Теми статей
Обрати теми

Вартість профспілкової путівки оподатковується в частині отриманого доходу членом сім'ї старше 18 років

Редакція ПБО
Лист від 01.02.2012 р. № 1959/6/17-1115

Вартість профспілкової путівки оподатковується в частині отриманого доходу членом сім’ї старше 18 років

Лист Державної податкової служби України від 01.02.2012 р. № 1959/6/17-1115

(витяг)

 

Державна податкова служба України розглянула лист Федерації професійних спілок України від 27.12.2011 № 03/01-16/2515 стосовно проблемних питань, які надходять від членських організацій ФПУ, і додатково до інформації, надісланої листом від 27.01.2012 № 1813/6/15-1316, повідомляє наступне.

<…>

2., 3. Згідно з п.п. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 розділу IV Кодексу до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 розділу IV Кодексу до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо.

Тобто вартість профспілкової путівки, яка надається платнику податків на оздоровлення членів сім'ї віком після 18 років, оподатковується податком на доходи фізичних осіб, як додаткове благо, за ставкою, встановленою п. 167.1 ст. 167 Кодексу (15 % та/або 17 % в залежності від розміру отриманого доходу). Сімейна профспілкова путівка надана платнику податків, до якої включається і вартість оздоровлення члена сім'ї після 18 років, оподатковується у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сім'ї.

<…>

 

Заступник Голови А. Ігнатов



коментар редакції

Профспілкова сімейна путівка: податкові наслідки

У листі ДПСУ надала роз'яснення щодо порядку оподаткування окремих профспілкових виплат, зокрема, вартості путівок.

Відповідно до п.п. 165.1.35 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) до загального місячного оподатковуваного доходу фізичної особи не включається вартість наданих безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) профспілкових путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податків, який є членом такої профспілки, та/або його дітей віком до 18 років.

На практиці членам профспілки видаються, у тому числі, сімейні путівки на відпочинок, оздоровлення, лікування їх та членів їх сімей. Вартість безоплатної (частково оплачуваної) профспілкової сімейної путівки не підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб у разі виконання таких умов:

1) профспілка, що надала путівку, зареєстрована відповідно до законодавства України;

2) лікування, відпочинок, оздоровлення здійснюється на території України;

3) путівка надається члену профспілки на відпочинок, оздоровлення та лікування його та його дитини віком до 18 років.

При невиконанні перших двох умов оподаткуванню підлягає вся вартість путівки. Якщо не виконується третя умова (наприклад, сімейна путівка надається на відпочинок, оздоровлення, лікування члена профспілки та його дитини старше 18 років або іншого члена сім'ї), то частина вартості путівки, яка оплачується профспілкою за таку дитину (або іншого члена сім'ї), уключається до оподатковуваного доходу дитини (іншого члена сім'ї). На це звертає увагу ДПСУ в листі, що коментується.

Ураховуючи, що такий дохід надається в негрошовій формі, при визначенні бази оподаткування необхідно застосовувати «натуральний» коефіцієнт. Дохід у вигляді частини вартості путівки є доходом у вигляді додаткового блага, який оподатковується за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %). У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такий дохід відображається з ознакою доходу «126».

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі