Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. «Видавнича» пільга з ПДВ: з ніг на голову

Редакція ПБО
Стаття

«Видавнича» пільга з ПДВ: з ніг на голову

 

Минуло більше п'яти років відтоді, як закінчуючи статтю, присвячену цій темі (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 37, с. 29), ми висловили сподівання на швидке усунення невизначеності в питанні обкладення ПДВ операцій з поставки (передплати) періодичних видань друкованих ЗМІ та книг. Проблема, що полягає в тому, застосовувати чи ні пільгу з ПДВ щодо такої друкованої продукції іноземного походження, за цей час так і не знайшла свого вирішення на законодавчому рівні, тому доводилося керуватися роз'ясненнями ДПАУ з цього приводу. На жаль, останні її роз'яснення ставлять усе з ніг на голову. Відповідаючи на листи читачів, які цікавляться сьогоднішнім станом справ щодо застосування «видавничої» пільги, розповімо про це у запропонованій статті.

Ігор ХМЕЛЕВСЬКИЙ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор», i.khmelevskiy@id.factor.ua

 

Документи статті

ПКУ

— Податковий кодекс України від
02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 3609

— Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

 

Історія питання

Насамперед наведемо формулювання «видавничої» пільги із

Закону про ПДВ (у її останній діючій редакції), а заразом — і обидві редакції, в яких ця пільга вже встигла «засвітитися» у ПКУ.

 

З 31.03.2005 р. до 01.01.2011 р.
(згідно із Законом про ПДВ)

З 01.01.2011 р. по 06.08.2011 р.
(згідно з ПКУ у першій редакції)

З 06.08.2011 р.
(згідно з ПКУ в редакції Закону № 3609)

5.1. Звільняються від оподаткування операції з:
<…>
5.1.2. поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови; доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України

197.1. Звільняються від оподаткування операції з:
<…>
197.1.25. постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України

197.1. Звільняються від оподаткування операції з:
<…>
197.1.25. постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок

(крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України

 

Аналіз тексту в першій колонці дає уявлення про суть проблеми в «докодексний» період: через невдалу синтаксичну конструкцію

п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ можна було з однаковим ступенем достовірності припускати, що слова «українського виробництва» стосуються або тільки учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників, або всієї першої частини речення в цілому. Як наслідок не було однозначності в питанні, звільняються від обкладення ПДВ усі періодичні видання та книги (за винятком, зрозуміло, еротичних) незалежно від їх походження чи «видавнича» пільга має застосовуватися до них лише у випадку, якщо вони є товарами українського виробництва.

Парадоксальність ситуації із застосуванням цієї пільги до періодичних видань друкованих ЗМІ та книг полягала в тому, що обережні платники податків не дуже-то і квапилися нею користуватися. Водночас Міністерство фінансів (див.

лист від 29.04.2005 р. № 31-17120-04-10/7999) та ДПАУ (див. лист від 28.09.2006 р. № 5115/А/16-1415 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 81) замість очікуваного традиційно-фіскального її звуження висловлювалися на користь поширення пільгового режиму оподаткування на всі видання — українські та іноземні.

Підтвердженням непорушності зазначеного підходу податківців до застосування «видавничої» пільги можна вважати те, що за весь час дії останньої редакції

п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ у всіх Довідниках пільг (починаючи від № 33 станом на 01.04.2005 р. і закінчуючи № 56 станом на 01.01.2011 р.) формулювання цієї пільги змін майже не зазнало (про одну корективу, яка все ж мала місце, скажемо далі). При цьому для спрощення сприйняття текст п.п. 5.1.2 було розбито на декілька окремих позицій, що надавало йому куди більш однозначного розуміння, ніж у самому Законі.

Зокрема,

пільга за кодом 14010081 виглядала так: «Звільняються від оподаткування операції з поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України». Крім того, у Довідниках була присутня й пільга за кодом 14010082: «Звільняються від оподаткування операції з поставки книг, крім видань еротичного характеру». Як бачимо, згадки про походження періодичних видань і книг як підстави для права на пільгу тут взагалі немає.

Водночас

пільга за кодом 14010083 надавала звільнення від ПДВ операціям з поставки учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, а також словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, але вже без акценту щодо їх походження. Цим податківці недвозначно давали зрозуміти, що вимога про вітчизняне виробництво пільгованої видавничої продукції поширюється виключно на учнівські зошити, підручники та навчальні посібники. Друковані ж видання засобів масової інформації та книги, а також зазначені словники, за їх логікою, мали звільнятися від оподаткування без жодних додаткових умов.

Єдиним винятком з «видавничої» пільги, що діяла в той час, були

операції з поставки (передплати) видань еротичного характеру — вони від обкладення ПДВ не звільнялися. Однак і тут упродовж декількох років відкритим залишалося питання, яких саме видань стосувався цей виняток — періодичних видань друкованих ЗМІ, книг чи тих й інших одночасно?

Так, Мінфін у згаданому вище

листі від 29.04.2005 р. № 31-17120-04-10/7999 указував на те, що пільговий режим оподаткування, установлений п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ, поширюється на періодичні видання друкованих ЗМІ та книги, крім видань еротичного характеру. Звідси можна було зробити висновок, що, на думку цього держоргану, операції з поставки будь-яких видань еротичного характеру (і періодичних видань друкованих ЗМІ, і книг) не звільнені від оподаткування.

ДПАУ спочатку займала іншу, ліберальнішу позицію, яка простежувалася з тих же Довідників пільг: аж до Довідника № 42 (станом на 01.06.2007 р.) згадка про еротичний характер видань зустрічається в них тільки в тексті пільги за кодом 14010082 (див. вище). Мабуть, головне податкове відомство вважало тоді, що

пільга з ПДВ не поширюється тільки на операції з поставки книг еротичного характеру.

Однак уже в Довіднику № 42

пільга за кодом № 14010081 несподівано змінилася (без будь-яких змін у Законі про ПДВ) і стала виглядати так: «Звільняються від оподаткування операції з поставки (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації, крім видань еротичного характеру, та доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України». Зрозуміло, що внаслідок такої редакції пільги під оподаткуванням опинилися і еротична періодика, і книги тієї ж спрямованості.

Говорячи про історію застосування «видавничої» пільги, слід пригадати, що згідно з

п. 5.5 Закону про ПДВ операції з імпорту всіх товарів, перелічених у п.п. 5.2.1 цього Закону (будь-яких періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книг, видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників, а також будь-яких словників), від обкладення ПДВ не звільнялися (див. про це також лист ДПАУ від 12.06.2007 р. № 5629/6/16-1515). Отже, митний ПДВ, що сплачувався імпортерами таких товарів, мав уключатися ними до податкових зобов'язань за загальними правилами, установленими п.п. 7.3.6 цього ж Закону (за датою надання митної декларації із зазначенням у ній суми податку, що підлягає сплаті).

При подальших поставках імпортованої друкованої продукції на митній території України

, виходячи з того, що такі операції з 31.03.2005 р. звільнялися від оподаткування (періодичні видання та книги, а також словники українсько-іноземної чи іноземно-української мови — незалежно від походження; учнівські зошити, підручники та навчальні посібники — тільки українського виробництва), ПДВ, сплачений при ввезенні, до податкового кредиту не включався (див. п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ). Водночас відповідно до вимог останнього абзацу п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток такі суми ПДВ підлягали віднесенню на валові витрати платника податку (додатково див. «Вісник податкової служби України», 2009, № 22, с. 24).

Резюмуючи викладене, зазначимо, що незважаючи на описані вище протиріччя в тлумаченні «видавничої» пільги, жодних змін у

п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ, яким така пільга надавалася, аж до скасування самого Закону так і не було внесено. Більше того, законодавці, вважаючи, мабуть, формулювання зазначеного підпункту бездоганним, практично в тому ж вигляді перенесли його в ПКУ. І ось тут почалося непередбачуване…

 

Реалії сьогодення

Як випливає з порівняльної таблиці на початку статті, між

п.п. 197.1.25 ПКУ у першій редакції та п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ усього дві відмінності: крапку з комою в тексті замінено на кому, а слово «українського» — на слово «вітчизняного» (див. виділення напівжирним шрифтом у перших двох колонках). Не викликає сумніву, що такі дрібниці не можуть і не повинні були призвести до будь-яких зрушень у розумінні та застосуванні цієї пільги — адже загальна концепція справляння ПДВ з прийняттям ПКУ збереглася незмінною.

Дійсно серйозна зміна відбулася в питанні оподаткування імпорту — відповідно до

п. 197.4 зазначеного Кодексу звільнення від оподаткування товарів, передбачене п. 197.1 ПКУ (отже, у тому числі й товарів, названих в п.п. 197.1.25), тепер поширюється на операції з їх увезення на митну територію. Водночас зміна порядку обкладення ПДВ імпортних операцій також не може й не повинна ставати причиною перегляду порядку застосування «видавничої» пільги як щодо власне операцій із ввезення на митну територію України, так і щодо операцій з постачання на митній території України таких товарів.

У принципі, так воно спочатку і було. Із консультації, розміщеної на офіційному сайті ДПАУ в Єдиній базі податкових знань (ЄБПЗ) за кодом 130.16.05*, випливало, що на питання про порядок обкладення ПДВ операцій з увезення на митну територію України періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книг, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної чи іноземно-української мови податківці продовжують абсолютно однозначно відповідати: «Такі операції звільняються від обкладення ПДВ»**.

* Щоправда, тепер уже з позначкою «діє

до 05.07.2011 р.» (значення цієї дати так і залишилося незрозумілим).

** Принагідно зауважимо, що

звільняються від ПДВ й операції з безоплатного постачання зазначених товарів — про це також ідеться в ЄБПЗ (див. відповідну консультацію за кодом 130.21).

Водночас на запитання, чи поширюється пільговий режим оподаткування, установлений

п.п. 197.1.25 ПКУ, на операції з постачання періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книг іноземного походження на митній території України, в ЄБПЗ надано відповідь, що такий пільговий режим поширюється й на імпортовані товари, звільнені від оподаткування цим підпунктом.

Крім того, у

листі ДПА в м. Києві від 14.03.2011 р. № 2498/10/31-606 зазначалося, що операції з імпорту книг на митну територію України, у тому числі іноземного виробництва (крім видань еротичного характеру), звільняються від обкладення податком на додану вартість .

Дещо насторожувало те, що

в Довіднику № 57 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків і зборів станом на 01.04.2011 р. (першому Довіднику, що підлягав застосуванню після набуття чинності ПКУ), «видавничу» пільгу було викладено не так, як протягом багатьох років до цього, тобто не у вигляді трьох окремих позицій, а однією позицією за новим кодом 14010435. При цьому текст пільги слово в слово повторював п.п. 197.1.25 цього Кодексу, що виглядало незвично порівняно з тим, як у попередніх Довідниках було довільно розчленовано п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ. До речі, у наступному (й останньому на сьогодні) Довіднику № 58 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків і зборів станом на 01.07.2011 р., у цій частині нічого не змінилося.

Першою ластівкою, що свідчить про кардинальну зміну позиції податкових органів щодо застосування «видавничої» пільги, стала консультація провідних фахівців ДПАУ, опублікована у відомчому виданні «Вісник податкової служби України», 2011, № 23, с. 28. На їх думку, згідно з

п.п. 197.1.25 ПКУ надання пільги передбачено для перелічених у ньому товарів вітчизняного виробництва, а саме: періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книг (крім видань еротичного характеру), учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників . Отже, операції з постачання на митній території України ввезених на митну територію України періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книг, учнівських зошитів, підручників і навчальних посібників від обкладення ПДВ не звільняються, якщо такі товари не мають статусу товарів вітчизняного виробництва.

А от

для словників українсько-іноземної або іноземно-української мови вимоги щодо їх походження (вітчизняного чи іноземного виробництва) цим підпунктом не встановлено (зауважимо, що в цій частині трактування пільги змін не зазнало). У зв'язку з цим операції з постачання на митній території України таких словників (як увезених на митну територію України, так і виготовлених в Україні), як і раніше, звільняються від обкладення ПДВ.

І нарешті,

операції з постачання на митній території України видань еротичного характеру (як увезених на митну територію України, так і виготовлених в Україні) підлягають оподаткуванню в загальновстановленому порядку із застосуванням ставки ПДВ 20 %, що також збігається з традиційним підходом до оподаткування таких видань.

Як бачимо, у консультації йдеться тільки

про оподаткування операцій з постачання видавничої продукції усередині України — про порядок сплати «митного» ПДВ при ввезенні такої продукції в ній немає жодного слова. Те ж саме можна сказати і про лист ДПАУ від 15.07.2011 р. № 19192/7/16-1517-05, який повторює основні висновки зазначеної консультації. Щоправда, у цьому листі за роз'ясненнями особливостей оподаткування при імпорті запропоновано звернутися до Держмитслужби України (з урахуванням того, що обов'язок з нарахування ПДВ при здійсненні імпортних операцій покладається на митні органи). На жаль, дотепер, крім запровадження нового коду пільги в обкладенні ПДВ — «143», що відповідає пільзі з п.п. 197.1.25 ПКУ (див. лист ДМСУ від 09.03.2011 р. № 11/2-10.15/3911-ЕП, а також наказ ДМСУ від 05.05.2011 р. № 363), іншої офіційної реакції митників із цього приводу не було.

Фінальною ж (на сьогодні, бо ніхто не застрахований від чергових змін у поглядах ДПАУ) крапкою, що знаменує поворот податківців на 180 градусів у питанні застосування «видавничої» пільги, можна вважати

лист ДПАУ від 29.08.2011 р. № 23177/7/15-3417-26 (див. на с. 8 сьогоднішнього номера). У ньому охоплено повний спектр операцій з видавничою продукцією, а його головний висновок зводиться до того, що операції з увезення на митну територію України та операції з постачання на митній території України періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книг, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників від обкладення ПДВ не звільняються, якщо такі товари не мають статусу товарів вітчизняного виробництва*.

* Якщо вже зайшла мова про вітчизняний статус товарів, перелічених у п.п. 197.1.25 ПКУ, як про критерій, що дає право на пільгу з ПДВ, непогано було б знати, що має підтверджувати зазначений статус щодо кожного з таких товарів. На жаль, ДПАУ поки не відповіла на це запитання.

На додаток до викладеного можна навести висновок із консультації в ЄБПЗ за кодом 130.16.05 (яка, до речі, мирно співіснує зі згаданою вище консультацією та має позначку «діє до 06.08.2011 р.»): «

Звільнення від обкладення ПДВ поширюється тільки на операції з увезення на митну територію України словників українсько-іноземної або іноземно-української мови та не поширюється на операції з увезення на митну територію України періодичних видань друкованих засобів масової інформації, книг, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників».

Зауважимо, що з 06.08.2011 р. (у проміжку між виходом згаданих раніше двох

листів ДПАУ) набрав чинності Закон № 3609 («Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 64), яким уносилися незначні редакторські правки до тексту «видавничої» пільги — слова «крім видань еротичного характеру» було поміщено в дужки (див. виділення напівжирним курсивом в останніх двох колонках порівняльної таблиці, наведеної на початку статті). Тим самим законодавці просто підкреслили (хоча в цьому ніхто ніколи й не сумнівався), що виключення з пільги закінчується саме на еротичних виданнях, а не стосується наступних за ними учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, а також словників українсько-іноземної або іноземно-української мови.

Вочевидь, що такі зміни ніяк не вплинули на новий підхід податківців до пільгування видавничої продукції, що сформувався вже на той час, оскільки

камінь спотикання полягав зовсім не в цьому. Як уже зазначалося, невідкладного вирішення потребувало питання про те, стосується вимога про вітчизняне походження тільки учнівських зошитів, підручників і навчальних посібників чи також періодичних видань та книг , однак воно залишилося в п.п. 197.1.25 ПКУ без відповіді. А це дозволяє ДПАУ трактувати зазначену норму досить вільно. Що вона успішно й робить…

На завершення статті пропонуємо в табличній формі зведену інформацію про обкладення ПДВ видавничої продукції. Наведемо в ній два варіанти оподаткування, умовно названих «згідно із

Законом про ПДВ» та «згідно з ПКУ». Під цими назвами ми маємо на увазі відповідно колишній і нинішній підхід ДПАУ до цієї проблеми.

Додатково пояснимо, що в колонках таблиці, об'єднаних загальною назвою «Імпорт», під

ПЗ слід розуміти ввізний ПДВ, що сплачується на митниці, а під ПК право на податковий кредит за такими ПЗ, яке, як уже зазначалося, залежить від того, оподатковуваними або неоподатковуваними є операції з постачання ввезеного товару на митній території України. У колонках із загальною назвою «Постачання на митній території України» позначення «ПЗ» розшифровки не потребує, а ПК означає право на податковий кредит за «вхідним» ПДВ, сплаченим (нарахованим) при придбанні (у тому числі за імпортом) таких товарів. Частина таблиці, що стосується імпорту видань вітчизняного виробництва, відображає порядок оподаткування вітчизняних видань, раніше вивезених у режимі експорту та ввезених назад у режимі реімпорту (згідно з п.п. «в» п. 185.1 ПКУ на ввезення товарів у зазначеному режимі поширюються «імпортні» правила обкладення ПДВ).

 

Оподаткування видавничої продукції

Найменування

Постачання на митній території України

Імпорт

згідно з п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ
(до 01.01.2011 р.)

згідно з п.п. 197.1.25 ПКУ
(після 01.01.2011 р.)

згідно з п.п. 5.1.2 і п. 5.5 Закону про ПДВ
(до 01.01.2011 р.)

згідно з п.п. 197.1.25 і п. 197.4 ПКУ
(після 01.01.2011 р.)

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Вітчизняного виробництва

періодичні видання друкованих ЗМІ

+

доставка таких періодичних видань на митній території України

 

 

 

 

книги

+

учнівські зошити

+

підручники та навчальні посібники

+

словники українсько-іноземної або іноземно-української мови

+

видання еротичного характеру

+

+

+

+

+

+

+

+

Іноземного виробництва

періодичні видання друкованих ЗМІ

+

+

+

+

+

доставка таких періодичних видань на митній території України

+

+

 

 

 

 

книги

+

+

+

+

+

учнівські зошити

+

+

+

+

+

+

+

+

підручники та навчальні посібники

+

+

+

+

+

+

+

+

словники українсько-іноземної або іноземно-української мови

+

видання еротичного характеру

+

+

+

+

+

+

+

+

 

Давати зараз якісь поради з приводу необхідності термінової зміни (услід за зміною позиції ДПАУ) усталеного на тому чи іншому підприємстві порядку обкладення ПДВ операцій з постачання або імпорту товарів, перелічених у

п.п. 197.1.25 ПКУ, було б занадто безвідповідально. Так само безвідповідально було б рекомендувати негайно вносити зміни до податкової звітності. Причина — хоча б у мінливості думки самої ДПАУ. Ідеальним рішенням було, звісно, якби на обговорювану нами проблему належним чином відреагував законодавець.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі