. 135.5.10 ПКУ*, — див. Єдину базу податкових знань за кодом 130.17).

* Податківці й раніше висували цю умову для формування податкового кредиту (див. лист ДПАУ від 25.09.2009 р. № 20957/7/16-1517), чим і обґрунтовували відсутність податкового кредиту у разі придбання товарів/послуг за рахунок капітальних трансфертів. Слід зауважити, що в ПКУ подібної умови немає, однак її ігнорування, безсумнівно, призведе до податкового спору.

Робимо висновки.

Якщо йдеться про дотацію, спрямовану на компенсацію збитків у зв’язку з державним регулюванням цін і тарифів, то до податкового кредиту можна включити лише частину «вхідного» ПДВ, розподіленого відповідно до ст. 199 ПКУ. Якщо платник отримує інші дотації та субсидії, то в разі придбання товарів/послуг за їх рахунок він може збільшити податковий кредит у повному розмірі (за умови включення їх у дохід на підставі п.п. 135.5.10 ПКУ).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі