Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Записи про виконання робіт на підставі ЦПД до трудової книжки не заносяться

Редакція ПБО
Новини від 20.04.2012 р. № 64/06/187-12

Записи про виконання робіт на підставі ЦПД до трудової книжки не заносяться

 

Міністерство соціальної політики України в листі від 20.04.2012 р. № 64/06/187-12 нагадало, що відповідно до чинного законодавства виконання робіт, надання послуг особою може здійснюватися як на підставі трудового договору (ст. 21 Кодексу законів про працю України, далі — КЗпП), так і, зокрема, на підставі цивільно-правових договорів (далі — ЦПД).

Сторонами трудового договору є працівник і роботодавець. Працівника приймають на роботу (посаду) для виконання певної роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою, з підпорядкуванням правилам внутрішнього трудового розпорядку.

Відношення сторін за ЦПД регулюються Цивільним кодексом України (далі — ЦКУ). Згідно зі ст. 837 ЦКУ за договором підряду (який є одним із видів ЦПД) одна сторона (підрядник) зобов’язується на власний ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Підрядник, на відміну від працівника, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, не може вимагати гарантій, передбачених для суб’єктів трудових відносин, оскільки він не має статусу працівника, сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

Крім того, ч. 2 ст. 48 КЗпП передбачено, що трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п’ять днів. Записи про виконання робіт на підставі ЦПД до трудової книжки не заносяться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі