Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. ДПСУ роз’яснила нюанси оподаткування доходів адвокатів

Редакція ПБО
Новини від 03.04.2012 р. № 9779/7/17-1217

ДПСУ роз’яснила нюанси оподаткування доходів адвокатів

 

Державна податкова служба України у листі від 03.04.2012 р. № 9779/7/17-1217 нагадала, що згідно з п.п. 14.1.226 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) адвокатська діяльність відноситься до незалежної професійної діяльності.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, зокрема, від провадження адвокатської діяльності, регулюється ст. 178 ПКУ. Згідно з цією статтею особи, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, зобов’язані стати на облік в органах державної податкової служби за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи та отримати довідку про взяття на облік (форма № 4-ОПП).

Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності. До складу витрат адвоката, який здійснює незалежну професійну діяльність, включаються лише документально підтверджені витрати, що безпосередньо пов’язані з провадженням професійної адвокатської діяльності та визначені угодою (оплата роботи фахівців, чиї висновки запитуються адвокатом, транспортні витрати, оплата друкарських, копіювальних та інших технічних робіт, перекладу і нотаріального посвідчення документів, телефонних розмов тощо).

У разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об’єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі