Теми статей
Обрати теми

Деякі питання реалізації пункту 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України

Редакція ПБО
Наказ від 02.03.2012 р. № 101

Міністерства та відомства України

 

Деякі питання реалізації пункту 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України

Наказ від 02.03.2012 р. № 101

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 березня 2012 р. за № 395/20708

(витяг)

 

Відповідно до підпунктів 11 та 12 пункту 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити такі, що додаються:

форму Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі*;

Порядок заповнення Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі;

форму Відомості про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі*;

Порядок заповнення Відомості про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі.

<…>

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

<…>

 

 

Міністр М. Присяжнюк

 

* Форми Розрахунку та Відомості не публікуються. — Прим. ред.

 

 

Затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.03.2012 р. № 101

Порядок заповнення Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 березня 2012 р. за № 395/20708

 

1. Цей Порядок визначає механізм заповнення Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі (далі — Розрахунок) відповідно до підпункту 11 пункту 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

2. Розрахунок здійснюється переробним підприємством щомісяця для розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлене ними на переробне підприємство молоко або м'ясо в живій вазі з урахуванням такого:

2.1. Компенсація для кожного сільськогосподарського товаровиробника визначається з урахуванням коефіцієнта (К), розрахованого як співвідношення суми компенсації, визначеної у податковій декларації з податку на додану вартість щодо діяльності з постачання продукції (Σ ПДВ), до вартості закуплених молока або м'яса в живій вазі без урахування податку на додану вартість (Σ В).

Такий коефіцієнт (К) розраховується за формулою

К = ΣПДВ

.


ΣВ

2.2. Визначений коефіцієнт застосовується до всіх сільськогосподарських товаровиробників на гривню вартості поставленого молока або м'яса в живій вазі без урахування податку на додану вартість.

2.3. У разі реалізації сільськогосподарським товаровиробником різних видів продукції тваринництва та/або за різними цінами за одиницю такої продукції компенсація розраховується за кожне таке постачання окремо та відповідно записується у Розрахунку окремим рядком.

2.4. Сума рядків графи 9 дорівнює сумі податку на додану вартість, визначеній у декларації з податку на додану вартість щодо діяльності з постачання продукції (Σ ПДВ).

3. Розрахунок не повинен містити помилок та виправлень.

4. Розрахунок підписується керівником переробного підприємства, начальником планово-економічного відділу, головним бухгалтером та скріплюється печаткою.

5. Облік та зберігання розрахунків на переробних підприємствах здійснюється в установленому законодавством порядку.

 

Директор Департаменту фінансово-кредитної політики
 Міністерства аграрної політики та продовольства України
 Б. Ахіджанов

 

 

Затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.03.2012 р. № 101

Порядок заповнення Відомості про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15 березня 2012 р. за № 396/20709

 

1. Цей Порядок визначає механізм заповнення Відомості про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі (далі — Відомість) відповідно до підпункту 12 пункту 1 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

2. Відомість є підтвердженням виплати компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними молоко або м'ясо в живій вазі.

3. Відомість у паперовій формі заповнюється таким чином, щоб забезпечити збереження записів та вільне читання тексту (цифр).

4. Графи 2 — 4 відповідають графам 2 — 4 Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі (далі — Розрахунок).

У графі 5 зазначається сума компенсації по кожному сільськогосподарському товаровиробнику, нарахована за всіма видами продукції тваринництва, поставленої у звітному періоді.

Рядок «Всього» графи 5 повинен відповідати рядку «Всього» графи 9 Розрахунку (Σ ПДВ) за звітний період.

У графі 6 зазначається сума фактично перерахованої (виплаченої) сільськогосподарським товаровиробникам компенсації за поставлені ними молоко або м'ясо в живій вазі.

У графах 7 та 8 зазначаються відповідно дата та номер документа(ів), підтверджуючого(их) здійснення перерахування (виплати) компенсації (платіжного доручення, видаткового касового ордера тощо).

5. Відомість підписується головним бухгалтером, затверджується керівником переробного підприємства та скріплюється печаткою.

 

Директор Департаменту фінансово-кредитної політики
 Міністерства аграрної політики та продовольства України
 Б. Ахіджанов



коментар редакції

Форми Розрахунку та Відомості для молоко-, м’ясопереробників

Нарешті, для молоко-, м’ясопереробних підприємств наказом, що коментується (набув чинності з дня опублікування, а саме — з 02.04.2012 р.), затверджено:

форму Розрахунку розподілу суми компенсації між сільгосптоваровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі (далі — Розрахунок);

форму Відомості про виплачені суми компенсації сільгосптоваровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо в живій вазі (далі — Відомості);

— та два Порядки заповнення Розрахунку та Відомості відповідно.

Нагадаємо, що п. 3 розд. II Закону України від 22.12.2011 р. № 4268-VI («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 5, с. 5) для виконання цього Мінагрополітики відводився двомісячний термін з дня набрання чинності цим Законом (що, як відомо, відбулося 1 січня 2012 року). Отже, якби Мінагрополітики вчасно ввів у дію зазначені форми, то переробники застосовували б їх уже з березня 2012 року, а так це можливо лише з квітня місяця. Утім, облишимо виконавчу дисципліну головного аграрного відомства та перейдемо безпосередньо до встановлених ним форм та порядків їх заповнення.

Насамперед, звернемо увагу на встановлену пп. 11 та 12 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ щомісячну періодичність складання таких форм.

Форма Розрахунку за побудовою проста і зрозуміла. У графах 2 — 4 відображаються дані про сільгосптоваровиробників; у графах 5 — 7 — дані про поставлене ними на переробне підприємство молоко та м’ясо в живій вазі (кількість, ціна та вартість (без урахування ПДВ)). І лише для заповнення граф 8 та 9 необхідно знаходити показники шляхом простого розрахунку.

Графа 8 «Коефіцієнт, який застосовується для визначення суми компенсації» розраховується як співвідношення суми компенсації, визначеної у рядку 17.2 спецдекларації з ПДВ переробного підприємства (Σ ПДВ), до вартості закуплених молока або м'яса в живій вазі без урахування ПДВ (Σ В). Такий коефіцієнт (К) розраховується за формулою К = ΣПДВ : ΣВ.

Графа 9 «Нарахована компенсація» визначається як добуток значення у графі 7 на значення коефіцієнта (К). Визначений коефіцієнт застосовується до всіх сільгосптоваровиробників на гривню вартості поставленого молока або м'яса в живій вазі без урахування ПДВ. У разі реалізації сільгосптоваровиробником різних видів продукції тваринництва та/або за різними цінами за одиницю такої продукції компенсація розраховується за кожне таке постачання окремо та відповідно записується у Розрахунку окремим рядком. Сума рядків графи 9 Розрахунку має дорівнювати значенню у рядку 17.2 спецдекларації.

Не викличе труднощів і складання форми Відомості. Причому, навіть незважаючи на наявну в графі 5 помилку, яку не слід брати до уваги: графа 5 «Нарахована компенсація» не може визначатись як графа 6 помножена на коефіцієнт, який застосовується для визначення суми компенсації. І хоча авторами наказу, скоріше за все, малась на увазі графа 6 Розрахунку (а не форми Відомості), це не правильно ні в якому разі.

Цілком очевидно, що у графі 5 Відомості зазначається сума компенсації щодо кожного сільгосптоваровиробника, нарахована за всіма видами поставленої у звітному періоді продукції тваринництва, що відображена у графі 9 Розрахунку. Рядок «Всього» графи 5 Відомості повинен відповідати рядку «Всього» графи 9 Розрахунку (Σ ПДВ) за звітний період. Щодо інших граф Відомості, то зупинятись порядку їх заповнення, зрозумілому без зайвих коментарів, немає потреби.

Утім, не зайве акцентувати увагу, що згідно з п.п. 12 п. 1 підрозд. 2 розд. XX ПКУ виплата компенсації сільгосптоваровиробникам (юридичним особам за платіжними дорученнями шляхом перерахування на їх окремі рахунки, відкриті в обслуговуючих банках, фізичним особам — готівкою безпосередньо з каси переробного підприємства або згідно з договорами доручення) здійснюється переробним підприємством до (!) 20 числа місяця, наступного за звітним (податковим) періодом. Отже, останній день компенсаційних виплат припадає на 19 число місяця. Підтвердженням виплати компенсації є Відомості.

Крім того нагадуємо, що в коментарі до листа ДПСУ від 20.03.2012 р. № 7955/7/15-3117 («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 29, с. 10) ми уже говорили, що форми Розрахунку і Відомості розміщено на сайті газети «Податки та бухгалтерський облік» у розділу «Довідкова», подрозділу «Бланки документів»/«Податкова звітність»/«ПДВ» (nibu.factor.ua/ukr/info/blanki/nalog_ot/NDS).

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі