Теми статей
Обрати теми

Оздоровлення дітей у 2011 році

Редакція ПБО
Стаття

Оздоровлення дітей у 2011 році

 

Ще до настання літніх канікул батьки замислюються про те, де оздоровити своїх дітей. Допомогти в рішенні цієї проблеми готовий Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, який пропонує працюючим батькам варіант оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення. Про особливості отримання у 2011 році путівок до дитячих закладів оздоровлення, що фінансуються за рахунок коштів Фонду, та відображення їх у податковому та бухгалтерському обліку, ітиметься в цій статті.

Лілія УШАКОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Закон № 2464

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Порядок № 17

— Порядок фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України від 25.02.2009 р. № 17.

Постанова № 17

— постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих закладах оздоровлення на 2011 рік» від 04.03.2011 р. № 17.

 

Як відомо, з 1 січня 2011 року з набуттям чинності

Законом № 2464 роботодавці замість внесків до чотирьох фондів соціального страхування сплачують тільки один консолідований страховий внесок — внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) до Пенсійного фонду. Суми ЄСВ, сплачені страхувальниками-роботодавцями, у тому числі за застрахованих осіб, згодом розподіляються за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування (на пенсійне страхування, на соціальне страхування на випадок безробіття, на страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та на страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності) з урахуванням того, що вони повинні забезпечувати застрахованим особам страхові виплати та соціальні послуги, передбачені законодавством про соціальне страхування.

Статтею 20 Закону № 2240

визначено, що використання коштів соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, здійснюється, зокрема, на фінансування санаторно-курортного лікування й оздоровлення застрахованих осіб та членів їх сімей, яке є одним із видів соціальних послуг. Право застрахованих осіб на матеріальне забезпечення та соціальні послуги закріплено у ст. 4 Закону № 2240.

Таким чином, незважаючи на те що з 01.01.2011 р. роботодавці-страхувальники безпосередньо не сплачують внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд), у 2011 році

особи, застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, як і раніше, мають право на оздоровлення своїх дітей у дитячих закладах оздоровлення (далі — ДЗО) за рахунок коштів Фонду.

Умови фінансування

оздоровлення дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у ДЗО за рахунок коштів Фонду визначені Порядком № 17, до якого з метою узгодження окремих його положень з положеннями Закону № 2464 постановою правління Фонду «Про внесення змін до Порядку фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду» від 22.12.2010 р. № 31 було внесено зміни. Що це за зміни та кого вони стосуються, розглянемо далі.

 

Дитяча оздоровча кампанія-2011: основні правила проведення

Використання коштів загальнообов’язкового соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, суворо регламентовано. Тому для отримання фінансування від Фонду на оздоровлення дітей у ДЗО страхувальникам та застрахованим особам слід ураховувати вимоги, установлені

Порядком № 17. Для зручності наведемо їх у таблиці у вигляді запитань та відповідей.

 

Запитання

Відповідь

1

2

Хто має право на оздоровлення дитини за рахунок коштів Фонду?

Право на оздоровлення дитини за рахунок коштів Фонду мають її батько, мати, усиновлювач, опікун або піклувальник, за умови, що зазначені особи є особами, застрахованими в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням

Дітям якого віку може бути надано путівку до ДЗО?

Від 7 до 18 років

Де працівник може отримати путівку до ДЗО?

Тільки за основним місцем своєї роботи

Скільки путівок до ДЗО за рік має право отримати працівник для оздоровлення дитини?

Протягом календарного року застрахованій особі може бути надано на одну дитину зазначеного вище віку тільки одну путівку (відповідно, на двох дітей застрахованої особи — дві, на трьох — три і так далі по одній на кожну дитину)

В яких ДЗО працівник може оздоровити свою дитину?

У ДЗО, які входять до переліку ДЗО, що фінансуються за рахунок коштів Фонду. Цей перелік складається виконавчою дирекцією відділення Фонду щорічно з урахуванням пропозицій обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій, організацій професійних спілок, роботодавців та їх об’єднань і страхувальників та доводиться до відома робочих органів відділення Фонду та страхувальників не пізніше ніж за 20 днів до початку оздоровчого сезону

Яка мінімальна тривалість оздоровчої зміни до ДЗО?

Тривалість оздоровчої зміни, упродовж якої дитина отримуватиме послуги з оздоровлення та відпочинку, у ДЗО має бути не менше 21 дня (п. 1.5 Порядку № 17). Водночас як виняток Фонд своєю постановою від 04.03.2011 р. № 22 дозволив у 2011 році правлінням відділень Фонду приймати рішення про фінансування за рахунок коштів Фонду оздоровлення дітей застрахованих осіб у ДЗО з тривалістю оздоровчої зміни не менше 14 днів

В якому розмірі виділяються Фондом кошти на оздоровлення дітей у 2011 році?

Згідно з постановою № 17 у 2011 році граничні норми витрат (на один людино-день) становлять:
 — на харчування дітей (у частині вартості набору продуктів харчування) — не більше 35 грн.;
 — на лікування та культурне обслуговування дітей не більше 3 грн.

Чи включається путівка в частині вартості, що фінансується Фондом, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу батьків дитини?

Путівка в частині вартості, що фінансується за рахунок коштів Фонду, видається застрахованій особі безоплатно. Вартість путівки (її частини) до ДЗО, що фінансується Фондом, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу батьків дитини згідно з п.п. 165.1.35 ПКУ, а отже, не обкладається податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО)

З якою ознакою відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід застрахованої особи у вигляді вартості путівки (її частини) до ДЗО, оплаченої за рахунок коштів Фонду?

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід застрахованої особи у вигляді вартості путівки (її частини), оплаченої за рахунок коштів Фонду, відображається з ознакою доходу «156»

Чи обкладається ЄСВ частина вартості путівки до ДЗО, що фінансується Фондом?

ЄСВ частина вартості путівки до ДЗО, що фінансується Фондом, не обкладається, оскільки ця виплата не включається до фонду оплати праці згідно з п. 3.2. Інструкції № 5

Де повинні зберігатися документи, пов’язані з видачею путівок до ДЗО?

Накладні за путівками, рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, копії квитанцій про часткову оплату вартості путівок, журнал обліку путівок до ДЗО, зворотні талони, довідки про строк перебування дитини у ДЗО повинні зберігатися у фінансовому підрозділі страхувальника

 

Можливі схеми фінансування оздоровлення дітей

Порядком № 17

визначено чотири схеми фінансування оздоровлення дітей, які є членами сім’ї застрахованих осіб, у ДЗО за рахунок коштів Фонду, а саме:

1)

часткове фінансування ДЗО (путівки закуповуються Фондом, кошти Фонду в межах установлених норм перераховуються безпосередньо ДЗО або його власнику (засновнику), частину, що залишилася, сплачує застрахована особа);

2)

часткове фінансування ДЗО через страхувальника (путівки закуповуються страхувальником за рахунок власних коштів, вартість путівок компенсують Фонд у межах установлених норм та застрахована особа — працівник підприємства (якщо такі витрати покладено на неї));

3)

часткове фінансування ДЗО через організацію професійних спілок (путівки до ДЗО придбаває профспілкова організація, а понесені нею витрати в частині вартості путівок компенсують Фонд у межах установлених норм та застрахована особа — член профспілки (за необхідності));

4)

придбання путівок до ДЗО безпосередньо Фондом за їх повну вартість, після чого застрахована особа відшкодовує 10 % вартості путівки.

Як бачимо, три з наведених схем — це схеми

часткового фінансування оздоровлення дітей, а четверта схема передбачає повну оплату.

Кожна з наведених схем має свої особливості, розглянемо їх докладно.

 

Часткове фінансування ДЗО

У разі цієї схеми фінансування оздоровлення дітей за рахунок коштів Фонду послідовність дій застрахованих осіб, комісії (уповноваженого) із соціального страхування та страхувальника така:

 

№ з/п

Учасник процесу

Послідовність дій

1

2

3

1

Застрахована особа — працівник підприємства

Подає до комісії (уповноваженому) із соціального страхування заяву про надання її дитині путівки до ДЗО з частковою оплатою за рахунок коштів Фонду із зазначенням віку дитини

2

Комісія (уповноважений) із соціального страхування

Приймає рішення про виділення путівок до ДЗО застрахованим особам на підставі їх заяв, із зазначенням розміру часткової оплати за путівку та джерела фінансування залишку суми та клопоче перед Фондом про часткове фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб

3

Страхувальник-роботодавець

Складає та подає до виконавчої дирекції відділення Фонду або робочого органу відділення Фонду на підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО за формою додатка 1 до Порядку № 17. Звертаємо увагу, що форма такої заявки змінилася

4

Отримує підтвердження виконавчої дирекції відділення Фонду або робочого органу відділення Фонду про часткове фінансування оздоровлення дітей шляхом перерахування коштів ДЗО. Перерахування коштів ДЗО або його власнику (засновнику) здійснюється Фондом не пізніше, ніж за 10 днів до початку оздоровчої зміни у ДЗО

5

Отримує путівки від ДЗО за накладною на підставі довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей. У накладній в обов’язковому порядку має бути зазначено: найменування ДЗО, строки заїзду, ціна путівки, кількість путівок та їх загальна вартість

6

Застрахована особа — працівник підприємства

Вносить частину вартості путівки, що залишилася, до каси (якщо ці витрати покладено на працівника). Зауважимо: на прохання працівника частину путівки, що залишилася, може сплатити роботодавець або профспілкова організація

7

Страхувальник-роботодавець

Перераховує ДЗО різницю між повною вартістю путівки та сумою, що фінансується Фондом

8

Заповнює путівку до ДЗО, указуючи прізвище, ім’я, вік дитини, а також прізвище, ім’я, по батькові застрахованої особи, найменування страхувальника, що видав путівку. Путівка підписується особою, відповідальною за її видачу, завіряється печаткою підприємства. У разі наявності виправлень, вони завіряються підписом відповідальної особи та печаткою страхувальника, що видав путівку

9

Видає путівку застрахованій особі

10

Застрахована особа — працівник підприємства

Надає страхувальнику-роботодавцю після повернення дитини з ДЗО зворотний талон або довідку про строк перебування дитини у ДЗО, завірену підписом керівника та печаткою ДЗО

 

Оскільки згідно з такою схемою фінансування підприємство придбаває путівки безпосередньо у ДЗО або його власника (засновника), а оплату за путівки здійснює Фонд, то такі путівки (їх вартість)

не відображаються у:

— Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів

(Ф13-ФСС з ТВП);

— Звіті про путівки за формою

Ф14-ФСС з ТВП;

— Звіті за формою

Ф4-ФСС з ТВП .

Порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов’язаних з наданням путівок до ДЗО, часткове фінансування яких здійснюється Фондом безпосередньо ДЗО, розглянемо на конкретному прикладі.

Приклад 1.

Працівник апарату управління підприємства у травні 2011 року подав до комісії із соціального страхування підприємства заяву з проханням надати путівку до дитячого оздоровчого табору (далі — ДОТ) «Лісова галявина» на 2-гу зміну його доньці (16 років).

ДОТ «Лісова галявина» входить до переліку ДЗО, які частково фінансуються за рахунок коштів Фонду.

Тривалість оздоровчої зміни в ДОТ «Лісова галявина» — 21 день.

Вартість путівки — 2400 грн.

Відповідно до постанови № 17 Фонд оплачує частину вартості путівки в розмірі 798 грн. (38 грн.

х
х 21 дн.).

Частина вартості путівки, що залишилася, у розмірі 1602 грн. оплачується працівником — батьком дитини.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Унесено працівником до каси часткову вартість путівки

301

685

1602,00

2

Здано до банку грошові кошти, внесені до каси працівником

311

301

1602,00

3

Перераховано грошові кошти ДОТ за путівку

377

311

1602,00

4

Отримано путівку від ДОТ

08

2400,00

5

Видано путівку працівнику

08

2400,00

6

Відображено заборгованість працівника за путівкою

685

377

1602,00

 

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ підприємство відобразить дохід працівника у вигляді частини вартості путівки, оплаченої за рахунок коштів Фонду (798 грн.), з ознакою доходу «156».

 

Часткове фінансування ДЗО через страхувальника

згідно з такою схемою фінансування одержувачем коштів Фонду у вигляді часткової оплати вартості путівок до ДЗО є страхувальник (підприємство, організація, установа). Послідовність дій застрахованих осіб, комісії (уповноваженого) із соціального страхування та страхувальника наведено в таблиці.

 

№ з/п

Учасник процесу

Послідовність дій

1

2

3

1

Застрахована особа — працівник підприємства

Подає до комісії (уповноваженому) із соціального страхування заяву про надання її дитині путівки до ДЗО із зазначенням віку дитини

2

Комісія (уповноважений) із соціального страхування

Приймає рішення про виділення путівок до ДЗО на підставі заяв працівників, із зазначенням розміру часткової оплати за путівку та джерела фінансування суми вартості путівки*, що залишилася, та клопоче перед Фондом про часткове фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб

3

Страхувальник-роботодавець

Інформує відділення Фонду за місцем узяття на облік про самостійну закупівлю путівок до ДЗО, що входять до переліку, затвердженого постановою правління відділення Фонду, та надає Фонду калькуляцію вартості путівок до ДЗО

4

Подає до відділення Фонду заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО за рахунок коштів Фонду за формою додатка 1 до Порядку № 17

5

Отримує від Фонду підтвердження заявки на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО за рахунок коштів Фонду

6

Отримує від Фонду грошові кошти в межах установлених норм на оплату путівок. Перерахування коштів страхувальнику здійснюється робочим органом відділення Фонду на підставі поданої ним заявки на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО виключно шляхом перерахування коштів на спеціально відкритий рахунок для зарахування страхових коштів (на той самий рахунок, на який Фондом здійснюється фінансування допомог: допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах та допомоги на поховання**

7

 

Закуповує путівки до ДЗО за їх повною вартістю, перераховуючи зі спецрахунка грошові кошти, перераховані Фондом на зазначені цілі, та зі свого поточного рахунка різницю між повною вартістю путівок та сумою, що фінансується Фондом

8

Застрахована особа — працівник підприємства

Вносить різницю між повною вартістю путівки та сумою, що фінансується Фондом (якщо ці витрати покладено на працівника)

9

Страхувальник — роботодавець

Заповнює путівку до ДЗО, указуючи: прізвище, ім’я, вік дитини, а також прізвище, ім’я, по батькові застрахованої особи, найменування страхувальника, що видав путівку. Путівка підписується особою, відповідальною за її видачу, завіряється печаткою підприємства. У разі наявності виправлень вони завіряються підписом відповідальної особи та печаткою страхувальника, який видав путівку

10

Видає путівку застрахованій особі

11

Застрахована особа — працівник підприємства

Надає страхувальнику зворотний талон або довідку про строк перебування дитини у ДЗО, завірену підписом керівника та печаткою ДЗО, після повернення дитини з ДЗО

* Частину вартості путівки, що залишилася, може сплатити працівник, або на його прохання підприємство, або профспілкова організація.

** Звертаємо увагу: з 2011 року у зв’язку із запровадженням ЄСВ компенсація витрат страхувальника за рахунок нарахованих страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, та витратами, зумовленими похованням, Фондом не здійснюється.

 

У цій схемі

відповідальність за цільове використання коштів, отриманих від Фонду у вигляді фінансування оздоровлення дітей у ДЗО, повністю покладається на страхувальника.

Дані про витрати на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО відображаються страхувальником у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП. Цей звіт надається страхувальниками

щокварталу не пізніше 20 числа наступного за звітним періодом місяця до органу Фонду за місцем узяття їх на облік в органі Фонду або за місцем обліку, зазначеним у Держреєстрі (для зареєстрованих після 01.01.2011 р.). Нагадаємо: форму цього звіту затверджено постановою Фонду від 18.01.2011 р. № 4. Звіт за новою формою подається страхувальниками починаючи зі звіту за І квартал 2011 року.

У звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП страхувальник відображає:

— у таблиці I «Розрахунки по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування»:

у рядку 10 «Отримано від Фонду з початку року» — у загальній сумі коштів, отриманих від Фонду,

суму часткового фінансування оздоровлення дітей у ДЗО;

у рядку 20 «Витрати з початку року» — у загальній сумі нарахованих страхувальником витрат за рахунок коштів Фонду суму

часткового фінансування оздоровлення дітей у ДЗО;

— у таблиці II «Розшифровка витрат за рахунок страхових коштів» у рядку 6 «Часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення (кількість путівок, сума)» —

дані про витрати на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО. У колонці 3 проставляються дані про кількість придбаних путівок, у колонці 4 — сума витрат на зазначені цілі.

Придбані та видані страхувальником путівки

не відображаються в:

— Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів (

Ф13-ФСС з ТВП);

— звіті про путівки за формою

Ф14-ФСС з ТВП.

Порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліку операцій з надання путівок до ДЗО, що придбані за рахунок власних коштів підприємства та частково фінансуються Фондом, розглянемо на числовому прикладі.

Приклад 2.

Працівниця відділу збуту у травні 2010 року подала до комісії із соціального страхування заяву з проханням надати путівку до ДОТ «Сонячний» на 1-шу зміну її сину (10 років).

ДОТ «Сонячний» входить до переліку ДЗО, які частково фінансуються за рахунок коштів Фонду.

Тривалість оздоровчої зміни в ДОТ «Сонячний» — 21 день.

Вартість путівки — 2460 грн.

Путівку було придбано підприємством самостійно. Про намір придбати путівку в такий спосіб підприємство проінформувало Фонд належним чином. Фонд підтвердив заявку страхувальника.

Відповідно до постанови № 17, Фонд оплачує частину вартості путівки в розмірі 798 грн. (38 грн.

х 21 дн.).

На підставі поданої страхувальником заявки грошові кошти в межах установлених норм було перераховано Фондом на спеціальний рахунок страхувальника.

Різницю між повною вартістю путівки та сумою, що фінансується Фондом, у 1662 грн. було сплачено:

I варіант — працівницею — матір’ю дитини шляхом унесення грошових коштів до каси підприємства;

II варіант — роботодавцем (згідно із заявою працівниці).

Відповідно до положень колективного договору, укладеного на підприємстві, заробітна плата виплачується двічі на місяць 7 і 22 числа. Розмір заробітної плати за першу половину місяця становить 60 % від окладу.

Посадовий оклад працівниці — 5000 грн.

Сума зарплати працівниці за першу половину місяця (аванс) — 3000 грн. (5000

х 60 : 100)

Ставка ЄСВ, установлена підприємству згідно з класом професійного ризику виробництва, становить 37,26 %.

Путівку було придбано та видано працівниці в одному місяці.

I варіант.

У бухгалтерському обліку операції з придбання та видачі працівнику путівки до ДОТ необхідно відобразити так:

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

Отримано від Фонду фінансування путівок
до ДОТ, що купуються підприємством

313

652

798,00

2

Перераховано грошові кошти ДОТ за путівку з поточного рахунка підприємства

377

311

1662,00

3

Перераховано грошові кошти ДОТ за путівку зі спеціального рахунка підприємства

377

313

798,00

4

Отримано путівку від ДОТ

08

2460,00

5

Відображено заборгованість працівниці за путівкою

685

377

1662,00

6

Списано заборгованість на розрахунки з Фондом

652

377

798,00

7

Унесено працівницею до каси часткову вартість путівки

301

685

1662,00

8

Здано до банку грошові кошти, унесені
до каси працівницею

311

301

1662,00

9

Видано путівку працівниці

08

2460,00

 

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ підприємство має відобразити дохід працівниці у вигляді частини вартості путівки, оплаченої за рахунок Фонду (798 грн.),

з ознакою доходу «156».

II варіант.

Щодо оподаткування частини вартості путівки, яка оплачується роботодавцем застрахованої особи за її заявою, зауважимо таке.

Для цілей обкладення ПДФО

дохід працівника у вигляді частини вартості путівки, оплаченої за рахунок коштів його роботодавця, буде заробітною платою відповідно до п.п. 14.1.48 ПКУ. Отже, при визначенні бази оподаткування такий дохід зменшуватиметься на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податкової соціальної пільги (далі — ПСП) за її наявності (п. 164.6 ПКУ).

Оскільки дохід у вигляді частини вартості путівки на оздоровлення дітей у ДЗО, оплаченої за рахунок коштів роботодавця,

є доходом у негрошовій формі, база обкладення ПДФО визначатиметься як вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, помножена на коефіцієнт, що обчислюється за формулою:

К = 100 : (100 - Сп)

,

де К — коефіцієнт;

Сп — ставка податку, установлена для таких доходів на момент нарахування.

Для доходів, що обкладаються ПДФО за ставкою 15 %, «натуральний» коефіцієнт К = 1,176471, а за ставкою 17 % — К = 1,204819.

Для визначення звичайної ціни до 01.01.2013 р. необхідно застосовувати

п. 1.20 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, а із зазначеної дати — ст. 39 ПКУ.

Дохід у вигляді частини вартості путівки, оплаченої роботодавцем платника податків, обкладається ПДФО за ставками, установленими

п. 167.1 ПКУ:

— за ставкою

15 % — для доходу, сума якого не перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.);

— за ставкою

17 % — із суми перевищення.

Для цілей застосування цих ставок із сумою 9410 грн. слід порівнювати загальну суму доходу працівника (у нашому випадку суму заробітної плати та часткової оплати вартості путівки).

ПДФО з часткової оплати вартості путівки до ДЗО необхідно сплатити (перерахувати) до бюджету

протягом банківського дня, наступного за днем нарахування (виплати, надання) цієї виплати (п.п. 168.1.4 ПКУ).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ частина вартості путівки, сплачена за рахунок коштів підприємства, відображається у складі заробітної плати з

ознакою доходу «101».

Оскільки вартість путівок (їх частин) до ДЗО, що оплачуються за рахунок коштів підприємства,

входить до фонду оплати праці у складі заохочувальних та компенсаційних виплат згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 і не зазначена в Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженому постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170, то з частини вартості путівки, що оплачується за рахунок коштів роботодавця, справляється ЄСВ.

На нашу думку,

база нарахування ЄСВ повинна визначатися як добуток частини вартості путівки, що оплачується підприємством, та «натурального» коефіцієнта, оскільки саме ця сума буде нарахованою за даними бухгалтерського обліку. Нагадаємо: саме так до набуття чинності Законом № 2464 визначалася база обкладення внесками до соціальних фондів у разі нарахування (виплати, надання) доходу в негрошовій формі. Водночас зауважимо, що наразі будь-які роз’яснення фахівців Пенсійного фонду з цього питання відсутні, а Закон № 2464, який регулює умови та порядок нарахування і сплати ЄСВ, не містить норми, що визначає механізм обчислення бази обкладення ЄСВ у разі виплати доходу в негрошової форми.

Перерахування ЄСВ з часткової оплати вартості путівки за рахунок коштів підприємства здійснюється:

— у частині нарахувань —

у день видачі путівки до ДЗО, а якщо дохід у вигляді часткової вартості путівки, оплаченої підприємством, нараховано, але путівку не видано — не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем (абзац другий ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 та п.п. 4.3.7 Інструкції № 21-5);

— у частині утримань —

не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем (абзац перший ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, пп. 4.4.2 і 4.3.6 Інструкції № 21-5).

Дохід працівника у вигляді частини вартості путівки, сплаченої за рахунок коштів його роботодавця, підлягає відображенню в Звіті з ЄСВ (додаток 4 до

Порядку формування і подання страхувальниками звіту відносно сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2) у складі нарахованої заробітної плати.

Що стосується

податку на прибуток, то враховуючи, що дохід працівника у вигляді часткової оплати вартості путівки до ДЗО за рахунок коштів підприємства включається до фонду оплати праці, його можна віднести до складу витрат підприємства на підставі пп. 138.10.1 — 138.10.4 і п. 142.1 ПКУ. Однак для правомірності такого віднесення необхідно, щоб можливість цієї виплати було передбачено трудовим або колективним договором у розділі «Оплата праці».

Сума ЄСВ

, нарахованого на суму часткової оплати вартості путівки до ДЗО, у разі дотримання зазначеної умови уключається до складу витрат підприємства на підставі п.п. 138.10.4, п. 143.1 ПКУ.

Операція з надання працівнику путівки, частково оплаченої за рахунок коштів підприємства, на наш погляд, є перепродажем раніше купленої у ДЗО путівки своєму найманому працівнику в частині, оплаченій підприємством (

п.п. 14.1.202 ПКУ). Водночас підприємство надає працівнику путівку в частині, оплаченій підприємством, в обмін на його сумлінну працю (тобто платою за путівку є праця працівника). Отже, на нашу думку, для цілей обкладення податком на прибуток ця операція є бартерною операцією (п.п. 14.1.10 ПКУ).

Згідно з

п. 153.10 ПКУ доходи та витрати від проведення бартерних операцій визначаються відповідно до договірної ціни такої операції, але не нижче (вище) звичайних цін. Порядок визначення звичайних цін було розглянуто вище.

Доходи за бартерними операціями в підприємства виникають на підставі

п. 135.4.1 ПКУ. Витрати на придбання путівки включаються до складу витрат підприємства на підставі п.п. 138.1.1 ПКУ.

Операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років

звільнені від обкладення податком на додану вартість (п.п. 197.1.6 ПКУ). Отже, підприємство і купує путівки у ДЗО, і видає їх працівникам без ПДВ. Однак, придбаваючи путівки у ДЗО та безоплатно надаючи їх працівнику, підприємство повинно пам’ятати, що в нього виникає необхідність подати до органів ДПС Звіт про суми податкових пільг за формою, передбаченою додатком до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233, який зараз подається замість звіту за формою № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності».

Наведемо в таблиці порядок відображення в бухгалтерському обліку операцій з надання працівнику путівки до ДЗО, яку згідно з II варіантом нашого прикладу було оплачено за рахунок коштів Фонду та підприємства.

Дохід працівника у вигляді вартості частини путівки до ДОТ «Сонячний», оплаченої за рахунок коштів підприємства, із застосуванням «натурального» коефіцієнта становитиме:

1662 х 1,176471 = 1955,29 (грн.).

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1

2

3

4

5

1

Відображено заборгованість Фонду з часткової оплати путівки

652

685

798,00

2

Отримано грошові кошти від Фонду

313

652

798,00

3

Перераховано грошові кошти ДЗО за путівку зі спецрахунка підприємства

377

313

798,00

4

Перераховано грошові кошти ДЗО за путівку з поточного рахунка підприємства

377

311

1662,00

5

Отримано путівку від ДЗО

08

2460,00

331

377

6

Перераховано ЄСВ з частини вартості путівки до ДЗО (1955,29 х 37,26 %)

657

311

728,54

7

Видано путівку працівнику

08

2460,00

685

331

8

Перераховано ПДФО з частини вартості путівки до ДЗО (1955,29 х 15 %)

641/ПДФО

311

293,29

9

Перераховано ЄСВ із суми авансу (3000 х 37,26 %)

657

311

1117,80

10

Перераховано ПДФО із суми авансу (3000 х 15 %)

641/ПДФО

311

450,00

11

Отримано грошові кошти з банку для виплати авансу працівнику (3000 - 450)

301

311

2550,00

12

Видано працівнику аванс

661

301

2550,00

13

Нараховано заробітну плату працівнику (5000 + 1955,29*)

92

661

6955,29

14

Нараховано ЄСВ (6955,29 х 37,26 %)

92

657

2591,54

15

Утримано ЄСВ (6955,29 х 3,6 %)

661

657

250,39

16

Утримано ПДФО ((6955,29 - 250,39) х 15 %)

661

641/ПДФО

1005,74

17

Перераховано ЄСВ (2591,54 + 250,39 - 728,54 - 1117,80)

657

311

995,59

18

Перераховано ПДФО (1005,74 - 293,29 - 450)

641/ПДФО

311

262,45

19

Здійснено залік заборгованості за заробітною платою та путівкою

661

685

1662,00

20

Отримано грошові кошти з банку для виплати зарплати (6955,29 - 1662,00 - 250,39 - 1005,74 - 2550)

301

311

1487,16

21

Виплачено заробітну плату працівнику

661

301

1487,16

* Як уже зазначалося, для цілей обкладення ПДФО та ЄСВ дохід працівника у вигляді частини вартості путівки, оплаченої за рахунок коштів його роботодавця, є заробітною платою.

 

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ підприємство відобразить:

— дохід у вигляді

часткової вартості путівки, оплаченої за рахунок коштів Фонду (798 грн.), з ознакою доходу «156»;

— дохід у вигляді

часткової вартості путівки, оплаченої підприємством (1955,29 грн.), з ознакою доходу «101» у складі заробітної плати.

Порядок відображення у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП часткової вартості путівки до ДЗО, оплаченої Фондом за I і II варіантом, аналогічний.

Як бачимо, оплата підприємством частини вартості путівки до ДЗО за рахунок власних коштів за заявою працівника невигідна з позиції оподаткування. Якщо працівник є членом профспілкової організації, він може звернутися до голови первинної профспілкової організації з проханням оплатити частину вартості путівки до ДЗО, що залишилася. У цьому випадку жодних податкових наслідків ні для підприємства, ні для профспілкової організації не виникне.

 

Часткове фінансування ДЗО через профспілку

Послідовність дій застрахованих осіб, комісії (уповноваженого) із соціального страхування та профспілкової організації при застосуванні схеми фінансування ДЗО через профспілку наведемо в таблиці.

 

№ з/п

Учасник процесу

Послідовність дій

1

2

3

1

Застрахована особа — член профспілки

Подає до комісії із соціального страхування заяву про надання її дітям путівок до ДЗО із зазначенням віку дітей

2

Комісія (уповноважений) із соціального страхування

Приймає рішення про виділення путівок до ДЗО застрахованим особам на підставі їх заяв із зазначенням розміру часткової оплати за путівку та джерела фінансування залишку суми та клопоче перед Фондом про часткове фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб

3

Профспілкова організація

Письмово інформує Фонд про самостійну закупівлю путівок до ДЗО, що входять до переліку, затвердженого постановою відділення Фонду

4

Укладає договір з виконавчою дирекцією відділення Фонду на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО

5

Подає до Фонду заявки від страхувальників на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО за рахунок коштів Фонду за формою додатка 1 до Порядку № 17. До заявок додається калькуляція вартості путівки до ДЗО

6

Придбаває путівки на оздоровлення дітей у ДЗО (їх власників)

7

Отримує від Фонду компенсацію понесених витрат у вигляді вартості путівок у межах установлених норм

8

Застрахована особа — член профспілки

Вносить різницю між повною вартістю путівки та сумою, що фінансується Фондом (якщо ці витрати покладено на члена профспілки)

9

Профспілкова організація

Оформляє відповідним чином (вказує в путівці прізвище, ім’я, вік дитини, а також прізвище, ім’я, по батькові члена профспілки, найменування профспілкової організації, що видала путівку, путівка підписується особою, відповідальною за її видачу, завіряється печаткою підприємства) та видає путівки членам профспілки

10

Застрахована особа — член профспілки

Надає до профспілкової організації зворотний талон або довідку про строк перебування дитини у ДЗО, завірену підписом керівника та печаткою ДЗО, після повернення дитини з ДЗО

11

Профспілкова організація

У п’ятиденний строк після закінчення кожної оздоровчої зміни подає до виконавчої дирекції Фонду Звіт про використання коштів Фонду на часткове фінансування оздоровлення дітей за формою додатка 3 до Порядку № 17 за кожним ДЗО та Зведений звіт про використання коштів Фонду на часткове фінансування оздоровлення дітей у ДЗО за формою додатка 4 до Порядку № 17 у разі часткового фінансування профспілкою двох або більше ДЗО за рахунок Фонду

 

При цій схемі фінансування

відповідальність за цільове використання коштів Фонду покладається на профспілкову організацію.

Придбані та видані профспілковою організацією членам профспілки путівки

не відображаються ні в Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів (Ф13-ФСС з ТВП), ні у Звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП, ні в звіті про путівки за формою Ф14-ФСС з ТВП.

Частину вартості путівки до ДЗО, що перевищує суму, яка відшкодовується Фондом, може сплатити сама застрахована особа — член профспілки або за її заявою профспілкова організація.

Відповідно до

п.п. 165.1.35 ПКУ вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, що надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої професійної спілки, створеної згідно із законодавством України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування не включається до загального оподатковуваного доходу.

Таким чином, вартість путівки в частині, оплаченій за рахунок коштів Фонду та профспілкової організації, не підлягає обкладенню ПДФО.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вартість путівки до ДЗО на оздоровлення дітей членів профспілки відображається з

ознакою доходу «156» (як у частині, що оплачується Фондом, так і в частині, яка оплачується профспілковою організацією).

Дохід у вигляді вартості путівки до ДЗО (її частини) для оздоровлення дітей члена профспілки, що фінансується за рахунок коштів профспілкової організації,

не обкладається ЄСВ, оскільки член профспілки не є найманим працівниками профспілкової організації.

Зауважимо: варіант фінансування частини вартості путівки до ДЗО, яка перевищує суму, що відшкодовується Фондом, за рахунок коштів профспілкової організації є привабливішим порівняно з оплатою частини вартості путівки за рахунок коштів підприємства, оскільки не спричинює податкових наслідків.

 

Придбання путівок до ДЗО за рахунок коштів Фонду за їх повною вартістю

Як уже зазначалося, при цій схемі фінансування придбання путівок до ДЗО здійснюється виконавчою дирекцією відділення Фонду.

З цього року з метою розширення повноважень правлінь відділень Фонду з фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб було внесено зміни до

п. 1.8 Порядку № 17 у частині зняття обмеження на придбання путівок до ДЗО за їх повну вартість. Раніше такі путівки придбавалися на суму в розмірі 20 % асигнувань, передбачених кошторисом програми з відновлення здоров’я застрахованих осіб та членів їх сімей.

Незважаючи на те що в назві цієї схеми фінансування фігурує «повна вартість»,

путівка до ДЗО, придбана за рахунок коштів Фонду за повну її вартість, видається застрахованій особі з частковою оплатою в розмірі 10 % її вартості.

Послідовність дій, яку передбачає ця схема фінансування, наведемо в таблиці.

 

№ з/п

Учасник процесу

Послідовність дій

1

2

3

1

Застрахована особа — працівник підприємства

Подає до комісії із соціального страхування заяву про надання його дитині путівки до ДЗО із зазначенням віку дитини

2

Комісія (уповноважений) із соціального страхування

Приймає рішення про виділення путівок до ДЗО, що фінансуються Фондом, застрахованим особам на підставі їх заяв. У протоколі вказується, що працівник оплачує 10 % вартості путівки (п. 3.6 Порядку № 17)

3

Страхувальник-роботодавець

Подає до Фонду заявку за формою додатка 5 до Порядку № 17

4

Отримує від Фонду підтвердження заявки

5

 

На підставі довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей за накладними отримує від Фонду путівку зі штампом «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності»

6

Застрахована особа — працівник підприємства

Вносить до каси страхувальника за основним місцем роботи, а за відсутності каси — через установу банку на рахунок органу Фонду за місцем обліку страхувальника часткову оплату вартості путівки в розмірі 10 %

7

Страхувальник — роботодавець

Видає путівку застрахованій особі, контролюючи наявність квитанції до прибуткового касового ордера або квитанції про часткову оплату вартості путівки застрахованою особою. У разі відсутності зазначених документів путівка не видається.
Під час видачі путівка в обов’язковому порядку заповнюється страхувальником (указується прізвище ім’я та вік дитини, прізвище, ім’я, по батькові застрахованої особи, найменування страхувальника, що видав путівку, завіряється підписом відповідальної за видачу особи та печаткою). Виправлення, допущені в путівці, завіряються підписом відповідальної особи та печаткою страхувальника, який видав путівку. Видача незаповнених путівок, придбаних Фондом у ДЗО за повну вартість, а також передача таких путівок іншим особам заборонена

8

Застрахована особа — працівник підприємства

Після закінчення оздоровчої зміни у ДЗО повертає страхувальнику зворотний талон або довідку про строк перебування дитини у ДЗО, завірену підписом керівника та печаткою ДЗО.

 

Путівки до ДЗО, що оплачуються за рахунок коштів Фонду за їх повною вартістю, страхувальник

повинен відобразити у:

— Звіті про путівки за формою

Ф14-ФСС з ТВП;

— Звіті за формою

Ф4-ФСС з ТВП ;

— Журналі обліку путівок до дитячих закладів оздоровлення. Оскільки форму цього журналу законодавчо не затверджено, страхувальникам, які отримали путівки до ДЗО для оздоровлення дітей застрахованих осіб, придбані Фондом за їх повною вартістю, необхідно завести для обліку таких путівок Журнал обліку путівок до санаторно-курортних закладів (

Ф13-ФСС з ТВП).

У звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП часткова оплата в розмірі 10 % вартості путівки, внесена застрахованою особою до каси підприємства або за відсутності каси — через установу банку на рахунок органу Фонду за місцем обліку страхувальника, відображається в таблиці I «Розрахунки по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування» у:

— рядку 9 «Отримано від часткової оплати за путівки»;

— рядку 18 «Перераховано з початку року».

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ податковий агент відображає тільки частину вартості путівки, що фінансується Фондом.

Частина вартості путівки, яка оплачується за рахунок працівника (10 % від вартості путівки) не відображається, оскільки не є його доходом.

Сподіваємося, що наведений матеріал допоможе керівникам підприємств вибрати найбільш прийнятний для них варіант придбання путівок на оздоровлення дітей працівників у 2011 році.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі