Теми статей
Обрати теми

Податковий облік перехідної безнадійної заборгованості

Редакція ПБО
Стаття

Податковий облік перехідної безнадійної заборгованості

Вочевидь, що сьогодні платників податків найбільше цікавить облік перехідної безнадійної заборгованості, тому цей матеріал було виділено в окрему статтю. Основний же масив інформації щодо обліку безнадійної заборгованості надано на с. 7.

Віталій ПОРОЛЛО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Перехідна безнадійна заборгованість за відвантажені товари

Цей розділ присвячено ситуаціям, коли товар було відвантажено до 01.04.2011 р. (у частині ПДВ — до 01.01.2011 р.), тоді як закінчення позовної давності відбулося після.

Облік у продавця

. Спершу про податок на прибуток. При відвантаженні товару платник мав відобразити валові доходи**, а також збільшити валові витрати згідно з п. 5.9 Закону про податок на прибуток. У подальшому, коли заборгованість перетворилася на сумнівну, платник повинен був нарахувати в бухгалтерському обліку резерв сумнівних боргів (за умови, що створення резерву під таку заборгованість передбачено). Згодом, у періоді трансформації заборгованості в безнадійну, платник має право віднести її суму (з урахуванням ПДВ) на витрати згідно з абз. «г» п.п. 138.10.6 ПКУ. Що стосується відображених раніше валових доходів та валових витрат за п. 5.9 Закону про податок на прибуток, то законодавство не передбачає їх коригування.

** За винятком особливих випадків, до яких у тому числі належить і продаж товару з оплатою за рахунок бюджетних коштів.

Тепер кілька слів про

облік ПДВ при відвантаженні товару до 01.01.2011 р. У загальному випадку при відвантаженні товарів продавець повинен був нарахувати податкові зобов’язання. У подальшому, коли дебіторська заборгованість з оплати стає безнадійною, жодних змін у ПДВ-обліку продавця не відбувається — цей висновок підтверджується і податковим відомством (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.10).

Облік у покупця

. У частині податку на прибуток, при отриманні товару до 01.04.2011 р. покупець міг відобразити валові витрати з одночасним збільшенням валових доходів у зв’язку з приростом ТМЦ згідно з п. 5.9 Закону про податок на прибуток. У періоді, коли кредиторська заборгованість покупця (з урахуванням суми ПДВ) за неоплаченими товарами стане безнадійною , для цілей оподаткування вона перетвориться на безповоротну фінансову допомогу (п.п. 14.1.257 ПКУ). Отже, у періоді закінчення позовної давності покупець повинен відобразити доходи згідно з п.п. 135.5.4 ПКУ. Будь-яких коригувань раніше відображених валових доходів та валових витрат законодавством не передбачено — про відсутність необхідності у зменшенні валових витрат говорять і податківці (див. Єдину базу податкових знань, розділ 110.28). Більше того, вони поширюють свої висновки й на амортизаційні відрахування за отриманими, але не оплаченими основними засобами/нематеріальними активами.

Що стосується

ПДВ-обліку (отримання товару до 01.01.2011 р.), то при отриманні товару покупець міг відобразити податковий кредит у загальному порядку за умови, що товар використовуватиметься в операціях, що обкладаються ПДВ, у межах господарської діяльності. Після закінчення позовної давності за кредиторською заборгованістю покупець, на наш погляд, може зберегти податковий кредит — адже фактично умови для отримання податкового кредиту не порушувалися. Водночас, найімовірніше, податківці вважатимуть інакше та наполягатимуть на його коригуванні (див. коментар до їх позиції в частині неперехідної заборгованості за отриманими товарами на с. 12).

 

Таблиця 1

Податковий облік перехідної безнадійної заборгованості за товарами,
відвантаженими до 01.04.2011 р. (у частині ПДВ — до 01.01.2011 р.)

Дія/подія

Дебіторська заборгованість продавця за відвантаженими товарами

Кредиторська заборгованість покупця за отриманими товарами

податок на прибуток

ПДВ

податок на прибуток

ПДВ

Відвантаження/отримання товару

до 01.04.2011 р.

до 01.01.2011 р.

до 01.04.2011 р.

до 01.01.2011 р.

Валові доходи, валові витрати за п. 5.9 Закону про податок на прибуток

Податкові зобов’язання

Валові витрати, валові доходи за п. 5.9 Закону про податок на прибуток

Податковий кредит

Закінчення позовної давності

з 01.04.2011 р.

з 01.01.2011 р.

з 01.04.2011 р.

з 01.01.2011 р.

Витрати з урахуванням ПДВ* (ряд. 06.5.4 додатка ІВ декларації)

Доходи з урахуванням ПДВ (ряд. 03.24 додатка ІД декларації)

Податковий кредит не коригується**

* За умови створення резерву сумнівних боргів.

** Як уже зазначалося, податківці можуть відстоювати іншу позицію.

 

Перехідна безнадійна заборгованість за авансами

Облік у продавця

. У частині податку на прибуток при отриманні авансу за товар до 01.04.2011 р. продавець повинен був відобразити валові доходи. У періоді перетворення кредиторської заборгованості на безнадійну з податкової точки зору вона стає безповоротною фінансовою допомогою та має бути включена до доходів (з урахуванням суми ПДВ). Точно кажучи, таку метаморфозу слід було б відобразити шляхом зменшення доходу від реалізації за ряд. 03.25 додатка ІД з одночасним збільшенням доходу від безнадійної кредиторської заборгованості (ряд. 03.24 додатка ІД), додатково збільшивши його на суму ПДВ. Водночас податківці підійшли до цієї ситуації з розумінням та роз’яснили, що суму безнадійної заборгованості (мабуть, без урахування ПДВ) до доходів уключати не потрібно*, щоправда, обґрунтувавши свою позицію тим, що включення такої суми до доходів призведе до подвійного оподаткування (див. Єдину базу податкових знань, розділ 110.28). У зв’язку з цим, до доходів за ряд. 03.24 додатка ІД слід уключити суму безнадійної заборгованості лише в частині ПДВ.

* Вочевидь, що цей висновок поширюється лише на ті випадки, коли продавець при отриманні авансу збільшив валові доходи.

Що стосується

ПДВ-обліку, то при отриманні авансу продавець повинен був нарахувати податкові зобов’язання. У періоді перетворення заборгованості на безнадійну їх логічно було б відкоригувати (через відсутність об’єкта оподаткування). Водночас, як уже зазначалося на с. 12, чинне законодавство не передбачає механізму коригування податкових зобов’язань з ПДВ. Тому ми рекомендували відображати таке коригування в рядку 8.1 декларації. При цьому разом із такою декларацією слід подати додаток 1 та доповнення з поясненням мотивів заповнення ряд. 8.1 (п. 46.4 ПКУ). Такий порядок пов’язано з тим, що форма декларації з ПДВ завищує податкові зобов’язання продавця всупереч приписам ПКУ. Однак попереджаємо: податкове відомство виступає проти коригування податкових зобов’язань — на наш погляд, абсолютно неправомірно (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.10).

Облік у покупця

. При перерахуванні авансу до 01.04.2011 р. покупець міг відобразити валові витрати (за умови, що продавцем виступав «звичайний» платник податку на прибуток).

Що стосується відображення витрат згідно з

абз. «г» п.п. 138.10.6 ПКУ, то покупець може збільшити їх на суму ПДВ (збільшення витрат на всю суму заборгованості призведе до задвоєння витрат)**. Водночас, як уже зазначалося, під товарну заборгованість резерв сумнівних боргів не створюється, тому з метою відображення витрат покупцю необхідно скористатися таким порядком. Після того, як продавець затримає постачання товару, йому необхідно виставити вимогу про повернення передоплати (ч. 2 ст. 693 ЦКУ). У такому разі заборгованість з товарної перетворюється на грошову (тобто на фінансовий актив у розумінні П(С)БО 13), а отже, у покупця з’являться й підстави для створення резерву сумнівних боргів. У свою чергу, у періоді списання такого резерву у покупця з’являться підстави для відображення витрат на суму ПДВ згідно з абз. «г» п.п. 138.10.6 ПКУ. При цьому, у зв’язку з таким перетворенням у покупця виникають підстави для коригування податкового кредиту — на наш погляд, його слід здійснити в момент перетворення зобов’язання з товарного в грошове, проте не виключено, що податківці дозволять відобразити його в періоді закінчення позовної давності (докладніше про це див. на с. 11).

** За версією податківців, «старі» витрати не сторнуються, але й «нові» за абз. «г» п.п. 138.10.6 ПКУ не відображаються (див. ЄБПЗ 110.28).

Що стосується

обліку ПДВ, то в момент перерахування передоплати покупець міг скористатися правом на податковий кредит у загальному порядку. У періоді, коли дебіторська заборгованість за непоставлений товар стає безнадійною, об’єкт оподаткування зникає, що спричинює необхідність коригування податкового кредиту (реалізується за допомогою умовного постачання).

 

Таблиця 2

Податковий облік перехідної заборгованості за авансами, виданими
до 01.04.2011 р. (у частині ПДВ — до 01.01.2011 р.)

Дія/подія

Кредиторська заборгованість продавця за отриманим авансом

Дебіторська заборгованість покупця за оплаченими, але не отриманими товарами

податок на прибуток

ПДВ

податок на прибуток

ПДВ

Отримання авансу

до 01.04.2011 р.

до 01.01.2011 р.

до 01.04.2011 р.

до 01.01.2011 р.

Валові доходи

Податкові зобов’язання

Валові витрати

Податковий кредит

Закінчення позовної давності

з 01.04.2011 р.

з 01.01.2011 р.

з 01.04.2011 р.

з 01.01.2011 р.

Доходи на суму ПДВ (ряд. 03.24 додатка ІД декларації)

Податкові зобов’язання коригуються*

Витрати на суму ПДВ**

Податкові зобов’язання
(ряд. 1 декларації)

* Як уже зазначалося, податківці виступають проти коригування податкових зобов’язань.

** За умови, що покупець створить резерв сумнівних боргів.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі